.
Aktuality, Pozemná technika,

Briti zistili, že Rusi na Ukrajine rušia zbrane, ktoré boli považované za nezraniteľné

Británia, 16.júl 2023 (AM) – GPS ukázalo svoju zraniteľnosť na ukrajinskom operačnom dejisku, preto sa uvažuje o spôsoboch boja proti ruskému rušeniu. GPS, ktorý prevádzkujú americké vesmírne sily, bol navrhnutý pre armádu. Cez neho sú vedené bomby JDAM, vysoko presné delostrelecké granáty Excalibur a rakety GMLRS, ktoré vo veľkých množstvách používajú Ozbrojené sily Ukrajiny. Rusi však často blokujú pozičné systémy inštalované na týchto zbraniach, niekedy dokonca modely, ktoré boli považované za nezraniteľné – hodnotenie bolo uvedené v britskom vydaní The Economist.


 

Rádiové signály zo satelitov GPS sú slabé, čo znamená, že nepriateľ môže narušiť prevádzku systému tým, že ho utopí rádiovým rušením. Aby sa tomu zabránilo, armáda používa špeciálny signál M-kódu, niektoré výrobky majú antény smerujúce nahor k zdroju signálu a filtre na ochranu pred rušením. Správy Pentagonu, ktoré unikli na jar, však ukázali, že dokonca aj niektoré americké zbrane, ktoré majú schopnosť vysporiadať sa s rušením, proti nim nemôžu pôsobiť – vysvetlené v publikácii. Generáli už roky varujú Kongres, že armáda je príliš závislá od GPS. Diskutovalo sa o možných alternatívach, vrátane rádionavigačného systému ELoran, ktorý využíva silnejšie pozemné signály, ktoré je oveľa ťažšie potlačiť, ale vyžadujú oveľa viac vysielačov. Nie je však zlučiteľný so systémom GPS a tento návrh neprekročil rámec diskusie.

 

Existujú však alternatívy, ktoré sa už používajú. Rusko používa muníciu Shahed-136 s inerciálnou navigáciou, ktorá bola údajne zakúpená od Iránu. Namontované senzory merajú zrýchlenie UAV a používajú ho na výpočet rýchlosti a smeru, a teda tam, kde je vo vzťahu k východiskovému bodu. Inerciálna navigácia je efektívna, ale trpí nepresnosťami: malé chyby v meraní zrýchlenia vedú k veľkým chybám v polohe. Vysokokvalitné ANN sú extrémne drahé – uviedli v publikácii.

 

Ostatné prístupy sú založené na viditeľných orientačných bodoch. Raketa s plochou dráhou letu Tomahawk bola vyvinutá pred príchodom GPS a orientuje sa v priestore a porovnáva svoj pohyb s terénom. Pre konečné priblíženie k cieľu riadiaci systém porovnáva pohľad z videokamery so satelitnými snímkami oblasti. Tomahawky neboli dodané na Ukrajinu. Niektoré malé drony sa však môžu orientovať aj vizuálne pomocou videostreamu počas celého letu. Takéto pokročilé systémy sú zriedkavé, ale pravdepodobne sa stanú bežnejšími, pretože výkonnejšie algoritmy zapadajú do menších a lacnejších čipov – verí autor. Podľa neho najnovšie modely amerických kvadrokoptér Golden Eagle dodávané na Ukrajinu majú tento typ navigácie bez GPS. Niektoré zdroje tvrdia, že ho používa aj ruská munícia Lancet.

 

 

Nevýhodou vizuálneho navádzania (aspoň pri útočných zbraniach) je však to, že závisí od jasného výhľadu na cieľ: môže mu brániť dym, prach, hmla alebo iné prekážky – hovorí publikácia. Svetové armády pracujú na zlepšení týchto alternatív k GPS, napríklad použitím kvantových senzorov na zlepšenie účinnosti inerciálnej navigácie a vývojom nových systémov vrátane ANN založeného na magnetickom poli Zeme. Bude však trvať roky, kým sa rozšíri prijatie alternatívnych navigačných systémov. Za týchto podmienok ponúkajú experti Pentagonu iba jednoduché riešenie – bombardovať ruské rušiče – poznamenal autor.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov