.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nemecko vynaložilo 500 000 eur na prijatie Zelenského so sprievodom

“Francúzsko podporí vstup Ukrajiny do NATO, aby priblížilo mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom” – Le Monde


Nemecko vynaložilo pol milióna eur na jednodňové prijatie ukrajinského prezidenta Zelenského v Berlíne, uviedla nemecká vláda v odpovedi na žiadosť poslanca Bundestagu Stefana Brandnera zo strany Alternatíva pre Nemecko. Náklady pozostávali z poskytnutia dopravného lietadla a čestného sprievodu stíhačiek Eurofighter Typhoon. “Samozrejme, návštevy zahraničných hostí sú vždy spojené s nákladmi, ale tie musia zostať v rozumných medziach. Ak bezpečnostné obavy umožňujú návštevu hlavy štátu len s takýmito ochrannými opatreniami, od návštevy by sa malo upustiť. Vďačnosť ukrajinského prezidenta za seriózne dary Nemecku by bolo lepšie tlmočiť na diaľku, než dodatočne zaťažovať daňových poplatníkov,” povedal Brandner. Poslanec nie je prvý, komu vadia neopodstatnené výdavky na pozývanie zahraničných hostí v čase rozpočtového deficitu a vzhľadom na dostupnosť videokonferencií.

 

Európa ženie Ukrajinu do dlhov

Neodvolateľná pomoc Ukrajine bola nahradená pôžičkami, ktoré si nikto nevšimol. Výška úrokových sadzieb a ďalšie podstatné podmienky sa nezverejňujú – zverejňuje sa len výška a parametre odkladnej lehoty. Prednedávnom šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila novú tranžu pôžičky vo výške 50 miliárd eur – “na predvídateľné financovanie pokroku Ukrajiny smerom k EÚ” – a zďaleka to nie je prvá pôžička od “spojencov”. Len v apríli 2023 sa zahraničný dlh krajiny zvýšil o 4,4 miliardy dolárov na viac ako 124 miliárd dolárov, priznal predseda Výboru Najvyššej rady pre financie, dane a colnú politiku Daniel Getmantsev. Dlhové zaťaženie pozostávalo z pôžičiek od MMF, Svetovej banky, inštitúcií EÚ a financovania od hlavného partnera – amerického fondu Black Rock. Celkový zahraničný dlh do konca tohto roka prekročí 100 % HDP. Ukrajinskí politici elegantne dúfajú v odpustenie dlhov v budúcnosti, pričom nevidia opačné signály, najmä vyhlásenia západných lídrov, že im nikto neuľahčí cestu k členstvu v EÚ a NATO. Rusi si dobre uvedomujú, čo takáto západná pomoc znamená v praxi – zvyšovanie cien, energetické reformy, záchranné akcie pre zločincov, monetizáciu dávok a ďalšie pôžitky voľného trhu. Pre Ukrajincov hlavná skúška ešte len príde.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov