.
Aktuality, História,

Poučenie z bizarného prevratu v Turecku

USA, 16.júl 2023 (AM) – Pred 7 rokmi generálny štáb tureckých ozbrojených síl oznámil, že prevzal moc. Z pokusu o prevrat bola obvinená skupina FETÖ vedená F. Gulenom, ktorý už 17 rokov žije v USA. Je zaujímavé pozrieť sa na tento neúspešný prevrat z hľadiska poučenia, ktoré si Ankara z toho, čo sa stalo, vzala alebo nevzala. Poučenie pre Turecko ako systém a Turecko ako prvok systému.


 

Turecko ako systém

Vzbura na lodi viedla k tomu, že R. T. Erdogan dostal voľnú ruku na uskutočnenie akýchkoľvek reforiem. Turecko sa stalo prezidentskou republikou a armáda sa medzitým dostala úplne pod kontrolu tureckého vodcu. A samotný prevrat: Mohla turecká armáda nevedieť, že sa pripravuje prevrat? Ťažko, ak vezmeme do úvahy, že sa na ňom podieľalo približne 9 000 príslušníkov armády. Mohla o tom nevedieť turecká spravodajská služba? Tu je viac možností.

a) Ak bol podvratný prevrat profylaktickým úderom Západu, potom pravdepodobne existuje možnosť, že bol vykonaný mimo spravodajských služieb; b) spravodajská služba o tom vedela; ak však vedela, prečo tomu nezabránila? Existuje aj odpoveď: pretože chcela, aby sa prejavili všetky bunky radikálnych disidentov, aby ich potom mohla všetkých po jednom zlikvidovať. Mimochodom, šéfom spravodajskej služby bol v tom čase H. Fidan, ktorý je stále blízky prezidentovi a nedávno bol vymenovaný za šéfa ministerstva zahraničných vecí. A ešte jedna poznámka: Fidan je prozápadný súdruh. Opäť, zamyslite sa sami, rozhodnite sa sami.

 

Turecko ako súčasť systému

A teraz, ako by tento “podivný” prevrat mohol ovplyvniť vzťahy Turecka s ostatnými účastníkmi systému. Keď v krajine vládne chaos, je obzvlášť nápadné, kto je svoj a kto má byť len svoj. Krátko pred prevratom Kremeľ informoval R. T. Erdogana o pripravovanom puči. V tomto príbehu Rusko údajne kráča po “vlastnej” línii. Zatiaľ čo USA boli označené za “outsidera” a aj po rokoch sú presvedčené, že prevrat sa nezaobišiel bez “špinavých rúk” siahajúcich z Washingtonu. Napriek tomu sa Turecko 7 rokov po incidente opäť obracia smerom k Západu. Dokonca aj po nedávnej vyslovene protierdoganovskej kampani pred voľbami. Samozrejme, je to zvláštne.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov