AH-1Z Viper
Aktuality, Letectvo,

Prvé dva vrtulníky H1 v Českej Republike

 


Česko, 2.august 2023 (AM) – Dvadsiate druhé vrtuľníkové krídlo dostalo prvé dva americké útočné vrtuľníky AH-1Z Viper. Tieto vrtuľníky prileteli do Českej republiky v obrovskom nákladnom lietadle C-17 Globemaster. Do polovice septembra základňa dostane ďalšie štyri stroje vrátane dvoch Viperov a prvých dvoch UH-1Y Venom. Ministerka obrany Jana Černochová uviedla, že dodávka prvých amerických vrtuľníkov predstavuje významný moment pre modernizáciu armády a prináša vrtuľníkové letectvo do 21. storočia. Táto modernizácia umožní zbaviť sa závislosti od ruskej techniky a prejsť na modernú západnú platformu, ktorú dodáva významný spojenec.

Okrem týchto vrtuľníkov pricestovala do Českej republiky aj početná skupina amerických špecialistov, ktorí budú spolu s českými kolegami v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov stroje montovať, uvádzať do prevádzky a certifikovať. Mobilný výcvikový tím (MTT) z USA pricestuje v priebehu augusta a 1. septembra začne výcvik personálu 22. základne vrtuľníkového letectva. Oficiálne predstavenie vrtuľníkov sa uskutoční 17. augusta v Námestove za účasti ministra obrany, náčelníka generálneho štábu a ďalších predstaviteľov ministerstva a armády. Medzivládnu dohodu o nákupe 12 nových vrtuľníkov systému H-1 podpísal v roku 2019 vtedajší minister obrany Ľubomír Metnar. Okrem toho Česká republika dostane ďalších osem modernizovaných vrtuľníkov bezplatne ako prejav vďaky za pomoc Ukrajine. Celkovo bude mať česká armáda 10 vrtuľníkov UH-1Y Venom a rovnaký počet vrtuľníkov AH-1Z Viper.

Kateřina Fričová

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov