.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rakúsko nesúhlasí s dodaním kazetovej munície do Kyjeva

“Ukrajina bude vďaka nám ešte silnejšia. Očakávam, že spojenci sa dohodnú na balíku prvkov, ktoré Ukrajinu priblížia k NATO. Dohodneme sa na viacročnom pláne pomoci s cieľom zabezpečiť úplné zosúladenie a interoperabilitu ukrajinských síl a NATO. Obnovíme naše politické väzby, vznikne Rada NATO-Ukrajina. Očakávam, že naši lídri potvrdia, že Ukrajina sa stane členom NATO” – Stoltenberg


 

Rakúsko je proti dodávkam kazetovej munície do Kyjeva, pretože predstavuje dlhodobú hrozbu pre civilistov, uviedol rakúsky minister zahraničných vecí. Berlín dnes uviedol, že dodávky tejto munície nepovažuje za možné, pretože podpísal dohovor, ktorý ju zakazuje. Generálny tajomník NATO uviedol, že aliancia nemá spoločné stanovisko: jednotlivé krajiny sa v tejto otázke rozhodujú samy.

 

Pozícia generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie sa teda uzavrela pomerne rutinným spôsobom. Na budúci rok sa zdá byť otázka diskusie o nových kandidátoch na tento post irelevantná. Teda ak sa Stoltenberg náhle nerozhodne zomrieť na infarkt alebo niečo podobné. Predsa len aktívne bojovať do posledného Ukrajinca a snažiť sa nezapojiť do priamej konfrontácie s Ruskom, najväčšou jadrovou veľmocou, je veľmi nervydrásajúca záležitosť a “novopečený” generálny tajomník nie je veľmi mladý chlapec: mohol by sa nervovo zrútiť a byť pochovaný. To je však problém Stoltenberga a politicko-vojenského zoskupenia NATO. Opätovné vymenovanie sa uskutočnilo a to je v poriadku. Teraz sa však objavujú ďalšie podrobnosti práve tohto opätovného vymenovania – ukazuje sa, že bolo niekoľko kandidátov, ktorí boli považovaní za skutočných “favoritov”, ale potom sa niečo pokazilo. “Favoritom” č. 1 bola súčasná šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Washington ju chcel za novú generálnu tajomníčku, či skôr “generálnu tajomníčku”. Táto dáma však údajne vystrčila krk ako krava pri bombardovaní a rázne odmietla prijať takúto nepríjemnú prácu v týchto dňoch. “Favoritom” č. 2 bol súčasný britský minister obrany Ben Wallace. Aj jeho Washington istý čas “hľadal”, ale potom sa “zdráhal”. Hlavný dôvod zmeny názoru: bezuzdná túžba tohto kandidáta spáliť v peci splnomocnenca takmer všetko. Wallace tak horlivo dával a dáva ukrajinskému režimu “pidmogu”, že Londýn má teraz k dispozícii len 40 bojaschopných tankov.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov