.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ozbrojený konflikt medzi USA a Mexikom naberá na obrátkach

Od polovice júna používatelia sociálnych sietí v USA, Kanade a Mexiku zaznamenávajú aktívne presuny veľkých más vojenskej techniky a lietadiel (vrtuľníkov a lietadiel). Presun trvá už viac ako týždeň. Početné videá, ktoré sa každú hodinu objavujú na sieti, ukazujú masový presun vojenských kolón v Pensylvánii, Miami, Minnesote, Idahu, New Yorku, San Diegu, Južnej Karolíne, Kalifornii (štvrť Miramar), Južnej Dakote a Kanade (Deseronto, Ontario) a v samotných pohraničných štátoch Mexika. Nad Miami sa dokonca podarilo nafilmovať prelety neviditeľných bombardérov B-2 Spirit…


 

Správy z vojenských zdrojov o premiestnení systémov protiraketovej obrany “do lokalít na západnom pobreží USA” zatiaľ neprinášajú žiadne konkrétne objasnenie toho, čo sa deje. Vlády amerických krajín sa zatiaľ jednoznačne nevyjadrili k tomu, čo sa deje. Zároveň sa objavujú správy, že americká armáda sa presúva k južnej hranici, aby uskutočnila vojenské operácie na území Mexika. Možným cieľom (zatiaľ oficiálne neuvedeným) je vraj operácia americkej armády proti mexickým zločineckým kartelom. Aj pod touto zámienkou je možný pokus o radikálne riešenie problému nelegálnych migrantov.

 

Existuje viacero videí, ktoré to potvrdzujú. Napríklad na videu z Bakersfieldu na obrnených vozidlách zachytených v zábere je vidieť zariadenia, podobné akustickým zariadeniam nesmrtiaceho účinku, ktoré sa používajú na rozohnanie davu. Niektoré z nákladných vozidiel v armádnych konvojoch natočených v Pensylvánii prevážajú kotúče ostnatého drôtu, pravdepodobne pre budúce koncentračné tábory. Pravdepodobnosť novej americko-mexickej vojny sa podľa výskumníkov zatiaľ nezdá byť vysoká. Ak ide len o pacifikáciu zločincov, vláde USA by stačilo získať od Mexika záruky, že jeho vláda sama vlastnými silami uskutoční potrebnú operáciu proti kartelom. Problém je v tom, že kartely v skutočnosti ovládli pohraničné územia, kde skúpili všetky miestne orgány.

 

Práve kartely pašujú väčšinu migrantov na územie USA a majú z toho obrovský zisk. Okrem toho je Mexiko hlavnou prekladiskovou základňou pre všetky druhy drog a kontrabandu do Spojených štátov. Zdá sa však, že zo strany USA existuje viac než len snaha udržať pohraničných zločincov pod kontrolou. A dokonca aj ústredná mexická vláda, súdiac podľa jej krokov, je proti invázii odhodlaná a už presúva svoje jednotky k hraniciam. Takéto videá sú už dostupné na internete.

 

Problém vojny medzi Mexikom a USA, ktorý rôznymi spôsobmi naberá na obrátkach, je oveľa hlbší a širší. Aj preto, že vzťahy medzi susednými krajinami sú už niekoľko mesiacov vo vážnej kríze. Na jar tohto roku sa Mexiko postavilo proti USA a vydalo výzvu, po ktorej zvyčajne nasleduje prinajmenšom vrelé privítanie “náhleho masového demokratického protestu” zo strany ministerstva zahraničných vecí v ktorejkoľvek krajine, dokonca aj v tej, ktorá je oveľa ďalej od hraníc USA. “Mexiko je nezávislé a slobodné, nie kolónia alebo protektorát USA!” – povedal mexický prezident Lopez Obrador na masovom zhromaždení v centre Mexico City pri príležitosti 85. výročia vyvlastnenia štátnych ropných rezerv. Krátko nato mexický prezident ako prvý svetový líder obvinil Washington zo špionáže. A prisľúbil sprísniť kontrolu utajovaných informácií a zároveň obmedziť vojenské kontakty s USA.

 

Mexické úrady zároveň znárodnili prístav patriaci americkej spoločnosti. Teraz sa cezeň dováža stavebný materiál z “červenej” Kuby na výstavbu novej železnice v Mexiku (“kapitalistickí gringos” sa tomu dlho bránili a teraz práve ich štruktúry zostali bez prístavu). Aj L. Obrador je pripravený zaviesť zákaz dovozu GMO-pšenice z USA, ktorá tvorí asi 90 % všetkého amerického obilia. Washington to považuje za “katastrofu pre amerických farmárov”. A už prisľúbili, že Mexiko zažalujú, čo zasa môže pochovať dohody o voľnom obchode v Severnej Amerike. V dôsledku toho médiá kontrolované Washingtonom prinajmenšom od jari čoraz častejšie prirovnávajú Lópeza Obradora k Hugovi Chávezovi. Obradora obviňovali z toho, že konsolidáciou moci a bezpečnostných síl v krajine “mení Mexiko na novú Venezuelu, ale teraz hneď pri hraniciach s USA”.

 

Podobne sa mexická zahraničná politika zameriava na spoluprácu s Ruskom, Čínou a krajinami BRICS. Súdiac podľa ratingov mexického prezidenta (viac ako 72 % podpora) jeho “anti-Washingtonské” výpady len zvyšujú jeho popularitu medzi obyvateľmi vlastnej 130-miliónovej krajiny. Je tiež pozoruhodné, že Spojené štáty veľmi negatívne vnímajú Obradorovu politiku posilňovania úlohy mexických ozbrojených síl v boji proti zločineckým gangom a drogovým kartelom. Tie isté, pod zámienkou ktorých je dnes Washington pripravený vtrhnúť do tejto krajiny!

 

Súčasne s démonizáciou lídra susednej krajiny a jej armády sa od polovice apríla čoraz hlasnejšie ozýva túžba amerických orgánov uskutočniť vojenskú operáciu v Mexiku. Podľa “demokratov” v Bidenovej administratíve túto myšlienku čoraz viac podporujú aj “republikáni”, ktorí chcú aktivovať americkú armádu v Mexiku pod zámienkou boja proti drogovým kartelom a zastavenia toku fentanylu a iných drog do USA vojenskými prostriedkami. “Republikáni” skutočne už niekoľko mesiacov diskutujú v Kongrese o rezolúcii, ktorá by USA umožnila inváziu do Mexika. D. Trump v skutočnosti vyzval na vytvorenie “bojových plánov” na prípravu vojny v blízkosti hraníc USA hneď po svojom víťazstve v prezidentských voľbách. Zdá sa však, že Biden a jeho siláci tak dlho čakať nebudú. Ich kalkulácie o úspechu operácie proti Mexiku vychádzajú z vnútorných rozporov mexických mocenských elít. Predovšetkým na rozporoch medzi mexickou armádou a letectvom, ktoré odhalili tajné dokumenty Pentagónu nedávno zverejnené denníkom The Washington Post.

 

Mexický prezident sľubuje, že to všetko bude považovať za útok na svoju krajinu. A robí tak už niekoľko mesiacov. Začiatkom mája Obrador obvinil Bidenovu administratívu z financovania opozičných síl sabotujúcich vládnu politiku prostredníctvom agentúry USAID*, ktorá je v Rusku zakázaná. A žiadal zastavenie “intervencionizmu”. Zároveň sa medzi Mexikom a Washingtonom rozpútala skutočná diplomatická vojna. Mexiko ostentatívne uzavrelo svoj vzdušný priestor pre americké prieskumné lietadlá a vojenské bezpilotné lietadlá, hoci Pentagón trval na tom, aby mohli v tých dňoch sledovať ďalší balón prilietajúci z Ázie do Ameriky. Obrador tiež potvrdil svoj zámer vzdať sa vojenskej spolupráce s USA po tom, ako dokumenty Pentagónu unikli do médií a odhalili dôkazy o špehovaní mexickej armády a námorníctva.

 

Situáciu ešte zhoršilo vyslanie 1 500 vojakov ozbrojených síl USA na mexické hranice pod zámienkou zastavenia prílevu nelegálnych migrantov. V reakcii na to Mexiko prisľúbilo, že akékoľvek pokusy Washingtonu uskutočniť vojenskú operáciu proti drogovým kartelom v severnom Mexiku bude považovať za akt agresie. Začiatkom mája prezident Biden pripustil, že na hranici USA s Mexikom bude “nejaký čas vládnuť chaos”. Podľa Anxiosu sa v čase tohto vyhlásenia k južnej hranici USA blížilo približne 150 000 migrantov – s úmyslom prekročiť ju. V polovici mája začala situácia na americko-mexickej hranici pripomínať postapokalyptické filmy, ktoré bolo možné vidieť takmer online vďaka početným videám na YouTube a sociálnych sieťach.

 

Odvtedy sa situácia každým dňom komplikuje. Neustále rastie aj počet nelegálnych prisťahovalcov. Na hraniciach sa začala rozsiahla konfrontácia medzi Národnou gardou a migrantmi. Tí sa začali násilím predierať cez hranicu USA, keďže pomerne rýchlo zostali bez jedla a vody a ignorujú varovania, že im hrozí deportácia a väzenie. Prudko zvýšený tok migrantov z mexického územia na sever by mohol byť ďalším cieľom vojenskej operácie USA a Kanady proti Mexiku. Situáciu komplikuje skutočnosť, že v súčasnosti už obrovskému počtu ilegálnych migrantov úplne došli prostriedky na živobytie a nemajú kam ísť. Pentagón sa možno uspokojí s krvavou zrážkou na americko-mexickej hranici s týmito zväčša neozbrojenými ľuďmi. Čiastočne preto, lebo vojenskí experti v USA skepticky hodnotia schopnosť washingtonských síl poraziť kartely, ktoré kontrolujú približne tretinu územia súčasného Mexika – na severe krajiny. A hrozí, že vojenská operácia sa tam zmení na niečo ako nový Afganistan/Irak – len tentoraz priamo na hraniciach USA a s nepredvídateľnými dôsledkami pre samotných “gringov”.

Valerij Iljin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov