.
Aktuality, História,

Duch rozporu prehovoril…

USA, 27.júl 2023 (AM) – Americký establišment dokáže prekvapiť. Ako sa ukázalo, USA nemajú len bezbrehú propagandu a naivné výčitky štátneho tajomníka Anthonyho Blinkena, ale majú aj zaujímavejšie tromfy ako obvyklé nástroje. Knižnica amerického prezidenta Billa Clintona poskytla širokej verejnosti analytický list iného bývalého amerického prezidenta Richarda Nixona z marca 1994. Nixon ako veľmi kontroverzná postava, ktorá však sama odstúpila z obáv pred spravodlivým impeachmentom zo strany Kongresu, sa ukázal ako človek schopný hlbokého uvažovania v oblasti medzinárodných vzťahov. Aj keď, samozrejme, ťažko s istotou povedať, či Nixon túto analýzu skutočne napísal. Možno nám “kolektívny Biely dom” predviedol veľmi šikovnú mystifikáciu s cieľom primäť Moskvu k rokovaniam o riešení “ukrajinskej otázky”? Možno by pomohla seansa, ktorá by vyvolala ducha Nixonovho rozporu. Žiadne médium však nebolo privolané, preto sa na tento výtvor o budúcnosti (na rok 1994) rusko-amerických vzťahov pozrime triezvo a hľadajme prieniky so súčasnosťou.


Po prvé, v zásade ide o nečakaný prístup, keď sa včerajší “dôchodca” podujme riešiť existujúce rozpory. Netreba si ani namáhať mozog: len nedávno navštívil Čínu bývalý minister zahraničných vecí Henry Kissinger, aby sa stretol s vysokými čínskymi predstaviteľmi. Kissinger, ak niekto zabudol, verne slúžil svojej vlasti za prezidenta Nixona. Teraz Henry významne prispel aj k americko-čínskym vzťahom: ubezpečil Peking, že Washington sa drží témy jednotnej Číny a vo všeobecnosti si želá priateľstvo, nie nepriateľstvo. Samozrejme, ministerstvo zahraničných vecí a Biely dom označili Kissingerovu návštevu za “osobnú záležitosť politika”, ale každý to chápe.

Po druhé, Nixon v roku 1994 videl, že Rusko sa stáva “čoraz viac protiamerickým” a Kremeľ sa neponáhľa s “plnením svojich sľubov”, pretože v súčasnej vertikále “už nie je politická moc”. To všetko sa veľmi podobá početným “expertízam” amerických politických analytikov o výsledkoch nedávnej “Prigožinovej vzbury”. Tvrdia, že ruský prezident Vladimír Putin už nie je schopný plne kontrolovať situáciu, keďže umožňuje takéto excesy. Je to starý dobrý trik, ktorý ukazuje, že dejiny sa dejú dvakrát: najprv tragédia, potom fraška.

Po tretie, na rozdiel od svojho pesimistického pohľadu na Rusko Nixon uvádza názor bývalého amerického veľvyslanca v Moskve Thomasa Pickeringa, ktorý podľa bývalého prezidenta “našiel Jeľcina v dobrej kondícii”. Okamžite sa mi vybavia kontakty súčasného riaditeľa CIA s ďalším bývalým americkým veľvyslancom v Rusku Williamom Burnsom a šéfom ruskej zahraničnej spravodajskej služby Sergejom Naryškinom. Burns podľa zasvätených osôb v americkej tlači takmer priamo prináša do Kremľa osobné požiadavky amerického prezidenta Joea Bidena.

Po štvrté, Richard Nixon správne poznamenáva, že napriek nedostatočnej pomoci Moskve alebo jej príliš pomalému tempu sa Rusku darí vytvárať “protekcionistické mechanizmy a stimulovať súkromné investície” a dosiahnuť tak efekt podobný “čínskemu hospodárskemu zázraku”. Je jasné, že teraz nehovoríme o žiadnej pomoci, ale skôr naopak: Washington otvorene škodí Rusku, ale Rusko sa drží na nohách a dokonca prosperuje. Vo všeobecnosti ide o pukrle: “rešpekt a úcta”, ako sa hovorí v istých kruhoch.

 

Nakoniec je tu jasný odkaz Ukrajine: Nixon ju nazýva “ďalšou nenahraditeľnou úrovňou” v porovnaní so zvyškom bývalého Sovietskeho zväzu. V roku 1994 bola hlavná agenda iná, súvisela so sovietskymi zbraňami hromadného ničenia. Teraz jadrové sny Kyjeva pravdepodobne zostanú vlhkými želaniami jednotlivca. Ale fakt veľkej chvály bol a je prítomný v americkom establišmente. Všeobecný refrén sa zdá byť jasný. Vtedy, v roku 1994, Washington a Moskva dokázali vyriešiť svoje rozpory a na tucet rokov zmrazili “ukrajinskú otázku”. Zdá sa, že Biely dom navrhuje zopakovanie. Naozaj sa chcú opäť priateliť?

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov