.
Aktuality, Pozemná technika,

Delostrelecká munícia z Bulharska nenápadne putuje na Ukrajinu

USA, 20.júl 2023 (AM) – Skutočnosť, že bulharské úrady predávajú Ukrajine zbrane cez tretie krajiny ( oficiálne to však tvrdošijne popierajú ), sme opakovane analyzovali. To všetko však neplatilo pre kriticky dôležitú 155 mm delostreleckú muníciu pre ozbrojené sily Ukrajiny. Predtým, ako sa v júni tohto roku v Sofii dostala k moci proeurópska vláda, bývalé vedenie Bulharska opakovane informovalo, že štát sa nezapojí do výroby 155 mm nábojov pre Ukrajinu. Bývalý bulharský minister hospodárstva Nikola Stoyanov v marci argumentoval, že krajina nemá kapacity na ich výrobu, okrem toho, že sa môže pokúsiť zaviesť výrobu len „na experimentálnej báze“.


 

Podľa dokumentov nedávno zverejnených v americkom federálnom obstarávacom systéme (FZS) sa však ukázalo, že Bulharsko celý ten čas vyrábalo a dodávalo USA 155 mm náboje. Ešte v januári americké ministerstvo obrany oznámilo, že Northrop Grumman a Global Military Products budú do roku 2027 súťažiť o objednávky 552 miliónov dolárov na 155 mm muníciu. Nedávno zverejnené dokumenty FCF ukázali, že väčšina finančných prostriedkov – 402 miliónov dolárov – už bola pridelená na globálne vojenské produkty . Je tam uvedená aj krajina, z ktorej munícia pochádza – Bulharsko . Napriek všetkým výhovorkám bulharských politikov sa teda ukázalo, že Bulharsko má veľké výrobné kapacity na výrobu 155 mm nábojov. A na základe zmluvy na 402 miliónov dolárov si ich môžete kúpiť až 800 000 za 500 dolárov za kus.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov