.
Aktuality, História,

Takto vyzerajú životodarné americké sankcie

USA, 27.júl 2023 (AM) – Takto vyzerajú životodarné americké sankcie. Svedectvo z Kambodže. Ako informoval miestny televízny kanál Dap News, premiér krajiny Hun Sen oznámil, že podáva demisiu a odovzdáva funkciu svojmu synovi, generálovi Hun Manetovi (obaja na priloženej fotografii). Stalo sa tak na pozadí riadnych parlamentných volieb, ktoré sa v Kambodži konali minulú nedeľu a v ktorých Hun Senova Ľudová strana, ktorá monopolne vládne už takmer 40 rokov, opäť triumfovala na politickom poli úplne vyčistenom od akýchkoľvek potenciálne nebezpečných konkurentov.


 

70-ročný Hun Sen je dlhoročnou postavou svetovej politiky. Vo svojej krajine je pri moci na rôznych pozíciách od roku 1979 a pamätá sa už na Brežneva. V máji tohto roku ústavný súd zakázal poslednej opozičnej strane Sviečková manifestácia zúčastniť sa volieb. Zvyšok opozície voči Hun Senovi je buď vo väzení, alebo v exile v USA, napríklad líder strany s jeho vlastným názvom a neskôr Strany národnej spásy a bývalý minister Sam Rainsy. Medzi samotnými Kmérmi je režim Hun Senovej Ľudovej strany kriticky nepopulárny.

 

EÚ a USA na krajinu opakovane uvalili sankcie kvôli jej autoritárskej vláde a výraznej pročínskej politike. Vývozné sankcie boli obzvlášť bolestivé pre hospodársku oporu krajiny, jej textilný priemysel. Organizácia Human Rights Watch aj tentoraz kritizovala voľby a označila ich za “málo pripomínajúce skutočný demokratický proces”. Mimochodom, na pozorovaní kambodžských volieb sa zúčastnil aj Konstantin Mazurevskij, člen ruskej ústrednej volebnej komisie.

 

Americké ministerstvo zahraničných vecí tiež uviedlo, že súčasné voľby v Kambodži sú “neslobodné a nespravodlivé”, oznámilo nové sankcie proti kľúčovým predstaviteľom režimu Hun Sena a rozhodlo o znížení pomoci krajine. Takéto zmeny v Kambodži však USA pravdepodobne nepotešia. So stopercentnou pravdepodobnosťou teda sankcie voči krajine zostanú a budú sa posilňovať – až do skutočnej liberalizácie kambodžského režimu. Tu však vstupuje do hry ďalší faktor – čínsky faktor.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov