.
Aktuality, Šport,

Ruskí a bieloruskí gymnasti sa budú môcť vrátiť na medzinárodné súťaže

Medzinárodná federácia gymnastiky). V správe sa zverejňuje rozhodnutie výkonného výboru FIG ohľadne štartu ruských a bieloruských športovcov na medzinárodných súťažiach, ktorým sa ich účasť podmienečne povoľuje.


 

Ich štart bol znemožnený predchádzajúcim rozhodnutím o sankciách z 26.2.2022, ktoré bolo podporené opatreniami prijatými začiatkom marca 2022. Teda po začiatku špeciálnej vojenskej operácie resp. vojny, ktorú tlačová správa FIG naďalej odsudzuje ako nezmyselnú inváziu Ruska na Ukrajinu a potvrdila záväzok naďalej vylúčiť osoby podieľajúce sa na vojne alebo vojnu podporujúce. Tiež potvrdila záväzok podporovať obete vojny.

 

Kým gymnastky bežne padali z náradia, sovietskej reprezentantke a štvornásobnej olympijskej víťazke Ľudmile Turiščevovej na záver jej
vystúpenia v roku 1975 “padlo náradie”:

 

Tu je potrebné pripomenúť, že ruská politička Alina Kabajevová a najúspešnejšia rytmická gymnastka všetkých čias býva médiami pokladaná za milenku a matku štyroch detí ruského prezidenta V.V. Putina.  Ďalej sa však píše o rešpekte k právu individuálnych športovcov, bez ohľadu na národnosť, aby sa s nimi zaobchádzalo bez diskriminácie. Pre účasť športovcov z Ruskej federácie a Bieloruska si však FIG stanovuje prísne podmienky.

 

Povoľuje za prísnych podmienok účasť športovcov a pomocného personálu ruskej a bieloruskej športovej národnosti na podujatiach schválených spoločnosťou FIG, ktoré sú uvedené v kalendári FIG ako „individuálni neutrálni športovci” bez akéhokoľvek zapojenia alebo asociácie s Ruskou federáciou alebo Bieloruskou republikou, ich príslušnými národnými federáciami alebo národnými olympijskými výbormi. Zavádza prísnu požiadavku neutrality vo vzťahu k Ruskej federácii a Bieloruskej republike pre akúkoľvek účasť na podujatí, na ktoré sa vzťahuje sankcia FIG.

 

Korbutovej salto, extrémne náročný a nebezpečný prvok bol po úrazoch športovkýň v tréningu zakázaný:

 

Účasť športovcov ako individuálnych neutrálnych športovcov bude sprevádzať niekoľko opatrení, ktoré budú opísané v pravidlách ad-hoc, zameraných na zabezpečenie prísneho dodržiavania požiadaviek neutrality. Každý športovec, ktorý chce získať štatút „individuálneho neutrálneho športovca”, sa bude musieť prihlásiť na FIG v súlade s pravidlami Ad-hoc. To by malo viesť, ak sú splnené podmienky, k udeleniu štatútu „individuálneho neutrálneho športovca” podľa Obr. Športovci, ktorí získajú tento štatút, sa budú môcť zúčastniť na podujatiach schválených organizáciou FIG od 1. januára 2024.

 

V oblasti antidopingu bude FIG implementovať špecifické postupy v spolupráci s Medzinárodnou testovacou agentúrou (ITA).
Hoci tieto rozhodnutia umožňujú návrat k podujatiam schváleným organizáciou FIG pre ruských a bieloruských športovcov, ktoré môžu zahŕňať kvalifikačné podujatia na olympijské hry do Paríža 2024, rozhodnutie o tom, či sa ruskí a bieloruskí športovci budú môcť zúčastniť na olympijských hrách v Paríži 2024, je v kompetencii MOV. V skutočnosti však výkonný výbor FIG týmto svojim rozhodnutím vyhovel odporúčania Medzinárodného olympijského výboru z marca tohto roka.

 

Vystúpenie Aliny Kabajevovej so stuhou pri jej víťazstve na Olympiáde v Aténach 2004:

 

V tlačovej správe FIG sa okrem toho uvádza: „Prijatím ruských a bieloruských gymnastiek na účasť v súťažiach ako nezávislých neutrálnych športovcov, FIG zaisťuje rešpektovanie práv všetkých športovcov a vysiela správu sveta, že gymnastika hľadá mier,” povedal prezident FIG Morinari Watanabe. V dôsledku tohto rozhodnutia EK FIG teraz vytvorí vyššie zmienené pravidlá ad hoc a ich podporné dokumenty, ktoré budú zverejnené v nasledujúcich týždňoch.

 

Správa je dôležitá hlavne pre Rusko, ktoré dlho dominovalo v súťažiach rytmickej gymnastiky, aj keď prehltlo horkú pilulku už v súvislosti s rozhodnutím o mene olympijskej víťazky na hrách, ktorých gymnastické súťaže sa konali v Tokiu medzi 21.7.2021 a 8.8.2021. V dôsledku opatrení súvisiacich s takzvanou „pandémiou” bez divákov, v japonskom prípade mohlo ísť o vyspelé publikum, ktoré by možno vyjadrilo svoj názor na rozhodnutie rozhodcov. Každopádne, Rusky sa vrátili z Tokia s dvoma striebrami.

 

Reakciou Ruska aj Bieloruska by však malo byť prijatie podmienok FIG aj po zverejnení ad-hoc pravidiel. Športovci, ktorých teraz majú nedosiahnu svoj ďalší zenit o štyri roky, prípadne neskôr. Tiež je rozhodnutie FIG posunom, ktorý by mohol umožniť prijatie podobných odložených rozhodnutí napríklad zo strany ISU (International Skating Union – Medzinárodná korčuliarska únia).
MK

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov