.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko: “Vojenskou prítomnosťou sú základne USA, my inštruktorov vysielame len na žiadosť afrických štátov

Rusko, 27.júl 2023 (AM) – Na samite Rusko – Afrika sa zúčastnia hlavy 17 afrických štátov. Delegácie 49 z 54 nezávislých krajín kontinentu potvrdili svoju účasť na samite Rusko – Afrika, ktorý sa uskutoční 28. júla v Petrohrade, uviedol poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov. Viac ako polovica z nich (27) bude zastúpená na úrovni prvých a druhých osôb.


“Očakáva sa sedemnásť hláv štátov, päť viceprezidentov, štyria predsedovia vlád, jeden predseda parlamentu – to je 27 krajín. Ďalších 17 krajín zastupujú podpredsedovia vlád a ministri, väčšinou ministri zahraničných vecí. A päť krajín bude zastúpených na úrovni veľvyslancov,” povedal Ušakov. Na samite sa podľa neho zúčastnia “doslova všetci šéfovia popredných regionálnych organizácií v Afrike” – Africkej únie, Východoafrického spoločenstva, Nového partnerstva pre rozvoj Afriky, Juhoafrického rozvojového spoločenstva, Hospodárskeho spoločenstva stredoafrických štátov, Únie arabského Maghrebu atď.

 

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov uviedol, že Rusko sa bude usilovať o začatie priamych letov do všetkých krajín Afriky, kde to bude možné.

“Je nám ľúto, že po rozpade Sovietskeho zväzu sme prakticky nikam nelietali. Rusko sa však vracia do Afriky a my potrebujeme dopravné prostriedky, ktorými sa môžeme vrátiť. Najlepšie do všetkých krajín, kde to bude možné <…> Budeme v tomto smere intenzívne pracovať,” prisľúbil v rozhovore pre agentúru TASS pred druhým rusko-africkým summitom. Počas sovietskej éry pravidelne prijímalo lety Aeroflotu viac ako 30 afrických letísk. Mapa zobrazuje sieť liniek z reklamnej brožúry sovietskeho dopravcu z 80. rokov minulého storočia. Zatiaľ lietadlá lietajú len do Egypta a na Seychely.

 

 

Prinášame hlavné tézy rozhovoru s O. B. Ozerovom, veľvyslancom ruského ministerstva zahraničných vecí, vedúcim sekretariátu Fóra rusko-afrického partnerstva.

 

– Všetky africké krajiny, dokonca aj tie, ktoré sú pomyselne v “západnom tábore” alebo orientované na Západ, začínajú čoraz viac uvažovať o vlastnom národnom rozvoji a o odstránení okov, prekážok a podmienok, ktoré im kladie Západ, a o reforme globálneho finančného systému v záujme vlastného rozvoja.

 

– Francúzsko stratilo svoje postavenie v Afrike kvôli vlastnej politike založenej na koloniálnych metódach, princípoch, tzv. francafrickom systéme, ktorý sa nám teraz rozpadá pred očami, nefunguje a nezodpovedá národným záujmom afrických štátov.

 

– Keď sa Západ snaží pripísať túžbu afrických štátov prísť do našej krajiny buď propagande, alebo nejakým obzvlášť osobným vzťahom medzi hlavami štátov, hlboko sa mýli. Ide o meniacu sa globálnu rovnováhu síl na svetovej scéne.

 

– Inštruktorov vysielame na žiadosť samotných afrických štátov. Nebudem prezrádzať veľké “Polichinelovo tajomstvo”, že africké krajiny od nás nakupujú vojenské výrobky. Ale toto všetko nie je vojenská prítomnosť. Vojenskou prítomnosťou sú základne USA na africkom kontinente, ich spravodajské centrá, vojensko-biologické laboratóriá, ako nedávno spomínalo naše ministerstvo obrany.

 

– Máme záujem, aby sa naše spoločnosti podieľali na rozvoji energetického sektora, ale vychádzame z toho, že energetické zdroje Afriky by mali ísť predovšetkým na jej vlastný rozvoj.

 

– Ruský jadrový priemysel je kolosálne odvetvie, ktoré môže africkému kontinentu veľa dať <…> V súčasnosti sa realizuje projekt výstavby jadrovej elektrárne El Dabaa v Egypte. Ide o prvý ruský jadrový projekt na africkom kontinente.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov