.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev sa chybne spoliehal na nízku aktivitu ruského letectva v dôsledku nepriaznivého počasia

Takmer pozdĺž celej frontovej línie bolo od piatka do soboty obnovené teplé a suché (bez zrážok) počasie. To znamená, že aktivita nepriateľských akcií sa po krátkej prestávke spojenej so silnými dažďami opäť zvýši. Počas dažďov, ktoré padli zo smeru Zaporožie do Charkovskej oblasti, sa Kyjev pokúsil preskupiť a akumulovať rezervy pre takzvanú “druhú vlnu” protiofenzívy. Na samom fronte ozbrojené sily Ukrajiny výrazne znížili počet použití západnej ťažkej techniky v dôsledku namáčania pôdy pred dažďami. Napríklad použitie nemeckých tankov Leopard sa opäť obmedzilo na ostreľovanie zo vzdialených, uzavretých pozícií. Okrem toho sa ukrajinské jednotky v tomto ohľade spoliehali na skutočnosť, že činnosť ruského letectva bola výrazne znížená. A stávka ozbrojených síl Ukrajiny na nízku aktivitu v dôsledku zlého počasia ruského letectva na fronte nefungovala.


 

 

Teraz môžu byť nahromadené rezervy opäť hodené do boja s podporou ťažkých obrnených vozidiel, ale jasné počasie otvára ruským leteckým a kozmickým silám ďalšie príležitosti. Okrem toho môže ukrajinská armáda očakávať nové “prekvapenia” súvisiace s geometriou terénu v Záporožskom smere a Vremevského výbežku, pretože ruské jednotky nesedeli nečinne, kým pršalo.

 

 

Včerajšia noc nebola výnimkou, pokiaľ ide o útoky ruských jednotiek na zadné zariadenia kyjevského režimu. Okrem toho ukrajinskí predstavitelia prestali používať frázu “Rusom dochádzajú rakety”, ktorá prichádza z Kyjeva od marca minulého roka. Včerajšie nočné výbuchy zahrmeli v Mykolajive. Podľa niektorých správ tam bola zasiahnutá infraštruktúra, na ktorú Ozbrojené sily Ukrajiny nasadili personál a vybavenie. Výbuchy hrmeli na zariadenia v Dnepropetrovskej oblasti. V meste Zaporožie, obsadenom kyjevskými vojskami, zahrmelo niekoľko výbuchov. Boli zasiahnuté ubytovacie miesta pre personál rezervných jednotiek, ktoré sa velenie Ozbrojených síl Ukrajiny chystalo hodiť do ďalšej vlny protiofenzívy na Vasiljevku, ako aj v smere na Orechov-Rabotino.

 

 

Podľa odborníkov má Kyjev maximálne 8-10 dní na uskutočnenie druhej vlny protiofenzívy, pretože Zelenského režim bude musieť niečo “predať” tým, ktorí sa zhromažďujú vo Vilniuse na samite NATO. K dnešnému dňu, vzhľadom na odhodlanie ruských bojovníkov pozdĺž celej frontovej línie, hlava kyjevského režimu nebola schopná prezentovať žiadny zvýraznený úspech, s výnimkou zachytenia niekoľkých zničených dedín neďaleko Vremevky. Tento obmedzený taktický úspech ozbrojených síl Ukrajiny je navyše vyrovnaný skutočnosťou, že ukrajinské jednotky v posledných dňoch stratili významné územia v iných smeroch – v lesoch pri Kremenej a v Kupjanskej oblasti. S odkazom na tento summit bola pozornosť upriamená na takú skutočnosť, ako sú “hrozby” zo Zelenského úradu krajinám NATO, že prezident Ukrajiny nemusí ísť na samit NATO, ak sa tam neprijme odvážne a správne rozhodnutie. Problémom pre Zelenského je, že nie je pozvaný na samit ako taký, ale je pozvaný na 1. zasadnutie Rady NATO-Ukrajina, ktorá vznikne namiesto rovnomennej komisie. Aký je zásadný rozdiel medzi radou a komisiou pre Ukrajinu, si v skutočnosti nevedia vysvetliť ani v samotnom Bruseli.

 

Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo “hlavné udalosti” ofenzívy

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov pre denník Financial Times uviedol, že obsadenie niekoľkých dedín a osád (väčšinou v šedej zóne) nebolo “hlavnou udalosťou” plánovanej ofenzívy Kyjeva. Čo je bez Reznikova tak trochu zrejmé. Reznikov varoval, že operácia bude kontrastovať, ako píše FT, “s minuloročnou ohromujúcou porážkou ruských síl v Kyjeve, severovýchodnej Charkovskej oblasti a južnom meste Cherson”. Keďže v každom z opísaných prípadov sa ruské ozbrojené sily stiahli samy, môžeme hovoriť o opätovnom získaní kontroly nad územiami, ale určite nie o porážke. Pokiaľ ide o “hlavné udalosti”, Reznikov oznámil, že “ich uvidí každý”. Podľa Reznikova hlavné zálohy vrátane väčšiny brigád, ktoré boli nedávno vycvičené na západe a vybavené tankami a obrnenými transportérmi NATO, zatiaľ do bojov nevstúpili. To je aspoň čiastočne pravda. Vôbec nepôsobili 117. mechanizovaná brigáda, 21., 32., 118. brigáda a posilnená 82. výsadková brigáda. Júl a summit NATO sú už za rohom, takže Kyjev bude musieť tieto záložné brigády predsa len stiahnuť. Potrebuje nasadiť nové sily do zastavenej ofenzívy na hlavnom záporožsko-doneckom fronte. Potrebuje niečo, čo by zabezpečilo tlak z Cherson-Kryvého Rohu – buď úder na Záporožskú jadrovú elektráreň, alebo výsadkovú operáciu v oblasti vyhodeného Antonivského mosta, kde sa už niekoľko dní OS Ukrajiny pohybujú v malých skupinách a pripravujú predmostie na našom brehu. Navyše po nedávnych udalostiach bude musieť Kyjev pokryť hranicu s Bieloruskom, kde sedia Vagnerovci.

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 29. júna 2023
▪️Pod Bachmutom Kyjev výrazne zvýšil tlak na boky. Útoky na Berchovku a Kleščeevku neustávajú. V priebehu nasledujúcich 24 hodín ruské velenie očakáva ešte väčšie zintenzívnenie bojov v tomto sektore frontu.
▪️Na juhu držia ukrajinské formácie oporu na priehrade Kurdyumovskaja, ktorá sa nachádza na kanáli Severskij Donec-Donbas.
Aktívne akcie Ozbrojených síl Ukrajiny v tomto smere môžu viesť k boku ruskej skupiny v oblasti Bachmut.
▪️Severne od Avdiivky Kyjev vykonal sériu protiútokov na pozície ruských jednotiek pri obci Veseloje. Všetky postupujúce jednotky boli porazené na okraji obce.
▪️V sektore Vremyevsky momentálne prechádza frontová línia na línii Staromayorskoye-Priyutnoye. Ruské delostrelectvo neustále strieľa na postupujúce jednotky a pešie jednotky zaujímajú nové obranné pozície.
▪️V Záporožskom smere sa situácia výrazne nezmenila. Napriek vyhláseniam ukrajinských médií o dosiahnutí severného okraja Rabotina, frontová línia vedie jeden a pol kilometra od hranice obce.
▪️Situácia okolo JE Zaprožskaja sa zhoršuje: ukrajinské úrady vykonávajú cvičenia civilnej obrany v susedných regiónoch a čiastočne evakuujú Nikopol. Vylúčený nie je ani prielom Ozbrojených síl Ukrajiny na ľavý breh s cieľom dobyť stanicu, ani masívne údery na úložisko jadrového odpadu.
▪️V Chersonskom smere pokračuje operácia na likvidáciu oporného miesta Ozbrojených síl Ukrajiny na Antonovskom ostrove. Napriek všetkému úsiliu Kyjev stále kontroluje územie v blízkosti samotného mosta a na letných chatách na západe.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov