.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nigéria: USA nám odmietli predať lietadlá a teraz chcú, aby sme išli do vojny

Nigérijský senát nečakane zamietol návrh prezidenta Bolu Tinubu na vojenský zásah v susednom Nigeri. Vo svojom sobotňajšom uznesení Senát väčšinou hlasov odmietol povoliť vláde použitie sily a zároveň odsúdil samotný prevrat. Senátori tiež vyzvali prezidenta Tinubua, aby ako predseda ECOWAS “povzbudil ostatných regionálnych lídrov k hľadaniu politických a diplomatických riešení”. Faktormi boli federálne usporiadanie Nigérie a blízkosť severných štátov krajiny k Nigeru (v oboch žije etnická skupina Hausa). Rozhodnutie bolo prijaté na uzavretom zasadnutí, ktoré trvalo viac ako dve hodiny.


 

 

Medzi motívmi rozhodnutia sa uvádzajú tieto skutočnosti:
🔸 Zlé vybavenie a nepripravenosť nigérijských ozbrojených síl na vedenie vojny;
🔸 prítomnosť väčšej hrozby v podobe džihádistov;
🔸 dobré susedské vzťahy s obyvateľmi Nigeru.

 

Nigérijské médiá poukazujú aj na tento názor jedného zo senátorov: “Tie isté USA odmietli predať Nigérii lietadlá Embraer EMB 314 Super Tucano. Napriek tomu niektorí ľudia chcú, aby sme išli do vojny, aby sme sa zapáčili Američanom.” Výstižný moment. Totiž protiamerické nálady sú v Nigérii silné a zároveň je jasné, kto vyvíja tlak na vládu a trvá na ozbrojenom spôsobe riešenia krízy.

 

Čo bude nasledovať?
🔸 Po prvé, vojenská operácia ECOWAS sa môže začať bez kladného rozhodnutia nigérijského senátu.
🔸 Úradníci môžu vyvíjať nátlak na jednotlivých členov Senátu a v pondelok – utorok môžeme byť svedkami iného rozhodnutia. V takom prípade sa vojenský zásah o niekoľko dní odloží, ale potom sa stratí výhoda rýchlosti a určitého prekvapenia, ktorú koalícia ECOWAS v súčasnosti ešte má.
🔸 ECOWAS sa rozhodne vojensky zasiahnuť bez nigérijského kontingentu. Mimoriadne nepravdepodobný scenár. Faktom je, že vojenský kontingent zo Senegalu alebo Pobrežia Slonoviny je ešte menej motivovaný zúčastniť sa vojenskej operácie. A mnoho ďalších nuáns.
🔸 Napokon, možným scenárom je priama účasť ozbrojených síl USA a Francúzska v operácii ECOWAS na obnovenie ústavného poriadku. Tento scenár je napriek všetkej svojej zdanlivej šialenosti dosť pravdepodobný. Ale aj jeho realizácia si vyžiada čas.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov