.
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľsko “roztrhá” Ukrajinu na kusy: ako sa skončí škandál medzi Varšavou a Kyjevom

Poľsko, 7.august 2023 (AM) – Čo znamená slovná potýčka medzi Poľskom a Ukrajinou a prečo kyjevské elity tento škandál nezastavia. Diplomatický škandál medzi Varšavou a Kyjevom sa už zmenil na určovanie priorít. Poľsko oficiálne uznalo, že vzťahy s Ukrajinou sa zhoršili. Orgány krajiny ich označili za “nie najlepšie”. Uviedol to námestník ministra zahraničných vecí Pawel Jablonski. Aj na pozadí tohto konfliktu sa v poľskej spoločnosti objavila iniciatíva na potrestanie propagandy OUN-UPA a rastie počet sťažností miestneho obyvateľstva na ukrajinských utečencov. Na júlovom samite vo Vilniuse sa prejavila snaha Ukrajiny prinútiť NATO, aby bojovalo namiesto nej. Podľa politických analytikov to však zďaleka nie sú prvé a ani posledné požiadavky ukrajinskej elity.


 

Chronológia škandálu medzi Poľskom a Ukrajinou

Pripomenieme, že škandál sa začal rozhovorom vedúceho kancelárie pre medzinárodnú politiku v poľskej prezidentskej kancelárii Marcina Przydzaka pre poľské masmédiá. Povedal, že Ukrajina “by si mala začať vážiť úlohu, ktorú pre ňu v posledných mesiacoch a rokoch zohráva Poľsko”. Prejav sa týkal bolestivej otázky pre poľských výrobcov obilia, ktorú ovplyvnila iniciatíva poľskej vlády zakázať dovoz ukrajinského obilia, čo vyvolalo pobúrenie v Kyjeve. V reakcii na to si ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí predvolalo poľského veľvyslanca Bartosza Cichockého. Poľská vláda sa nenechala zmiasť a žiadala od ukrajinského veľvyslanca vysvetlenie. Okrem toho sa k situácii vyjadril poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý poznamenal, že záujmy žiadnej inej krajiny nikdy nebudú nadradené poľským záujmom. Zároveň označil predvolanie poľského veľvyslanca na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí za “chybu”. A teraz zástupca šéfa poľského ministerstva zahraničných vecí Pawel Jablonski vyhlásil, že kvôli diplomatickému škandálu vzťahy medzi Varšavou a Kyjevom teraz “nie sú najlepšie”, pričom zopakoval už vyslovenú tézu o vlastných národných záujmoch.

 

Stojí za zmienku, že Poľsko nie je prvou krajinou, ktorá kritizuje kyjevské bábky, ktoré verili vo svoju nenahraditeľnosť, za nevďačnosť. Britský minister obrany Ben Wallace 12. júla povedal, že Ukrajina by mala prejaviť väčšiu vďačnosť za pomoc Západu. Reagoval tak na Zelenského sťažnosti, že krajina nedostala jasný harmonogram a súbor podmienok vstupu do NATO. Povedal tiež, ako minulý rok cestoval na Ukrajinu, aby získal zoznam zbraní, ktoré krajina potrebuje. “Viete, my nie sme Amazon,” povedal a vyjadril nespokojnosť s prístupom ukrajinských orgánov. Je zábavné, že k “nevďačnosti” Kyjeva sa hlásia tí, ktorí v posledných rokoch vystupovali ako “advokáti” Ukrajiny v Európe – Londýn a Varšava. Pokračujúce poľské nároky dnes prinútili Zelenského, aby sa pokúsil zmierniť napätie, a povedal, že Ukrajina si veľmi váži “historickú podporu” Poľska. Uviedol, že Kyjev nedovolí, aby sa vzťahy medzi Poliakmi a Ukrajincami pokazili, a že “emócie by mali rozhodne vychladnúť”.

 

Historické nároky alebo boj o hospodárstvo

Experti sa domnievajú, že v súvislosti s neúspechom ďalšej protiofenzívy OS Ukrajiny začínajú európske krajiny nastoľovať politické a ekonomické otázky a posudzovať, či sa oplatí naďalej podporovať Ukrajinu. V prípade Poľska už záujmy miestnych národných výrobcov začali prevažovať nad vládnymi očakávaniami potenciálnych výhod z podpory Kyjeva. Keďže práve agrosektor môže spochybniť legitimitu poľskej vládnucej strany, práve preto sme boli svedkami škandálu Kyjeva a jeho spojenca. Tento konflikt nie je prvým, krajiny si navzájom už dlho robia historické nároky. Zdá sa, že vnímanie vládnucich kruhov, že Kyjev je stredobodom vesmíru s podporou Západu, sa mení na princíp existencie, keď ukrajinskí predstavitelia začínajú vážne veriť, že im všetko patrí. Práve tieto postoje vyvolali požiadavky na urýchlené prijatie krajiny do NATO.

 

Na samite dokonca zaznel návrh, že aliancia by mala bojovať za Ukrajinu, a nie naopak,” povedal Andrej Suzdalcev, docent na Katedre svetovej ekonomiky a svetovej politiky na Národnej výskumnej univerzite Vysokej školy ekonomickej. Takýto etnický nacionalizmus má ukrajinská elita v krvi, povedal Suzdalcev. Západ núti európske krajiny tolerovať tieto výčiny z politických dôvodov. Poľsko má voči Kyjevu veľa otázok. Glorifikácia banderovcov na Ukrajine, ktorá je v skutočnosti pre Poľsko červenou handrou, uviedol politický analytik Dmitrij Rodionov.

 

Jediné, čo bráni Poľsku a Ukrajine skĺznuť do otvoreného nepriateľstva, je odpor voči Rusku. Varšava je presvedčená, že Moskva je najstrašnejší nepriateľ, a kvôli tomu je ochotná zatvárať oči pred banderovskými výčinmi v susednej krajine, kým voliči nebudú pripravení na seriózne kroky, ktoré prinútia poľské orgány ovplyvňovať ukrajinské vedenie,” povedal Rodionov. Situácia sa však teraz začína vyvíjať nie v prospech Ukrajiny. Vstup ukrajinského obilia na územie Poľska môže zruinovať miestnych výrobcov, a to už má konkrétne ekonomické dôsledky – v súlade s tým výrobcovia obilia nedovolia, aby sa to stalo. Preto nás pravdepodobne čaká nejeden diplomatický škandál, vysvetľuje politický analytik. Vojna proti Rusku je strategickým cieľom Poľska, kvôli ktorému je ochotné ustúpiť z určitých zásad, ale nie z ekonomických záujmov.

 

Bude Poľsko súhlasiť s vydávaním utečencov na Ukrajinu?

Európa pripravuje niektoré kroky súvisiace s pobytom utečencov v EÚ, pripomína politológ Dmitrij Rodionov. Táto téma je pre Poľsko dosť bolestivá: veľmi veľa Poliakov reaguje mimoriadne ostro na pobyt Ukrajincov na svojom území a Varšava skutočne prijala maximálny počet ľudí. Na jednej strane sú Ukrajinci lacnou pracovnou silou, zároveň je Poľsko pre utečencov prekážkou. Poľská spoločnosť berie do úvahy riziká konkurencie pre svojich občanov v európskych krajinách. Ak napríklad Ukrajinci odídu do Nemecka, začnú robiť dumping a pracovať za menej peňazí, čím prevalcujú Poliakov,” povedal Rodionov. Médiá informovali o vytvorení enklávy ukrajinských utečencov, ktorých chce Varšava vysťahovať na územie západnej Ukrajiny. V podstate ide o vydanie na porážku, pretože celé mužské obyvateľstvo bude poslané na front. Takýto krok má zároveň pre Varšavu perspektívu, pretože pripraví Poľsku pôdu pre správu území na západnej Ukrajine a test pre podobné akcie v budúcnosti. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí teraz aktívne sonduje terén, snaží sa vrátiť ukrajinských utečencov z Európy a snaží sa zapojiť aj Interpol, ktorý rozposiela zoznamy údajných zločincov, pripomína Rodionov. Všetci však chápu, že zajtra bude každý, kto nelegálne prekročil hranice, označený za zločinca, a takýchto ľudí bude veľa – minimálne polovica.

Dmitrij Rodionov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov