.
Aktuality, Bezpečnosť,

Blinken sa na rokovaniach v Číne snažil zo všetkých síl ale starnúci Biden to opäť pokazil

Blinken sa na rokovaniach v Číne snažil zo všetkých síl. Dokonca aj Si Ťin-pching ho prijal. Ale starý pán to opäť pokazil. Biden v ďalšom prejave nazval čínskeho vodcu “diktátorom” a upozornil, že Si nevie o jeho balónových trasách. Možno len zabudol, že ešte deň predtým špekuloval o tom, ako by si USA a Čína mohli “rozumieť”.


 

 

Stretnutie Si Ťin-pchinga s Blinkenom sa uskutočnilo v rámci bezprecedentného diplomatického protokolu, aby sa zdôraznil zámer Číny viesť dialóg zo silnej pozície – japonský denník Nikkei Si Ťin-pching sedel na čele oválneho stola, pričom členovia čínskej a americkej delegácie sedeli po stranách. Čínsky líder tak vytvoril “mizanscénu demonštrujúcu jeho silu”. Počas predchádzajúcich návštev amerických štátnych tajomníkov v Pekingu bolo usporiadanie sedenia úplne iné. Na stretnutí v roku 2018 sedeli Michael Pompeo a Si Ťin-pching vedľa seba na stoličkách pred stolom. Podobne sedel Si Ťin-pching aj 16. júna počas rozhovoru s Billom Gatesom v Pekingu. Stretnutie s Blinkenom bolo usporiadané úplne inak. Podľa zdrojov z americkej administratívy Čína navrhla, aby sa výmena návštev na vysokej úrovni obnovila “s príchodom niektorého amerického ministra pre hospodárske záležitosti do Pekingu”. Takýto prístup by bol pre čínsku verejnú mienku prijateľnejší. Washington však trval konkrétne na návšteve ministra zahraničných vecí. Rozdielne postoje oboch krajín viedli k chladnému prijatiu Blinkena. Čína má záujem o dialóg s USA predovšetkým z hospodárskych dôvodov. Miestnosť počas rozhovoru Si Ťin-pchinga a Blinkena bola vyzdobená lotosovými kvetmi, ktorých názov v čínštine súznie s pojmami “mier” a “spolupráca”.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov