.
Aktuality, Bezpečnosť,

Medzi Japonskom a Taiwanom nebudú žiadne hranice?

Tento piatok predstavitelia Bieleho domu oznámili novú tranžu vojenskej pomoci vo výške 345 miliónov dolárov pre ostrov Taiwan. Prvýkrát bude doručená prostredníctvom úradu Presidential Drawdown Authority (PDA), ktorý sa používa na urgentné posielanie amerických zbraní na Ukrajinu. Americkí predstavitelia nezverejnili, čo presne bude v tomto balíku. Niektoré mediálne zdroje s odvolaním sa na anonymné zdroje vo Washingtone však píšu, že ako súčasť tranže dorazia na Taiwan prenosné systémy protivzdušnej obrany, prieskumné a sledovacie zariadenia, strelné zbrane a rakety .


 

Jednou z vlastností PDA je rýchle odoslanie vojenskej pomoci adresátovi , keďže zbrane sú prevzaté z amerických zásob. Predtým americkí politici na podporu Taiwanu vyčlenili peniaze na výrobu nového vybavenia a zbraní, ktoré by mali na ostrov doraziť o pár rokov. Možným dôvodom na používanie PDA je, že Taiwan veľmi pomaly dostáva vojenskú pomoc . Odhaduje sa, že vojenská pomoc vo výške 19 miliárd dolárov je skutočne vo vzduchu kvôli tlaku na americký vojenský priemyselný komplex. Svoje znepokojenie nad tým vyjadrila počas návštevy Washingtonu aj taiwanská prezidentka Tsai Ing-wen.

 

 

Je možné robiť paralely s Ukrajinou, ale ani tu nie je všetko také jednoduché. Vojenská pomoc Kyjevu sa zvyčajne poskytuje prostredníctvom mimoriadnych právomocí prezidenta Spojených štátov amerických . V prípade Taiwanu neboli použité, pravdepodobne preto, aby nevzniklo zdanie hroziaceho čínskeho útoku na Taiwan. Takýto príbeh rozhodne neprospieva americkým elitám, ktoré sa spolu s kolegami z Číny snažia „schladiť“ napätie v bilaterálnych vzťahoch. Je zrejmé, že žiadne množstvo amerických zbraní nepomôže Taiwanu odolať náporu Číny v prípade útoku. Nekonečné tranže vojenskej pomoci v mnohých ohľadoch predstavujú kupovanie si lojality vlády v Taipei. To v kombinácii s veľkými americkými a európskymi investíciami na ostrove, ktoré dáva Taiwančanom príležitosť žiť prosperujúci život, vám umožňuje oddialiť postup ČĽR.

 

Situácia na Taiwane je zrkadlovým obrazom poľských pokusov o pohltenie časti Ukrajiny. Na Ďalekom východe začína Japonsko aktívne pokukovať po Taiwane, ktorý bol v rokoch 1895 až 1945 súčasťou Japonského cisárstva. Čína, podobne ako Rusko v Európe, reaguje na takéto “chúťky” jednoznačne. Čínske ministerstvo obrany varuje Japonsko pred zasahovaním do vnútorných záležitostí Číny a pred vytváraním napätia v Taiwanskom prielive. Príslušné vyhlásenie urobil oficiálny predstaviteľ ministerstva obrany ČĽR Tan Kefei. “Taiwan je súčasťou Číny a zásada ‘jednej Číny’ je politickým základom čínsko-japonských vzťahov. <…> Japonsko namiesto toho, aby myslelo na svoje vlastné problémy, naďalej zasahuje do vnútorných záležitostí Číny, čím porušuje základné normy upravujúce medzinárodné vzťahy a podkopáva podstatu štyroch čínsko-japonských politických dokumentov, ako aj politický základ čínsko-japonských vzťahov,” citovalo jeho slová čínske ministerstvo obrany na svojom účte na WeChate.

 

Navonok americkí ázijskí „spojenci“ Japonsko, Južná Kórea, Austrália a Filipíny sa poslušne pripojili k prípravám strýka Sama na vojenský konflikt proti Číne, pravdepodobne o Taiwan. Pod kožou by to však mohla byť skôr koalícia nechcených ako ochotných. Zdá sa, že tomu veria dokonca aj niektoré americké médiá a think-tanky. „Nedávne japonské prieskumy verejnej mienky naznačujú, že len 11 % japonských respondentov považuje za možné bojovať po boku USA proti Číne, zatiaľ čo 27 % uviedlo, že ich sily by vôbec nemali spolupracovať s americkou armádou. Väčšina (56 %) uviedla, že poskytnutie logistickej podpory USA by bolo v prípade konfliktu viac než dostatočné. Austrálska vláda nedávno naznačila, že nedala Washingtonu žiadne prísľuby o vojenskej účasti v potenciálnom konflikte. Do konfliktu sa nechcú zatiahnuť ani Filipíny… Soul má minimálne tri dôvody, ako sa vyhnúť možnej vojne o Taiwan. Po prvé, čínsky trh predstavuje 30 % celkového obchodu Južnej Kórey; po druhé, Soul sa obáva, že konflikt na Taiwane by zvýšil „hrozbu Severnej Kórey; po tretie, pretože priateľské vzťahy Soulu s Pekingom sú zárukou proti konfliktu s Pchjongjangom.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov