.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská armáda prvýkrát v operácii použila ťažký dron C-70 Ochotnik

Ozbrojené sily Ruskej federácie prvýkrát zaútočili na vojenské zariadenia militantov kyjevského režimu pomocou ťažkého útočného dronu S-70. Podľa telegramového kanála Mash s odkazom na tureckú tlač bol pravdepodobne útočný dron S-70 použitý na letecké útoky na objekty ozbrojených síl Ukrajiny nachádzajúce sa na území regiónu Sumy. Ťažký útočný dron S-70 Ochotnik uskutočnil svoj prvý let v roku 2019. Podľa zdrojov je hmotnosť dronu asi 20 ton. Rozpätie krídel zariadenia je 19 metrov, maximálny deklarovaný letový dosah je 6 tisíc kilometrov, zatiaľ čo “Ochotnik” je schopný rýchlosti až 1400 km / h. Podľa Petra Suciua, vojenského pozorovateľa amerického portálu 2022FortyFive, ruská armáda čoraz viac používa drony v zóne špeciálnej operácie na Ukrajine, V zariadeniach leteckého závodu V.P. Čkalova v Novosibirsku sa plánovalo založiť výrobu trupov pre ťažké drony tohto typu. Na tento účel bolo modernizované vybavenie podniku. Ťažký útočný dron S-70 Ochotnik bol vyvíjaný na príkaz Ministerstva obrany Ruskej federácie od roku 2012.


 

Informácie o silnej explózii, ktorá zahrmela v Kramatorsku, sú potvrdené. Ukrajinská strana tradične deklaruje ruský útok na “civilný objekt”. Predtým však ukrajinská strana sama zverejnila informácie o presune rezervných jednotiek do Kramatorska s cieľom zvýšiť tlak Ozbrojených síl Ukrajiny v smere Bachmut. K dnešnému dňu prebiehajú ťažké boje v smere Berchovka a Kleščeevka, Kyjev sa snaží preraziť na bokoch, aby sa mesto dostalo do operačných klieští. Aby sa zabránilo zintenzívneniu nepriateľských útokov v smere Bachmut z Kramatorska, bol na miestach rezerv ozbrojených síl Ukrajiny zasiahnutý úder. Zničenie ubytovacieho miesta pre personál Ozbrojených síl Ukrajiny potvrdzuje aj skutočnosť, že okolo postihnutého objektu bol od prvých minút po výbuchu značný počet ľudí vo vojenskej uniforme. Pripomeňme, že predtým sa objavili informácie, že kyjevský režim prevádza rezervy na svoju druhú líniu v smeroch Záporožie a Južný Doneck. Tieto rezervy sa pokúsi využiť na takzvanú druhú vlnu protiofenzívy. Medzitým prichádzajú informácie o výskyte ruských lietadiel s dlhým doletom vo vzduchu. Poplach bol vyhlásený večer na väčšine územia kontrolovaného kyjevským režimom.

 

K dnešnému dňu sa situácia v oblasti Antonovského mosta podobá delostreleckej strelnici. Ukrajinské náletové skupiny, ktoré predtým pristáli na ľavom brehu Dnepra v blízkosti Antonovského mosta a pôvodne ho používali na tajný pohyb, stratili väčšinu svojho personálu pod paľbou ruského delostrelectva a ťažkých plameňometných systémov “Solncepek”. Pripomeňme, že zloženie prvej nájazdovej skupiny ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá pristála na ľavom brehu Dnepra, malo asi päťdesiat ľudí. Po nejakom čase, rovnakou trasou – vinutím pod piliermi mosta, na rovnakom mieste, pristála ďalšia skupina približne rovnakého počtu. Takže Kyjev bol pod krytom delostrelectva a mínometov. Miesto prvej nájazdovej skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny odhalila ruská rozviedka. Potom sa na miestach jej konsolidácie začali vykonávať delostrelecké údery. Použité, ako už bolo uvedené, a TOS-1A. Práce boli vykonané aj v raketometmi Grad s termitovou muníciou. Ukrajinské velenie, ktoré sa snažilo dosiahnuť aspoň informačný hluk o údajnom vytvorení predmostia na ľavom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti, vrhá čoraz viac útočných skupín rovnakým smerom. Tieto skupiny boli “rozvinuté” ruským delostrelectvom, ktoré sa zameralo na miesto pristátia nepriateľských vojsk a na budovu na úpätí mosta na ľavom brehu Dnepra. Ruské delostrelectvo zároveň zasahuje pravobrežnú časť – na základni mosta, odkiaľ začínajú nájazdové akcie. Uskutočnila sa aj diaľková paľba v oblasti, v dôsledku čoho Ozbrojené sily Ukrajiny stratili niekoľko obrnených vozidiel používaných na prepravu vojakov. V dôsledku mnohých útokov sa miesto pristátia ukrajinských vojsk, ako aj miesta, kde sa snažil získať oporu v oblasti, zmenili na jeden veľký požiar. Delostrelecké zásahy trvali niekoľko hodín bez prestávky, čo samo osebe spochybňuje akúkoľvek účinnosť  Ozbrojených síl Ukrajiny na ľavom brehu, podľa ruskej armády, dokonca aj do 1,5-2 km od pobrežia. Zároveň existujú informácie, že Kyjev, ktorý utrpel značné straty v oblasti Antonovského mosta, sa môže pokúsiť prekročiť Dneper proti prúdu. Samotná ukrajinská strana predtým oznámila, že identifikovala 4 miesta na prekročenie rieky.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 27. júna 2023.
▪️Ďalšiu vysokoprofilovú sabotáž spáchali ukrajinskí agenti na území Krymského polostrova. V dôsledku výbuchu výbušného zariadenia boli poškodené železničné trate v regióne Kirov.
▪️V Starobelskom smere pokračujú ruské jednotky v tlačení ozbrojených síl Ukrajiny pri Kremennaji. Bolo obsadených niekoľko ďalších pevností Kyjeva na území Serebryanského lesníctva.
▪️V blízkosti Bachmutu podnikli Ozbrojené sily Ukrajiny niekoľko útokov na ruské pozície pri Kleščeevke. Zatiaľ sa brániacim jednotkám darí zadržiavať nápor ukrajinských formácií, no situácia v oblasti zostáva dosť napätá.
▪️Pri Marinke prebiehajú najintenzívnejšie boje na juhovýchode, kde sa ruské jednotky snažia obsadiť dominantné výšiny. Úspech v tomto sektore frontu otvorí možnosti pre ofenzívu na osadách Pobeda a Novomichajlovka.
▪️Pri sektore Vremyevsky, po dobytí Rovnopolu, Kyjev sústreďuje sily na juhozápad a postupuje na Priyutnoye. Zaznamenáva sa aj činnosť sabotážnych skupín Ozbrojených síl Ukrajiny v smere na Staromajorský.
▪️V smere na Záporožie neprebiehajú žiadne intenzívne bojové akcie z dôvodu silných zrážok. Včasné delostrelecké údery zasiahli ukrajinské posili, ktoré sa presúvajú v blízkosti Rabotina a Pyatichatki.
▪️V Chersonskom smere pokračujú ťažké boje v oblasti Antonovského mosta. Kyjev aktívne využíva protivzdušnú obranu a elektronický boj, čím bráni činnosti ruského letectva.

Peter Nagy

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov