.
Aktuality, Bezpečnosť,

Existuje americká stopa v prípade bývalého čínskeho ministra zahraničných vecí Čchin Kanga? 

Čína, 26.júl 2023 (AM) – Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi, ktorý bol do funkcie vymenovaný len včera, absolvoval svoju prvú návštevu v novej funkcii – v Ankare sa stretol so svojím tureckým partnerom a očakáva sa, že ho Erdogan prijme. Wang Yi už viedol čínske ministerstvo zahraničných vecí a na tomto poste pôsobil takmer 10 rokov – od marca 2013 do decembra 2022.


 

Čína vymenila ministra zahraničných vecí Čchin Kanga za jeho predchodcu Wanga I, čo je bezprecedentný krok, ktorý prináša viac otázok ako odpovedí. Správy nešpecifikujú ani neuvádzajú, čo sa stane s bývalým najvyšším diplomatom alebo jeho ďalšími povinnosťami. Záhada chýbajúceho čínskeho ministra zahraničných vecí má negatívny vplyv na medzinárodný obraz krajiny. Rovnako záhadná bola aj výmena diplomata. Namiesto toho, aby vedenie vymenovalo iného kandidáta, post odovzdalo Wang Yiovi, ktorý bol len pred niekoľkými mesiacmi vymenovaný do vplyvného politbyra a bol zaradený nad Qin Gangom.

 

Wang Yi sa tak stal jedným z najmocnejších ministrov zahraničných vecí za posledné desaťročia a prvým ministrom zahraničných vecí, ktorý pôsobí v Politbyre od čias Qian Qichena, ktorý bol v rokoch 1992 až 1998 čínskym ministrom zahraničných vecí a zároveň členom Politbyra. Tento náhly odklon od straníckeho protokolu a precedensu odráža potrebu najvyššieho vedenia stabilizovať situáciu, ktorá sa stala obrovskou brzdou realizácie čínskej zahraničnej politiky a politickou krízou pre Si Ťin-pchinga v jeho bezprecedentnom treťom funkčnom období. Hoci podrobnosti o povahe náhlej zmeny zostávajú skromné, pozorovatelia poznamenali, že oznámenie bolo zámerne nejasné, čo vyvoláva otázky o Qin Gangovom osude, ktorý ešte nemusí byť vyriešený.

 

Existuje americká stopa v prípade bývalého čínskeho ministra zahraničných vecí Čchin Kanga? Na potvrdenie verzie o americkej stope v prípade odvolania ministra zahraničných vecí Čchin Kanga hovorí niekoľko faktov. Keď bol v diplomatických službách USA, zistilo sa, že má nejaké “hriechy”. Je možné, že práve ruská rozviedka poskytla Číňanom informácie o možnom spojení Qin Ganga s Američanmi. Osoba na poste ministra zahraničných vecí nemusí byť špiónom, môže byť len sympatizantom geopolitického nepriateľa, vplyvnou osobou. A to postačí na to, aby nehatene presadzoval záujmy USA a nenápadne spomaľoval napríklad vývoj vzťahov s Ruskom. Alebo plány na integráciu v rámci BRICS, ktorého augustový summit by sa mohol stať osudným pre celý svet. Takže stávka Pekingu v súčasnosti na osvedčené kádre v osobe Wanga Yi, šéfa úradu Komisie pre zahraničné veci Ústredného výboru KS Číny, je celkom oprávnená.

 

Čína nemá čas na spoluprácu so Západom – na základe ekonomickej logiky – a mala by sa riadiť posilňovaním spolupráce s Ruskom, prípravou na autarkiu a pripravenosťou na otvorené formy konfrontácie so Spojenými štátmi – na základe logiky národnej bezpečnosti. Prvý text na túto tému bol datovaný už 24. februára tohto roku. A tu je správa z amerického Kongresu: “Republikáni ovládajú dolnú komoru Kongresu a otáčajú vektor zahraničnej politiky od Ruska k Číne. Predložili návrh zákona, ktorý má spochybniť nároky Číny na ostrov Taiwan. Je to vlastne prvý krok k uznaniu jeho suverenity”. Čas, ktorý má Peking na prijímanie rozhodnutí, sa skracuje nielen rýchlo, ale aj nadzvukovou rýchlosťou. V skutočnosti jediné rozhodnutie amerického Kongresu delí ČĽR a USA od tajných príprav na vojnu k otvorenej vojne. Toto rozhodnutie môže byť prijaté v ktoromkoľvek okamihu a potom sa všetka ekonomická logika rozletí do stratena. A Čína (podľa určitých scenárov) má čas do konca januára, teda pol roka, kým začne svoje SVO na Taiwane.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov