Nemecká prúdová stíhačka Me 262 Schwalbe
Aktuality, História, Letectvo,

Prvý letecký útok nacistov vo vojne bol neúspešný, stratili niekoľko lietadiel a nespôsobili žiadne škody

Ruské ministerstvo obrany po prvýkrát zverejnilo dokumenty o prvých dňoch Veľkej vlasteneckej vojny. Sú v nich najmä pokyny maršala Timošenka, dôkazy o útoku na Sevastopol, dôkazy o odvetnom údere na hlavnú námornú základňu Rumunska, prístav Konstanca, a dôkazy o vyznamenaní zaslúžilých bojovníkov.


 

Odtajnené údaje z Historického denníka Čiernomorskej flotily hovoria, že nemecké lietadlá boli spozorované o tretej hodine ráno pri približovaní sa k Sevastopolu a o 3:30 začalo pracovať protilietadlové delostrelectvo. Pozorovatelia hlásili “parašutistov a bomby zhadzované z lietadiel”. S úsvitom sa informácie spresnili: “Neboli to parašutisti zostupujúci na padákoch (ako sa pozorovateľom zo stanovíšť kvôli tme zdalo), ale zhadzované míny. Nacisti sa pokúsili zablokovať značné sily Čiernomorskej flotily v Sevastopoľskom zálive, ale z tohto pokusu nič nebolo. Počas náletu nebola poškodená ani jedna loď a zhodené míny zneškodnili sovietske mínolovky. Zároveň samotní hitlerovci prišli o niekoľko lietadiel.

 

Odvážne nočné nálety sovietskych vojsk spôsobili nacistickým útočníkom citeľné škody, čo Nemci objavili už na začiatku vojny. V materiáloch odtajnených MO sa uvádza, že pri náhlom nočnom útoku nacisti opustili svoje tanky, delá, vozidlá a dokonca aj guľomety. Obávali sa aj boja zblízka. Veliteľ generálneho štábu, armádny generál Georgij Žukov nariadil veliteľom frontov, aby v armádach vytvorili špeciálne oddiely na uskutočňovanie nočných útokov: “Na tento účel vytvoriť z pechoty oddiely v štruktúre od 1 – 2 rôt a nie viac ako prápor”. Pod rúškom noci sa bojové skupiny nenápadne priblížili k priestoru, kde sa nachádzali tankové a motorizované jednotky Wehrmachtu, a zaútočili z niekoľkých strán, potom sa pred svitaním stiahli k vlastným jednotkám.

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov