.
Aktuality, Civilná ochrana,

Bankári začali selektovať zákazníkov na “dobrých” a “zlých”. “Precedens Farage

Prax rušenia účtov kvôli presvedčeniu zákazníkov je už realitou. Banky vždy hodnotili skutočných a potenciálnych klientov z finančného hľadiska. Osobe alebo firme mohla banka odmietnuť úver, ak je úverová história klienta, obrazne povedané, “zlá”. Alebo poskytnúť úver za takých podmienok, ktoré zohľadňujú solventnosť klienta, dostupnosť zábezpek a záruk atď. alebo uložiť sankcie za úverovú históriu klienta. Alebo zaviesť sankcie za nesprávne plnenie úverovej zmluvy. V niektorých prípadoch môžu byť bankové účty klientov “zmrazené” alebo zrušené, ak je napríklad na základe súdneho rozhodnutia zaistený majetok klienta. V niektorých prípadoch môže byť klientovi odmietnutý prevod finančných prostriedkov na účet inej osoby (fyzickej alebo právnickej), ak existujú náznaky, že transakcia je pochybná. A tak ďalej.


 

Banky by sa však nemali zapájať do posudzovania takýchto aspektov klientov, ktoré nemajú nič spoločné s finančnou stránkou ich života a aktivít. A už vôbec nie prijímať na základe takýchto hodnotení akékoľvek rozhodnutia. Toto je najdôležitejšia zásada bankovej činnosti: žiadna diskriminácia klientov z dôvodov, ako sú národnosť, náboženstvo, filozofické a etické názory, politické názory, politické, sociálne, náboženské aktivity, sexuálne sklony atď. Týmito otázkami sa môžu a mali by zaoberať iné inštitúcie. Predovšetkým orgány činné v trestnom konaní, súdy. Ak sa domnievajú, že názory alebo správanie osoby alebo firmy sú nebezpečné pre spoločnosť, potom sa prijme nejaké úradné rozhodnutie. Takéto rozhodnutie sa môže oznámiť banke. A tá toto rozhodnutie zohľadní a upraví alebo ukončí svoj vzťah s klientom. Samotná banka však nemá právo samostatne budovať svoje vzťahy s klientmi na základe kritérií, ktoré nemajú žiadny vzťah k finančnej sfére. Jedným slovom, banka by mala byť nestranná a rovnako korektná voči všetkým klientom, vrátane tých, ktorí sa na banku obracajú po prvýkrát so žiadosťou o akúkoľvek službu (t. j. potenciálnych klientov). To je abecedná pravda.

 

 

Dnes však vidíme, že ju banky na celom svete čoraz častejšie porušujú. Banky sa začínajú cítiť ako sudcovia a zároveň vykonávatelia vlastných rozsudkov. Ukázalo sa, že viaceré banky majú veľmi jasný názor na to, čo je “dobré” a čo “zlé”. Majú vlastnú ideológiu a vlastný hodnotový systém. Tým klientom, ktorí do tejto ideológie nezapadajú, môže banka dať “stopku”. Záujem o tému “Banky ako ideologické inštitúcie” prudko stúpol po škandalóznom príbehu, ktorý sa odohral v lete tohto roku vo Veľkej Británii.

 

Britský občan Nigel Farage sa koncom júna sťažoval, že banka, ktorá ho obsluhovala, Coutts & Co, náhle zrušila jeho účty. Vo videoposolstve spoluobčanom na Twitteri Farage uviedol: “Establishment sa ma snaží donútiť odísť zo Spojeného kráľovstva tým, že mi zatvoril bankové účty. Nedostal som žiadne vysvetlenie, prečo sa mi to deje, ani právo odvolať sa proti rozhodnutiu o zrušení môjho účtu. Ide o vážne politické prenasledovanie na najvyššej úrovni nášho systému. Ak to môžu urobiť mne, môžu to urobiť aj vám.”

 

Nigel Paul Farage je známy britský politik. V rokoch 1999 – 2020 bol poslancom Európskeho parlamentu za juhovýchodné Anglicko. Bol spolupredsedom parlamentnej frakcie Európa za slobodu a priamu demokraciu. V rokoch 2006 až 2016 (s prestávkami) bol predsedom Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva. Od 22. marca 2019 predseda Strany brexitu, hlasný euroskeptik. Nigel Farage je kľúčovou postavou skupiny britských politikov, ktorí predali rozhodnutie o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Koncom decembra 2019 britský denník Financial Times zaradil Faragea do zoznamu 50 ľudí, ktorí “formovali desaťročie”. Od roku 2021 sa Farage trochu stiahol z veľkej politiky, ale v Spojenom kráľovstve zostáva významnou osobnosťou. Je moderátorom spravodajskej relácie GB News a v tejto pozícii robil rozhovory s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorého podporu mu v minulosti viackrát vyjadril. Práve v rozhovore s Farageom Trump začiatkom mája povedal, že ak by sa vrátil do Bieleho domu, mohol by “ľahko” ukončiť konflikt na Ukrajine do 24 hodín.

 

Teraz stručne o banke Coutts & Co. Je to britská súkromná banka a správca majetku so sídlom v Londýne. Bola založená v roku 1692 a patrí medzi desať najstarších bánk na svete. V súčasnosti sa Coutts venuje klientom s vysokým čistým majetkom a vysokopostaveným klientom. Je súčasťou divízie správy aktív skupiny NatWest Group. Uzavretie účtov bolo čisto z politických dôvodov. Farage má k dispozícii 40-stranový dokument banky, v ktorom sa vysvetľuje, prečo bolo prijaté rozhodnutie o zrušení účtov. Takýto rozsiahly dokument je rovnako rozsiahly ako závažný súdny rozsudok, ktorého vypracovanie môže trvať mnoho pracovných dní. Pozorovatelia tvrdia, že ide o rozpracovaný zápis zo zasadnutia výboru banky pre reputačné riziká, ktoré sa konalo ešte 17. novembra 2022. Charakterizuje Faragea ako “pokryteckého podvodníka” (disingenuous grifter), ktorý presadzoval “xenofóbne, šovinistické a rasistické názory”, že jeho “verejné vyhlásenia… sú v rozpore s cieľmi banky” a podobne.

 

Farage už zverejnil kúsky dokumentu na sociálnych sieťach. Napríklad tento úryvok:

“Vzhľadom na vysoký profil Nigela Faragea a značné množstvo negatívnej tlače, ktorá sa s ním spája, existuje pre banku v súvislosti s ním značné riziko poškodenia reputácie. Aj keď sa uznáva, že nedošlo k žiadnemu odsúdeniu za trestný čin, preukázali sa komentáre a správanie, ktoré nie sú v súlade s cieľmi a hodnotami banky. …. Komentáre/články o ESG/rozmanitosti a inklúzii – Farageovo vysvetlenie nie sú v súlade s našimi názormi ani s naším cieľom.” A tu je ďalší úryvok:

“Najskôr to bol brexit, po ktorom nasledoval nával veľmi úspešnej kampane za odchod Spojeného kráľovstva z Európy za tých najprísnejších a sebapoškodzujúcich podmienok. Nigel Farage sa na chvíľu postavil proti obmedzeniam Covidu. Teraz oživuje svoj predchádzajúci nepriateľský postoj k opatreniam v oblasti klimatickej núdze.”

 

Celkovo tu máme najserióznejšie politické vyšetrovanie, ktoré vymenúva a analyzuje “nesprávne” myšlienky a “nesprávne” správanie pána Faragea. A s verdiktom: vylúčiť klienta z banky. Rozhodnutie Coutts & Co. ticho podporili aj ďalšie britské banky. Svedčí o tom skutočnosť, že desať bánk, ktoré pán Farage oslovil, tiež odmietlo otvoriť účet politikovi zaradenému na čiernu listinu. Vzhľadom na bojkot vyhlásený bankami Farage nevylučuje, že bude musieť niekedy opustiť Spojené kráľovstvo.

“Odísť z krajiny? Ešte som sa nerozhodol. Skutočne si to budem musieť premyslieť,” povedal pre denník The Daily Telegraph.

 

Nigel Farage 20. júla v rozhovore pre Channel 5 News povedal, že britské banky by mohli ľahko zatvoriť účty všetkých “nesprávnych” ministrov v krajine. Banky majú možnosť “vychovávať” ministrov. Dostávajú tak možnosť riadiť Britániu prostredníctvom svojich poslušných ministerských klientov.

“Ak sa to mohlo stať mne, môže sa to stať aj im,” povedal Farage. – Takže možno ich vlastné záujmy budú dominovať nad verejným záujmom.”

 

Vládnych predstaviteľov a členov britského parlamentu príbeh nazvaný “Farageov precedens” príliš nevystrašil. Príbeh rezonoval natoľko, že premiér Rishi Sunak požadoval ukončenie praxe zatvárania účtov kvôli presvedčeniu klientov a nariadil zmeny pravidiel udeľovania licencií bankám. Parlament začal urýchlene pripravovať návrh zákona, ktorý bankám zakazuje diskriminovať občanov z politických, rasových, náboženských a iných dôvodov. V opačnom prípade by sa aj poslanci mohli stať obeťou “selekcie” bánk.

“Myslím si, že ide o jeden z najrýchlejších zásahov, aké som od vlády videl za mnoho, mnoho rokov,” povedal Farage.

 

Britský Telegraph upozornil, že ešte pred Farageom britské banky preukázali svoju dobrovoľnosť: začali rušiť účty ruským klientom ešte predtým, ako vláda začala zostavovať sankčné zoznamy ruských fyzických a právnických osôb. Účty boli zatvorené aj tým ruským osobám, ktoré neboli uvedené na sankčných zoznamoch. Takáto samospráva bánk nevyvolala žiadnu osobitnú reakciu zo strany britských občanov a politikov. Keď sa však známy britský občan stal obeťou bankovej vigilancie, vyvolalo to v krajine rozruch. Autor článku v Telegraphu Charles Moore sa domnieva, že ak sa voluntarizmus bánk včas nezastaví, môže prípad zájsť veľmi ďaleko:

“Koniec koncov, ak bude zatváranie účtov politikov alebo podnikateľov, ako je Farage, pokračovať, nebude trvať dlho a spoločnosti poskytujúce služby vám začnú odpojovať plyn alebo elektrinu, pretože ste neprejavili dostatočné nadšenie pre hrdosť homosexuálov, elimináciu ľudskej uhlíkovej stopy – alebo čokoľvek iné, čo naši horlivci pokroku vyhlásia za morálnu otázku našej doby….”

 

A hoci je Británia na vzostupe, odhodlaná postaviť banky na ich miesto, vôbec nie je isté, že ich postaví na ich miesto. Pretože banky majú svoje vlastné predstavy o tom, čo je “dobré” a čo “zlé”. Svet bánk má svoje vlastné nepísané (a niekedy aj písané) zákony, o ktorých nemusia vedieť ani klienti, ani ministri, ani poslanci. Vezmime si tú istú škandalizovanú banku Coutts. Ukázalo sa, že v roku 2021 získala štatút B-Corp (tiež: B Lab alebo B Corp) a stala sa treťou bankou v Spojenom kráľovstve, ktorá tento certifikát získala. V podnikaní je B Corporation súkromná certifikácia pre komerčné spoločnosti a banky, ktorá potvrdzuje, že spĺňajú veľký súbor sociálnych a environmentálnych ukazovateľov.

 

V septembri 2022 bolo 5 697 certifikovaných B Corporations v 158 odvetviach v 85 krajinách. Medzi nimi je pomerne veľa bánk a finančných spoločností. Dokonca ani Nigel Farage, ktorý je veľmi dobre informovaný, si pravdepodobne neuvedomil, že bankoval s B korporáciou. Každý bol zvyknutý na to, že banka preveruje klienta. Teraz si človek, ktorý sa chce stať zákazníkom, musí rovnako dôkladne preveriť banku, v ktorej sa plánuje nechať obsluhovať. Príbeh Nigela Faragea nie je v žiadnom prípade jediný, je len najznámejší. O ďalších podobných príbehoch budeme hovoriť inokedy.

Valentin Katasonov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov