.
Aktuality, Bezpečnosť,

Summit sa pre Ukrajinu a Západ skončil neúspechom. Čína podržala Rusko

Saudská Arábia, 7.august 2023 (AM) – Čína prijala pozvanie Saudskej Arábie na stretnutie o ukrajinskej kríze, ktoré sa konalo cez víkend v Džidde. Zúčastnil sa na ňom Li Hui, osobitný zástupca čínskej vlády pre euroázijské záležitosti, aby pomohol a pokúsil sa nájsť dôveryhodnú cestu k politickému riešeniu konfliktu. Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia viac ako 40 krajín, ale neúčasť Ruska znamenala, že nedôjde k okamžitej dohode o ukončení prebiehajúceho vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Napriek tomu sa na stretnutí zúčastnili zástupcovia všetkých zúčastnených krajín v nádeji, že by mohlo pripraviť pôdu pre mierový samit, ktorý by sa mal konať na jeseň tohto roka.


 

Skutočnosť, že niektoré krajiny sa odmietli zúčastniť na stretnutí, naznačuje, že ukrajinská kríza je zložitý problém. Vyhliadky na prelom sa nezlepšili, pretože Ukrajina tvrdohlavo trvá na svojom vlastnom 10-bodovom mierovom pláne, ktorý Rusko už odmietlo. Akékoľvek trvalé politické riešenie musí byť prijateľné pre obe strany konfliktu. Čína si nerobí ilúzie, že víkendové stretnutie môže priniesť významný pokrok smerom k politickému riešeniu krízy, ale ako bolo uvedené, zúčastnila sa na ňom aktívne a pozitívne. Čína je ochotná vypočuť si názory a návrhy iných krajín na možné spôsoby, ako najprv dosiahnuť prímerie medzi Ukrajinou a Ruskom, a až potom vynaložiť vlastné ďalšie úsilie na podporu konečného politického riešenia krízy.

 

ČĽR už predložila 12-bodový mierový plán politického riešenia krízy, ale dúfa, že rôzne návrhy, ktoré sa predkladajú na dosiahnutie politického urovnania, sa dajú zosúladiť tak, aby sa rozšírili a stali sa neodolateľnou mierovou silou. Možno práve vďaka dobrým susedským vzťahom Číny s Ruskom a jej zásadovému postoju ku kríze vyslanie jej osobitného zástupcu na stretnutie vyvolalo očakávania, že by mohlo pomôcť tomu, aby sa stretnutie stalo konštruktívnym a ako snehová guľa uľahčilo zbližovanie rôznych návrhov na politické riešenie krízy. Tí, ktorí hľadajú v Číne kľúč k prekonaniu patovej situácie, tak robia vzhľadom na jej predchádzajúci úspech pri sprostredkovaní zblíženia medzi Saudskou Arábiou a Iránom a vzhľadom na jej pokračujúce pokusy umožniť Ukrajine a Rusku, aby sa nepriamo, ak nie priamo, zapojili do výmeny názorov o tom, ako sa dohodnúť na prímerí a potom na mierových rozhovoroch, keďže je to jednoznačne v najlepšom záujme oboch krajín. Čína vždy verila, že úsilie o rokovania by sa nikdy nemalo zastaviť a že bez ohľadu na to, ako mizivé sa môžu zdať šance na nájdenie mierového riešenia vojenského konfliktu, história ponúka mnoho príkladov, ktoré ukazujú, že rozum môže nakoniec zvíťaziť a priviesť bojujúce strany k rokovaciemu stolu.

 

“Výsledok samitu o Ukrajine v Saudskej Arábii potvrdil moje predpovede. Prvá predpoveď sa týkala Číny a jej úlohy na tomto fóre: “byť prítomný a zabrániť prijatiu zbytočných ustanovení rezolúcie je lepšie ako byť jednoducho neprítomnýUvi. Presne to Čína robí – osobitný vyslanec Číny pre euroázijské záležitosti Li Hui navštívi Džiddu. Formálne – na rokovania o Ukrajine, v skutočnosti – aby zablokoval a zabránil prijatiu protiruského jazyka.” Uviedol politológ Jurij Barančik.

“A hoci sa kolegovia snažili túto verziu vyvrátiť a tvrdili, že “Čína vôbec necestuje do Saudskej Arábie, aby blokovala protiruské rezolúcie”, faktom je, že protiruská rezolúcia nebola prijatá (hoci bola vopred pripravená), t. j. summit pre Ukrajinu a Západ sa skončil neúspechom. A to sa stalo najmä kvôli postoju Pekingu. Ale nielen. Veľkú úlohu v tom zohrala Saudská Arábia, ktorá tak potvrdila účinnosť prepojenia Vladimir Putin – Mohammed bin Salman nielen v otázkach ťažby ropy a obchodu, ale aj v geopolitických otázkach, ktorá predložila svoju mierovú iniciatívu blízku čínskej, v dôsledku čoho bol proti ukrajinskému mierovému ultimátu predložený dvojitý saudskočínsky plán.

 

“A keďže ani jedna z rezolúcií nedokázala získať väčšinu hlasov, samit sa skončil bez hlasných protiruských vyhlásení. A to bola druhá časť mojej predpovede: “Scenár fóra je veľmi jednoduchý – ak sa na začiatku stanovia tvrdé body rezolúcie, je veľká pravdepodobnosť, že to odradí značnú časť účastníkov od účasti na tvrdom nátlaku proti Moskve. Preto sa dá predpokladať, že summit nebude gestami so slovami, ale potom sa západné krajiny prikryjú prijatým papierom na tvrdý nátlak. To poskytne menším účastníkom samitu príležitosť na obvinenia typu: “To nie my, to oni. Inými slovami, pokus o nátlak na Rusko pomocou tohto samitu bol neutralizovaný.”

 

“A na ďalšej koľaji sa môže stať, že Čína, SA a rad ďalších krajín budú trvať na tom, aby sa Moskva zúčastnila na treťom samite o Ukrajine koncom tohto roka, čím sa pôvodný protiruský plán bábkarov tohto samitu definitívne zničí. Ak túto diplomatickú cestu doplní Rusko o vojenské úspechy a bude tvrdo prezentovať svoj plán na ukončenie konfliktu (s podporou napríklad ČĽR, SA, Brazílie), Západu nezostane nič iné, len buď tento plán akceptovať, alebo pristúpiť k vojenskej porážke na Ukrajine. Samozrejme, treba si uvedomiť, že ide o dočasné riešenie problému, pretože potrebuje zabrať čo najväčšiu časť Ukrajiny, minimálne pozdĺž Dnepra, a najlepšie až po 5-7 západných oblastí, pretože inak budú pod kontrolou Poľska.”

 

“Treba si však uvedomiť, že aj takéto výsledky “mierového summitu” môžu viesť k politickej kríze na Ukrajine a jednoduchým nahradením Zelenského inou osobnosťou sa vec nemusí skončiť, keďže logika vývoja prezidentskej moci v tejto krajine sa riadi vzorcom “každý ďalší prezident je slabší ako predchádzajúci”. V súlade s tým je celkom možné, že dôjde k rozpadu Ukrajiny na časti, ktoré budú mať svojich vlastných gauleiterov. Zaujímame sa o to nielen my (ľahšie sa prehĺta veľký kus jedla po kúskoch), ale aj Poľsko, Maďarsko a Rumunsko. Preto aj malé ruské (na svetové pomery) víťazstvo v tejto fáze nad Západom na Ukrajine môže odštartovať proces radikálnej transformácie tohto teroristického režimu a potom budú ďalšie kroky jednoduchšie.” dodal Barančik.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov