SIGINT
Aktuality, Námorníctvo,

V Poľsku sa začala stavba prvej špionážnej lode SIGINT

Poľsko, 1.august 2023 (USA) – V poľskej lodenici Remontowa Shipbuilding bol založený kýl prvej z dvoch lodí, ktorých poslaním bude SIGINT, signal inteligence, čiže špionážny zber údajov odvodených z elektromagnetických emisií potenciálnych nepriateľských cieľov. Tieto môžu pochádzať z rádiolokátorov rôzneho určenia, komunikačných systémov a zbraňových inštaláciách na týchto cieľoch. Včasný zber týchto údajov vedie k analýze schopností protivníka, zberu spravodajských informácií a potenciálne rušeniu týchto signálov v prípade začiatku otvorenej vojny. Lode nebudú zadarmo, Poľsko nie je žiadna Ukrajina, tak si bude musieť zaplatiť 630 miliónov Eur a počítať s termínom dodávky v roku 2027.


 

Poľské lode však budú vychádzať zo švédskej lode SIGINT HMS Artemis, ktorá bola nedávno dodaná švédskemu námorníctvu. Navrhol ju Saab Kockums, pobočka koncernu Saab. Dodanie lodí teda súvisí s objednávkou dvoch lietadiel včasnej výstrahy pre Poľsko, o ktorom sa písalo v predchádzajúcom článku zo dňa 1.8.2023.

 

Krátke predstavenie lode SIGINT HMS Artemis jej výrobcom Saab

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov