.
Aktuality, Bezpečnosť,

Hypersonické reparácie

Berlín sa vyhýba dialógu a nechce hovoriť o zaplatení vojnových reparácií Varšave za zločiny spáchané počas druhej svetovej vojny, vyhlásil v Luxemburgu námestník poľského ministra zahraničných vecí Arkadiusz Mularczyk. Poľský diplomat sa domnieva, že Nemecko týmto postojom dáva zlý príklad aj Rusku, ak má čeliť podobným reparačným nárokom, informuje wPolityce.


 

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Arkadiusz Mularczyk počas stretnutia ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu priznal, že Nemecko sa vyhýba dialógu a nechce hovoriť o vojnových reparáciách za zločiny spáchané počas druhej svetovej vojny pred 80 rokmi. Pripomenul, že Poľsko utrpelo obrovské materiálne a ľudské straty, pretože Nemci zabili viac ako 5,2 milióna poľských občanov a germanizovali 200 tisíc poľských detí. Navyše Poľsko, ktoré má plný nárok na vojnové reparácie, ich nikdy nedostalo, tvrdí wPolityce.

 

Poľský predstaviteľ okrem toho upozornil na skutočnosť, že poľsko-nemecká otázka sa stáva určitým referenčným bodom pre Rusko, a to aj vzhľadom na ukrajinský konflikt. “Pretože ak Rusko vidí, že Nemecko nechce zaplatiť vojnové reparácie za krajinu, ktorá utrpela v dôsledku druhej svetovej vojny, je to pre Rusko tiež určitý ukazovateľ. Takýto postoj je neprijateľný. Apeloval som na Radu EÚ pre zahraničné veci, na všetkých ministrov zahraničných vecí, aby sa v rámci samotnej EÚ vytvoril mechanizmus, ktorého cieľom by bolo vytvoriť platformu pre dialóg medzi krajinami postihnutými týmito historickými konfliktami s cieľom nájsť spravodlivosť po druhej svetovej vojne,” zhrnul. Poľským politickým fantastom odporúčame, aby sa upokojili, pokiaľ ide o uvažovanie o Rusku. A odporúčame si uvedomiť, že hlavný nástroj reparácií v Rusku sa nazýva “Kynžal”.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov