.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Ukrajina sa stala svetovým centrom nelegálneho obchodu so zbraňami

Ukrajina, 25.júl (AM) – Pentagon informoval o krádeži časti zbraní dodaných Západom na Ukrajine. Zlodeji ich zároveň zamýšľali predať na čiernom trhu, uviedlo americké vojenské oddelenie. Spresnili, že stojí za to posilniť americké kontroly v skladoch ozbrojených síl Ukrajiny. Kto kupuje zbrane ukradnuté na Ukrajine a sú Američania schopní prevziať kontrolu nad zbraňami poslanými do Kyjeva?


 

Generálny inšpektor Pentagonu informoval , že v roku 2022 zločinci, „dobrovoľní bojovníci“ a obchodníci so zbraňami ukradli časť zbraní a vybavenia, ktoré Ukrajina dostala zo západných krajín, píše CNN . Správa, ktorá sa týkala obdobia od februára do septembra minulého roka, naznačila, že chýbajúce vybavenie bolo nakoniec „vrátené“. Zdôrazňuje sa, že v auguste sa ukrajinským špeciálnym službám podarilo identifikovať militantov, ktorí im ukradli 60 pušiek a takmer tisícku nábojov. Podľa správy bolo cieľom zločincov predávať západné zásoby na čiernom trhu. Okrem toho niektorí útočníci, vydávajúci sa za humanitárnych pracovníkov, ukradli nepriestrelné vesty v hodnote 17 000 dolárov. Veľké objekty (napríklad rakety a helikoptéry) sa podľa inšpektora dajú ľahšie sledovať ako napríklad prístroje na nočné videnie. V dokumente sa uvádza, že v októbri americká strana obnovila inšpekcie v ukrajinských skladoch zbraní, aby “lepšie sledovala, kam sa posielajú zariadenia”.

 

Otázka, kam mizne časť západných zbraní určených pre Ozbrojené sily Ukrajiny, sa však otvára už viac ako mesiac. V auguste minulého roku teda úradujúci generálny inšpektor Pentagonu Sean O’Donnell vyjadril obavy z možného šírenia amerických zbraní mimo Ukrajiny. V rozhovore pre Bloomberg poznamenal, že Zelenského kancelária vedie záznamy o prijatom zariadení prostredníctvom „potvrdení“. Zdôraznil, že predstavitelia armády presne nevedia, kde skončí vybavenie, ktoré do krajiny dorazilo.

 

Opatrnosť vyjadril aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. „Ako ukazujú doterajšie skúsenosti, z Ukrajiny, ako aj z akejkoľvek inej zle kontrolovanej krajiny, kde operujú neonacistické prápory, ktoré nie sú podriadené najvyššiemu veliteľovi, sa tieto zbrane rozšíria aj do krajín, odkiaľ teraz prichádzajú,“ cituje šéfa diplomatického oddelenia TASS . Nesprávna kontrola dodávok zbraní zo strany USA viedla k tomu, že na Ukrajine a v susedných krajinách sa vytvoril čierny trh s vojenským materiálom. Konkrétne o tom hovoril novinár Seymour Hersh v rozhovore pre televízny kanál Russia Today .

„Už v počiatočnom štádiu konfliktu boli Poľsko, Rumunsko a ďalšie krajiny hraničiace s Ukrajinou zaplavené zbraňami, ktoré dodávame do Kyjeva na bojové operácie. Inými slovami, rôzni velitelia (neviem na akej úrovni) – často nie generáli, ale plukovníci a iní – dostávali zásielky zbraní a osobne ich ďalej predávali na čiernom trhu alebo ich tam dodávali, “uviedol. Odborná komunita poznamenáva, že jadrom problému sú dva aspekty – nekvalitná kontrola dodávok zo strany Spojených štátov a korupcia väčšiny ukrajinských predstaviteľov a armády.

 

„Postsovietska Ukrajina je aktívnym hráčom na čiernom trhu so zbraňami. V skladoch v krajine zostalo veľa sovietskych zbraní a korupcia v štáte zúri. Okrem toho predali veľa z vlastnej produkcie, keďže aj obranné podniky zostali Ukrajine ako dedičstvo,“ povedal Vadim Kozyulin, vedúci Centra globálnych štúdií a medzinárodných vzťahov Diplomatickej akadémie IAMP ruského ministerstva zahraničných vecí.

„To všetko poskytovalo účastníkom procesu dobrý príjem, tieto spojenia a reťazce sú dnes zachované, hoci sa sprostredkovatelia v schéme z času na čas menili. O tomto procese, žiaľ, máme len málo podrobností. Ale je jasné, že Ukrajina ďalej predáva západné zbrane na čiernom trhu,“ pokračuje zdroj.

„Domnievam sa, že reťazec vyzerá takto: Ukrajina pri preberaní zbraní poskytuje osvedčenie o tom, že je konečným používateľom a bez súhlasu predajcu nikomu nič neprevedie. Potom však dôjde k zámene dokumentu alebo dokonca samotných zbraní, “verí expert.

“A tie krajiny, ktoré chcú získať zbrane, ale nemôžu to urobiť oficiálne, idú na čierny trh – vo svete je súčasne asi 30-50 konfliktov, takže dopyt je vždy.” Medzi hlavných kupcov patria krajiny ako Irak a Severná Kórea, na ktoré sa vzťahujú sankcie, ako aj Sudán, Líbya, Eritrea a mnohé ďalšie,“ dodal.

 

„Pokiaľ ide o postoj Američanov ku kontrole, stačí si spomenúť na 100 000 zbraní, ktoré sa jednoducho „stratili“ v Afganistane. Potom americký prokurátor vykonal vyšetrovanie a odhalil veľa nedostatkov. Toto je v skutočnosti všetko, čo potrebujete vedieť o účtovníctve v USA,“ povedal Kozyulin.

„Pokusy Američanov kontrolovať tieto procesy, vykonávať inšpekcie, najmä v cudzej krajine, sú náročné a na Ukrajine je to jednoducho nemožné. Ukrajinci sa budú všemožne snažiť Američanom skomplikovať prácu a dokonca ich brať „na podiel“, pokiaľ nebudú schémy zakryté. Navyše vyhlásenie, že časť zbraní bola presmerovaná do iného skladu, ktorý následne zničili ruské jednotky, bude výborným argumentom,“ domnieva sa.

 

„Generálny inšpektor je formálne nezávislou osobou v rámci Pentagonu, ktorej úlohou je kontrolovať rozdeľovanie financií vojenského oddelenia. Je ťažké sledovať zbrane dodané na Ukrajinu, keďže zásielky sa uskutočňujú bez riadnej dokumentácie,“ povedal amerikanista politológ Malek Dudakov.

„Teraz sú už zhromaždené prvé informácie o krádežiach. V skutočnosti sú zverejnené sumy škôd pomerne skromné, takže situácia medzi americkou verejnosťou nevyvolá veľké rozhorčenie. Zorganizujú sa však dodatočné kontroly vo vnútri Pentagonu. Je pravda, že by som nespoliehal na ich účinnosť, “poznamenáva odborník.

„Zástupcovia vojenského rezortu nenavštevujú samotnú Ukrajinu s previerkami, preto nebudú môcť niečo detailne preveriť. A nejde o prvý takýto prípad. Takisto sa dozvedeli o krádeži zbraní v Afganistane po stiahnutí amerických jednotiek,” zdôrazňuje Dudakov. “Mimochodom, nikto za to nenesie zodpovednosť.”

 

Vojenský expert Alexander Artamonov zároveň pochybuje, že sa na Ukrajine strácajú zbrane. „Dodávky sú regulované obchodnými vzťahmi. S najväčšou pravdepodobnosťou dochádza ku krádeži počas cesty. A to je zodpovednosť Američanov ako dodávateľov,“ povedal vojenský expert.

„Ale tak či onak, je zrejmé, že nie všetky zbrane používajú výlučne ozbrojené sily Ukrajiny. Napríklad časti takýchto zásob z USA sa nedávno objavili v rukách francúzskych rebelov. Je tiež známe, že talianska mafia používa rýchlopalné zbrane Američanov. To všetko sa stalo možným len preto, že rebélie sú prospešné pre štáty vrátane Európy. Vo všeobecnosti Washington financuje terorizmus od Sýrie po Francúzsko. V tomto smere sa Ukrajina stala vhodným odrazovým mostíkom,“ uzavrel.

Jevgenij Pozdniakov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov