.
Aktuality, Pozemná technika,

Stratila už Ukrajina 41 tankov Leopard a 31 Bradley? Ak je to vymyslená provokácia, komu slúži?

Niektoré ruské informačné zdroje v posledných dňoch uverejnili možný rozsah strát techniky ukrajinskej strany v priebehu protiofenzívy od 4.6.2023 teoreticky najneskôr do 28.6.2023. Čo však Armádny magazín doteraz neurobil a čakalo sa ako sa situácia vyvinie.


 

Ukrajinské vojská mali stratiť:
1. 41 nemeckých tankov Leopard 2 všetkých im dostupných verzií od A4 po A6 a ich derivátov;
2. 31 amerických bojových vozidiel pechoty M2A2 Bradley ODS-SA;
3. 7 nemeckých bojových vozidiel pechoty Marder 1A3;
4. 15 holandských BVP či OT YPR-765;
5. 32 amerických pásových obrnených transportérov M113;
6. 40 amerických obrnených vozidiel kategórie MRAP – zrejme prevažne International MaxxPro;
7. 19 amerických ťahaných húfnic kalibru 155 mm typu M777;
8. 4 nemecké samohybné kanónové húfnice Panzerhaubitze 2000;
ako aj:
9. 49 tankov T-72/T-90 (koristné) sovietskeho a ruského a ukrajinského pôvodu;
10. 90 kusov rozličných bojových vozidiel pechoty sovietskych konštrukcií;
11. 3 stíhacie lietadlá Mig-29 (v tomto prípade mohlo ísť pochopiteľne aj o pôvodne slovenské stroje dodané kontroverzne Ukrajine).

 

K tomu treba uviesť:
1. Straty sú tu zoradené tak, aby bolo zreteľné ich členenie na techniku zo západných dodávok a sovietske typy.
2. Dôležitým údajom je, že straty tankov Leopard 2 prevyšujú straty BVP M2A2 Bradley ODS-SA o 10 kusov.
3. Straty tankov Leopard 2 v počte 41 kusov sa početne zhodovali s informáciou ruského prezidenta V. Putina o zničení 41 tankov ukrajinských vojsk v priebehu protiofenzívy celkovo, bez rozlíšenia typov, resp. vrátane Leopardov 2.
4. Straty iných typov alebo kategórií techniky ukrajinských vojsk nie sú zmienené.

 

Potiaľto by bolo všetko v poriadku. Pôvodom správy majú byť zdroje vo vládnych orgánoch Ruskej federácie, ktoré citujú hlásenie ruského generálneho štábu. Tento zdroj už môže byť falošný. V skutočnosti mohol byť pôvodom týchto čísel článok, ktorý vznikol na renomovanom a veľmi sledovanom portáli, ktorý sleduje aj dianie v európskom obrannom priemysle. Článok tam visel doslova chvíľu, mnoho ľudí si ho ani nestihlo otvoriť a potom bol odstránený.

 

Tento článok okrem vyššie uvedených „strát” obsahoval ešte iné informácie:
1. Pôvodom na jeho napísanie mala byť určitá správa priamo od ukrajinského prezidenta V. Zelenskeho.
2. V nadpise článku sa uvádza, že Ukrajina za vyššie uvedené obdobie stratila už asi 30% západom dodanej bojovej techniky. Toto percento sa so stále väčšou frekvenciou objavuje v správach o priebehu ukrajinskej protiofenzívy nielen v Rusku ale berie sa vážne aj na západe. Určitú výnimku tu predstavujú rôzni českí experti, ktorí tieto straty bagatelizujú a zrejme si predstavujú, že ukrajinské vojská môžu stratiť ďalších 60% svojej techniky dodanej západom v rámci prieskumu bojom ruských obranných línií. Za zvyšných 10% potom zapriahnu kolotoče a stroje na výrobu cukrovej vaty a pôjdu robiť majáles na Červenom námestí.
3. Príčinou vysokých strát ukrajinských vojsk v absolútnom vyjadrení majú byť hlavne mínové polia. Články predvídajúce účinnosť mínových polí a ženijných zábran vychádzali v Armádnom magazíne v priebehu mesiaca apríl 2023.
4. Potom nasleduje povinná jazda, ktorou sa ukrajinské straty relativizujú, uvádza sa, že sú vysoké len v pomere k “malému” počtu dodanej západnej techniky. Je to v podstate výzva na neobmedzenú podporu Ukrajiny dodávkami západných zbraní.
5. Článok dokonca obsahoval informácie o ďalšom vedení vojny (!!!), ukrajinské vojská mali mať kapacitu na ďalší mesiac vedenia protiofenzívy. Ak by v priebehu uvedeného obdobia nedosiahli rozhodujúci úspech prelomením ruskej obrany, mali sa ukrajinské vojská stiahnuť do strategickej obrany (k čomu by im pochopiteľne pomohla výhodná konfigurácia v súčasnosti aktívnych úsekov bojiska, preto tento scenár niektorí ruskí experti už teraz predvídajú). Tu však treba pripomenúť, že Rusi stále „zapriahajú” a Ukrajinci naopak mobilizujú všetko, čo v danej chvíli dokážu vyzbrojiť.

 

K tomu treba uviesť, že článok bol písaný v angličtine, možno aj native speakerom. Lenže používané boli nerozvinuté vety, ktoré nepodporovali hlavné myšlienky v ňom uvedené, ale snažili sa ich zahmliť a vymazať súvislosť medzi nimi. Vyzeralo to tak, že osoba píšuca článok je pod tlakom alebo nátlakom.

 

K čomu mal slúžiť takýto článok a kým bol napísaný sa možno nikdy nedozvieme. Verzie môžu byť rôzne:
1. Svojvoľná činnosť autora, ktorý tiež mohol konať v psychóze vyvolanej duševným stavom alebo zneužitím psychofarmák, prípadne pod vplyvom návykových látok.
2. Únik neautorizovanej správy z prostredia ukrajinského prezidenta V. Zelenskeho a následné zneužitie informácií, ktoré obsahovala.
3. Neefektívny a neštandardný spôsob komunikácie z ukrajinskej strany s cieľom maximálneho zvýšenia dodávok zbraní zo západu.
4. Začiatočná ukrajinská exit strategy, ktorá má svetovú verejnú mienku pripraviť na oznámenie o neúspechu ukrajinskej protiofenzívy a jej odvolaní. Tento prvotný krok mohol byť prehodnotený a čaká sa napríklad na ďalšie správy o priebehu bojov.
5. Ruská spravodajská hra. Mohlo sa stať, že autor článku spracoval informácie jemu predložené ako dôveryhodné a pochádzajúce z prostredia ukrajinského prezidenta, v skutočnosti však sfalšované ruskými tajnými službami. Existuje však aj možnosť, že ich obsahu sám neveril…
6. Článok na objednávku amerických výrobcov obrnenej techniky, ktorý bol odvolaný. Mal však podporiť úspech vyjednávania o financovaní a výrobe americkej obrnenej techniky a jej exporte:
a) Súbežne prichádzali napríklad správy o vykladaní tankov prvých 14 tankov Abrams určených pre poľskú armádu v prístave Štetín. Poľsko si objednalo aj 250 tankov najmodernejšej verzie M1A2 SEPv3. Dohromady 366 bojových tankov Abrams M1A1 a M1A2 SEPv3 pre Poľsko, čo je však menej ako dodatočných 1000 juhokórejských tankov K2 Black Panther. Neskôr bude potrebné zvážiť modernizáciu tankov Abrams, v závislosti od bojových skúseností, ktoré sa načerpajú pri ich prípadnom nasadení ukrajinskými vojskami a tiež v súvislosti s financovaním existujúceho experimentálneho vozidla Abrams X.
b) M10 Booker je nové americké bojové vozidlo označované ako mobilná chránená palebná sila, či ľahký tank. Dňa 14.6.2023 bolo vozidlo popísané v Armádnom magazíne, potom sa deň pred zverejnením článku objavila správa o vyčlenení americkým ministerstvom obrany 257,6 milióna USD na začiatok malosériovej výroby M10 Booker a zámer naladiť plnú sériovú výrobu. Vozidlo si už pokojne môže hľadať exportných zákazníkov a vytlačiť z rastúceho trhu napríklad izraelský ľahký tank Sabrah.
c) Rovnako deň pred zverejnením strát amerických BVP M2A2 Bradley ODS-SA, ktoré sú však o 10 kusov nižšie ako údajné straty tankov Leopard 2 bola zverejnená informácia o objednávke prototypov ich náhrady. Program nového amerického bojového vozidla OMFV (Optionally Manned Fighting Vehicle) bol vyhodnotený a bolo rozhodnuté o jeho posune do ďalšej fázy, v ktorej dostal experimentálne označenie XM-30. Prototypy náhrady BVP Bradley predstavia firmy General Dyamics Land Systems (Griffin) a American Rheinmetall Vehicles (KF-41 Lynx).

 

Akokoľvek, článok by mohol podporiť úsilie o zabezpečenie financovania, vývoja, výroby a exportu americkej obrnenej techniky. Tento účel však zjavne nesplnil. Ťažko povedať. Ak abstrahujeme od piatej verzie, Rus, ktorý tieto informácie zaznamenal pre vybrané informačné portály nemal pamäť rybičky gupka. Mohlo ísť o fotografickú pamäť so selektívnym vynechaním informácií o tankoch T-90 pri výpočte strát. Analyticky však nemá zmysel tento incident príliš spracovávať, ide o jednu z najmenej transparentných a zmysel dávajúcich epizód informačnej vojny, ktorá sprevádza vojnu na Ukrajine.

 

Zákop. V Rusku sa ozývajú hlasy, že na ukrajinskú ofenzívu nie sú pripravení ideálne

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov