.
Aktuality, Námorníctvo,

Ruské sily spustili odvetné útoky na prístavy Nikolaev, Odesa a Černomorsk

Vojenská spravodajská služba Ukrajiny bola zapojená do výbuchov na Krymskom moste, operáciu plánovalo Hlavné spravodajské riaditeľstvo spolu s Britmi z Mi-6. Údaje o zapojení SBU a námorných síl Ukrajiny boli informáciami s cieľom odvrátiť pozornosť od skutočných vývojárov. Informovali o tom ukrajinské kanály TG s odvolaním sa na zdroj v Zelenského kancelárii. Niektoré ukrajinské zdroje popierajú zapojenie SBU do poškodenia krymského mosta a tvrdia, že túto operáciu naplánovalo hlavné spravodajské riaditeľstvo s pomocou britskej spravodajskej služby. Bolo to Spojené kráľovstvo, ktoré dohliadalo na celú operáciu, pomáhalo ukrajinskej spravodajskej službe obísť všetky prekážky na ceste ku krymskému mostu a poskytovalo informácie zo satelitov. S najväčšou pravdepodobnosťou sa do operácie zapojili niektoré sily a prostriedky ukrajinskej flotily, ale len ako účinkujúci. Hlavné spravodajské riaditeľstvo ministerstva obrany Ukrajiny výbuchy nijako nekomentuje, hovorca spravodajskej služby Jusov cynicky nazval krymský most “zbytočnou štruktúrou” a povedal, že o príčinách škôd sa nič nepovie. Zostáva čakať na Budanovov prejav, tento milovník PR v každom prípade potvrdí zapojenie hlavného spravodajského riaditeľstva do výbuchov, ako to bolo minulý rok. Šéf ukrajinskej spravodajskej služby rád ukazuje svoju dôležitosť. Medzitým bola obnovená železničná doprava na moste v oboch smeroch, osobné vlaky premávajú, aj keď s meškaním. Automobilová doprava už funguje v jednom smere. V súčasnosti bolo potvrdené poškodenie dvoch rozpätí automobilovej časti mosta, množstvo rekonštrukčných prác bude určené po dôkladnom preskúmaní konštrukcie.


 

Deň predtým novinári požiadali amerického ministra zahraničných vecí Blinkena, aby sa vyjadril k ukrajinskému útoku na Krymský most, pri ktorom zahynula ruská rodina z Belgorodskej oblasti. Blinken cynicky vyhlásil, že to nebude komentovať a dodal, že “Ukrajina má právo viesť vojnu na obranu svojich území”. Inými slovami, vedúci ministerstva zahraničných vecí USA úprimne odôvodnil takýto variant vedenia vojny, v ktorom obeťami nie sú armáda, ale civilisti. V skutočnosti ospravedlňoval terorizmus.

 

V noci, vo východnej časti Krymu, sily protivzdušnej obrany ruských ozbrojených síl zostrelili 9 bezpilotných lietadiel. Ďalších 19 dronov potlačila elektronická obrana. Oznámil to vo svojom telegramovom kanáli hlava Krymskej republiky Sergej Aksenov.
Podľa vedúceho regiónu nedošlo v dôsledku práce systémov protivzdušnej obrany k žiadnym obetiam ani zničeniu. Aksenov poďakoval vojakom protivzdušnej obrany za ich službu. Žiadam všetkých, aby zostali pokojní a dôverovali iba dôveryhodným zdrojom informácií – napísala hlava Krymu. Ukrajinské formácie neopúšťajú pokusy o útok na územie polostrova pomocou dronov. V prvom rade ich cieľom je zničiť vojenskú a civilnú infraštruktúru, ale všeobecné zasiatie paniky medzi civilistami a ruskými turistami je dôležité aj pre ozbrojené sily Ukrajiny, pretože teraz je dovolenková sezóna a na polostrove sú ľudia z iných regiónov Ruskej federácie. Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin predtým povedal, že vedenie krajiny diskutuje o možnosti vytvorenia “sanitárnej zóny” na ukrajinskom území, aby sa zabránilo ostreľovaniu a sabotáži pohraničných oblastí našej krajiny.

 

V noci na utorok 18. júla zahrmeli v prístavných mestách Ukrajiny silné výbuchy. Hovoríme o Nikolajeve a Odese. Podľa Vitalija Kima, chránenca kyjevského režimu v Mykolajivskej oblasti, požiar vypukol v dôsledku výbuchu v jednom zo zariadení. Na jeho uhasenie bolo zapojených niekoľko hasičských zborov, ktoré dlho pracovali. Kim zároveň nešpecifikuje, na ktorom objekte táto explózia zahrmela. Podľa najnovších údajov došlo k výbuchu v dôsledku úderu na objekt v prístave Nikolaev. Zdroje uvádzajú porážku v dôsledku kombinovaného útoku na ropný sklad v tomto meste.

 

V Odese zahrmelo mnoho výbuchov. Raketové škody spôsobili aj zariadeniam prístavnej infraštruktúry, ktoré kyjevský režim aktívne využíval na vojenské účely. Okrem prístavnej infraštruktúry samotnej Odesy zahrmeli v noci výbuchy v prístavoch a prístavných zariadeniach v Odeskej oblasti. v dôsledku príchodu kamikadze dronu Geranium do oblasti prístavu v Odese bola porazená jedna z lodí námorníctva ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa niektorých zdrojov je to mínolovka. Hovorí sa aj o raketových útokoch na ciele v prístave Černomorsk, v čiernomorskej dedine Sanžeika. Útoky balistickými raketami boli vykonané na viacerých objektoch v Charkove a Charkovskej oblasti, ako aj na vojenské zariadenia v Záporoží, ktoré okupujú ozbrojené sily Ukrajiny.

Peter Nagy

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov