.
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko oslavuje hrdinov z tanku; „Aljoša“ to tentokrát zvládol sám

Pred niekoľkými dňami sa v Rusku zverejnilo video úspešného boja ruského tanku proti ukrajinskej obrnenej kolóne, ktorá bola zničená. K záberom sa vyjadril aj hovorca ruského prezidenta Putina Peskov, ktorí uviedol, že v Kremli sú z uvideného vo vytŕžení a posádku neminie vyznamenanie. Bežným Rusom pozdvihne video morálku.


 

Prípad je už známy aj v krajinách globálneho juhu, ktorých mediálny priestor si netrúfajú cenzurovať. Vďaka indonézskej mediálnej skupine Tribun Timer sa dostalo aj na youtube v neskrátenej podobe. S ohľadom na ľudí rozumejúcich v Indonézii rusky bol vypípaný „mat” teda vulgarizmy, ktoré sa v ruskej verzii objavovali s vysokou frekvenciou, až prevažovali. Treba len preskočiť prvú minútu v indonézskom jazyku a bez spomenutých nadávok je k dispozícii celé video.

 

Západní experti sa snažili dokázať, že video je už staršie, len snímané z iného uhla (z dronu) a nie je možné preukázať jeho autenticitu ani s odstupom vypočítaného času.

 

Ruskí experti mali na vec tretí názor. Ak si vypočujeme komunikáciu, vyplýva z nej množstvo problémov a otázok, ktoré mohli zapríčiniť, že „Aljoša” sa stal hrdinom.
1. Aká efektívna je komunikácia ruských vojsk? V tomto prípade nejde len o zahltenie éteru množstvom nadávok, ruskí vojaci tam zdieľajú svoje pravdepodobne pocity a emócie, dokonca informujú o pozostatkovom reflexe husej kože (po rusky мурашки). Či to niekoho zaujíma alebo to má potenciál pomôcť posádke tanku je neznáme.
2. Na záberoch je vidno ako sa ruský tank opakovane veľkou rýchlosťou blíži v ústrety ukrajinskej kolóne a kryje a ukrýva sa za drevnatým porastom nepravidelného tvaru a hustoty. Nie je možné určiť, či skutočne zničil celú kolónu sám ale určite zapríčinil jej zničenie s prípadnou spoluúčasťou mín a delostrelectva. “Komentátori” tohto výkonu Aljošu označujú za kamikadze a sú si vedomí, že v bezprostrednej blízkosti ukrajinskej kolóny je sám.
3. Vzhľadom na početnú prevahu sa v komunikácii objavujú skôr výzvy až zbožné želania než rozkazy, aby tanku niekto pomohol. Tak v éteri odznel výpočet zbraní, ktoré to mohli urobiť spolu s faktom, že niektoré z nich nemajú muníciu.

 

Indonézske video malo za pár hodín od zverejnenia vyše pol milióna zhliadnutí:

Konkrétne sa spomínali
a) “ptury” – neupresnené komplexy protitankových riadených striel, ktoré vyslovene majú byť bez munície (09:59)

b) „sapog” – po slovensky čižma/vysoká topánka čo je prezývka SPG-9 Kopija, 73 mm bezzáklzového dela (kaliber je rovnaký ako 2A28 BMP-1/BVP-1) , ktoré má aj kumulatívnu protitankovú muníciu HEAT, s dostrelom 700-1300 m. Vyššia hranica je daná tým, že strela po preletení tejto vzdialenosti vybuchne. Jej skutočný dolet po balistickej trajektórii by bol vyšší. Už v júli 2022 Ukrajinci zverejnili inštruktážne video, ako sa dá pomocou bežného vercajchu vymontovať autolikvidátor na 1300m z kumulatívnej strely do SPG-9. Odvtedy dostali množstvo protitankových zbraní aj tankov zo západu, podobné experimenty ich asi prestali zaujímať.

c) AGS, resp. automatický granátomet, s najväčšou pravdepodobnosťou starý sovietsky AGS-17 Plamya (Plameň) kalibru 30x29mm. Keď už nestrieľali protitankové zbrane, automatický granátomet nemal za úlohu zničiť obrnené vozidlá, skôr zabrániť nimi prevážanej pechote aby vystúpila a zaútočila na ruský tank protitankovými granátometmi.

d) NSV „Útes” – pravdepodobne mali ruské jednotky v oblasti práve tento veľkokalibrový guľomet 12,7×108 mm zo sovietskych zásob, vojak, ktorý predtým vyzýval na použitie AGS sa pýtal, či tam má NSV dostrel, čudné starosti, dostrel Plamya je 1700 m a NSV má účinný dostrel na pozemné ciele 2000 m, maximálny však 6000 m. Spolu s AGS mohol NSV vyvolať podobný efekt, ako keď je potkan v rúre, po ktorej udierate kladivom. Nevie čo sa deje a je šanca, že utečie a už sa nevráti. Podobne aj ukrajinskí vojaci by nemali chuť vystúpiť z obrnenej techniky, kým po nich niečo strieľa.

4. Keď bola celá ukrajinská kolóna nebojaschopná, začal sa u ruských vojakov akýsi brainstorming, radili sa ako úplne zničiť vyradené z boja vozidlá, aby nemohli byť evakuované. „Aljoša” nastupoval do ďalšieho kola a video skončilo.

MK

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov