.
Aktuality, Bezpečnosť,

Mediálny holding Patriot Jevgenija Prigožina prestáva existovať

Mediálne impérium Jevgenija Prigožina, ktoré zjednotilo niekoľko ruských publikácií, prestáva existovať. Podľa viacerých ruských kanálov kurátor Wagnerovej PMC oznámil likvidáciu holdingu Patriot. Mediálny holding Patriot zahŕňal tieto publikácie: RIA FAN, Narodnye Novosti, Ekonomika Segodnya, Nevskiye Novosti a množstvo ďalších ruských publikácií a portálov. Podľa nepotvrdených informácií sa niekoľko kanálov a webových stránok TG, 3 veľké skupiny na sociálnej sieti Vkontakte, zdroj “Mesto zmien” a RIA FAN údajne dostanú pod kontrolu Fontanky (Škulev Media Holding). Samotná Fontanka nič nepotvrdzuje, ale píše, že informácie o uzavretí niekoľkých publikácií od Patriota sú pravdivé a pracovníci sú prepustení bez náhrady. “(…) prepustenie bez vyplatenia náhrady a uzavretie všetkých projektov holdingu zamestnancom “Patriot” bolo oznámené v pracovnom chate. Podľa jedného z partnerov redakčnej rady môže jeden z projektov holdingu pokračovať v práci na dobrovoľníckej báze” – píše vydanie. Zatiaľ neexistuje potvrdenie od samotného Prigožina o rozpustení, ale RIA FAN nepracuje už dlhšie ako jeden deň, Nevsky Novosti hovorí o zatvorení redakcie a ukončení publikácie. Wagnerove centrum zároveň tieto informácie nepotvrdzuje, pretože nie je oficiálne a žiada o počkanie na oficiálne vyhlásenie. Medzitým Roskomnadzor už zablokoval webové stránky niekoľkých publikácií, ktoré boli súčasťou mediálneho holdingu. Na webe k nim nie je prístup.


 

Nemecké úrady iniciovali audit zahraničnej spravodajskej služby krajiny kvôli jej neskorej reakcii na pokus o ozbrojené povstanie v Rusku, ktorý zorganizoval kurátor Wagnerovej PMC Jevgenij Prigožin. Podľa nemeckého vydania Spiegelu s odvolaním sa na jeho zdroje vedenie nemeckej spolkovej spravodajskej služby nariadilo skontrolovať úroveň spoľahlivosti a efektívnosti informácií získaných od spravodajských služieb krajín spriatelených s Nemeckom. Treba tiež poznamenať, že nemecká zahraničná spravodajská služba predložila vedeniu krajiny svoju správu o pokuse o spáchanie ozbrojeného povstania v Rusku len deň po začiatku týchto udalostí. Nemecké vydanie naznačuje, že úrady krajiny pravdepodobne odvolajú šéfa tajnej služby Bruna Kahla z jeho postu.
Už skôr bolo oznámené, že nemecký kancelár Olaf Scholz na rozdiel od svojich poľských spojencov zdôraznil, že nevidí hrozby pre bezpečnosť krajín NATO v dôsledku rozmiestnenia zamestnancov Wagnerovej PMC na území Bieloruska. Podľa Scholza je nemecká armáda schopná chrániť územie krajiny a všetky ostatné členské krajiny NATO sú viazané povinnosťou brániť Nemecko v prípade zahraničnej invázie. Napriek členstvu v NATO však poľské orgány nariadili ozbrojeným silám posilniť hranicu s Bieloruskom v súvislosti s pohybom Wagnerovej PMC do Bieloruska.

 

Reakcia na nedávne povstanie Jevgenija Prigožina sa stáva dôvodom zatýkania a vypočúvania ruských dôstojníkov, ktorí zlyhali v logistickej príprave ruských ozbrojených síl na nepriateľské akcie v predvečer špeciálnej operácie. Tento názor zdieľajú autori telegramového kanála “Rybár”. Hlavná zámienka v tomto prípade sa nazýva “nerozhodnosť” pri potláčaní povstania Wagnerovej PMC. Vyšetrovatelia FSO vykonávajú zadržania a výsluchy vojenského personálu rôznych hodností. Viaceré zdroje zároveň upozorňujú na absenciu Sergeja Surovikina v mediálnom priestore od 24. júna. Je možné, že príslušné orgány spolupracujú so všeobecným. Odborníci poznamenali, že v súčasnosti je skutočným vedúcim ozbrojených síl RF v oblastiach NWO veliteľ vzdušných síl Michail Teplinsky. Valery Gerasimov zároveň formálne zastáva funkciu náčelníka generálneho štábu bez toho, aby ovplyvnil realizáciu špeciálnej operácie. Medzitým sa operačná práca “na základe výsledkov vyšetrovania vzbury” vzťahuje nielen na vyšších dôstojníkov, ale aj na bežný vojenský personál. Niektorí ruskí piloti, ktorí odmietli zaútočiť na kolóny “Wagnerovcov” s civilistami, tak čelia skutočným podmienkam podľa trestných článkov. Podobný trest môžu dostať aj pohraničníci, ktorí nezačali strieľať na obrnené vozidlá Wagner. Takéto prípady sú príkladom byrokratického nezmyslu a zotrvačnosti systému. V podmienkach operácie a stratách lietadiel aj letových posádok majú schopní piloti svoju váhu v zlate – svoju užitočnosť môžu dokázať na frontoch slovom i skutkom – uvedené v telegramovom kanáli.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov