.
Aktuality, História,

Smerš: 15 mýtov a legiend

Pred 80 rokmi vzniklo Hlavné riaditeľstvo kontrarozviedky mimovládnej organizácie “Smrť špiónom” (“Smerš”) Okolo tejto špeciálnej služby koluje mnoho rozličných mýtov a legiend, väčšina z nich je “tienistá”.


 

1. SMERŠ – najtajnejšia tajná služba ZSSR – pravda

Činnosť Smeršu je totiž jednou z perspektívnych oblastí výskumu historikov špeciálnych služieb. Po prvé, je to spôsobené tým, že archívne materiály FSB ešte neboli odtajnené. Niektoré z nich, ktoré predstavujú cenné informácie o organizácii a výcviku vojenskej kontrarozviedky, nebudú z dôvodov štátneho tajomstva nikdy zverejnené, najmä v našich nepokojných časoch. Po druhé, história Smeršu je málo preskúmaná v súvislosti s bojom o moc v ZSSR v 50. rokoch 20. storočia. V roku 1951 bol za Stalina zatknutý bývalý šéf Smeršu Viktor Semenovič Abakumov. Bol porazený konkurenčnou skupinou čekistov pod vedením L. P. Beriju. V roku 1953 ju zasa porazili N. S. Chruščov a G. K. Žukov. Stranícka väčšina reprezentovaná N. S. Chruščovom a jeho dočasnými spojencami v politbyre však Abakumova a jeho kumpánov vrátane tých z bývalého Smeršu nerehabilitovala. Viktora Semjonoviča zastrelili v roku 1954. V tom čase prebiehali čistky v celom NKVD-NKGB. Neboli také tvrdé ako v roku 1937, ale rovnako rozsiahle. Okrem popraveného L. P. Beriju a jeho spolupracovníkov bola takmer celá čekistická špička penzionovaná a zbavená vyznamenaní a hodností. Na Smerš sa zabudlo a jeho funkcie sa presunuli na Výbor štátnej bezpečnosti a čiastočne na ministerstvo obrany. “Chruščovova politika vyvracania Stalinovho kultu osobnosti a zdôrazňovania úlohy NKVD ako poslušného represívneho nástroja jeho vôle zasa viedla k tomu, že v oficiálnej literatúre sa o Smerši nenachádzali žiadne zmienky. A v memoároch sovietskych generálov sa vojenská kontrarozviedka takmer nespomínala. Tak sa zrodil druhý mýtus.

 

2. Ak sa o Smerši nič nevie, potom táto špeciálna služba nerobila nič zvláštne – to je lož.

Takýto záver bol neuvážene urobený na základe čítania memoárov sovietskych vojenských veliteľov. Pritom na odtajnených spravodajských správach Smeršu pre veliteľov frontu možno vidieť rozkazy ak nie všetkých veliteľov, tak určite ich náčelníkov štábov. Všetci sovietski vojenskí velitelia až po veliteľa divízie pravidelne dostávali správy od Smeršu a na základe poskytnutých informácií plánovali svoje operácie. Vlna odhalení o zločinoch Stalinovho režimu, ktorá sa zdvihla po brežnevovskom “zmrazení”, zasa poslúžila ako základ na vytvorenie nových mýtov.

 

3. Smerš sa zaoberal výlučne represiami – lož

Stalin 21. apríla 1943 podpísal výnos č. 3222 s/o schválení ustanovení mimovládnej organizácie “Smerš” Výboru národnej obrany ZSSR. Text dokumentu pozostával z jedinej vety: “Schváliť ustanovenie o Hlavnom riaditeľstve kontrarozviedky “Smerš” – (Smrť špiónom) a jeho agentúrach v teréne… Náčelník Hlavného riaditeľstva kontrarozviedky NKO (“Smerš”) je zástupcom ľudového komisára obrany, je priamo podriadený ľudovému komisárovi obrany (Stalinovi) a vykonáva len jeho príkazy”. Dokument špecifikoval úlohy vojenskej kontrarozviedky takto:

(a) Boj proti špionáži, sabotáži, teroristickej a inej podvratnej činnosti zahraničných spravodajských
služieb v jednotkách a inštitúciách Červenej armády;
b) Boj proti antisovietskym elementom infiltrujúcim sa do jednotiek a inštitúcií Červenej armády;
c) prijímanie potrebných agentúrno-operatívnych a iných (prostredníctvom velenia) opatrení na
vytvorenie takých podmienok na frontoch, ktoré zabránia beztrestnému prechodu nepriateľských
agentov cez frontovú líniu, aby sa frontová línia stala nepriechodnou pre špionážne a protisovietske
elementy;
d) boj proti zrade a zrade vlasti v jednotkách a inštitúciách Červenej armády (prebehnutie na stranu
nepriateľa, ukrývanie špiónov a celkové uľahčovanie ich činnosti);
e) Boj proti dezercii a sebapoškodzovaniu na frontoch;
f) preverovanie vojakov a iných osôb, ktoré sa dostali do zajatia alebo do obkľúčenia nepriateľa;
g) plnenie osobitných úloh ľudového komisára obrany”.
Uvedeným úlohám zodpovedala aj štruktúra Smeršu.

 

Okrem kontrarozviedky v prvej línii vykonával Smerš aj prieskumnú činnosť v tyle frontu, vrátane činnosti nemeckých špeciálnych služieb. Samostatnú zmienku si zaslúžia rádiové hry s nepriateľom. Smerš uskutočnil 186 rádiových hier, ktorých výsledkom bolo stiahnutie viac ako 400 kádrov a agentov nemeckých špeciálnych služieb na sovietske územie. Ani jeden pracovník Smerš nebol nikdy naverbovaný nepriateľom alebo presvedčený, aby sa dopustil zrady. Navyše za účasť v rádiových hrách boli nepriateľskí agenti naverbovaní Smeršom Nemcami vyznamenaní radmi a medailami a piati z nich dokonca dvakrát. Z nich asi 10 tajných agentov dostalo sovietske vyznamenania.

 

4. Vznik Smeršu bol spôsobený neefektívnosťou špeciálnych oddelení – lož

Po “veľkej čistke” v roku 1937 a neistom víťazstve Sovietskeho zväzu vo fínskej vojne (1939 – 1940) sa otázka posilnenia jednočlenného velenia v armáde stala naliehavou. Vo februári 1941 Politické byro Ústredného výboru Všezväzovej komunistickej strany (boľševikov) rozhodlo o prevode špeciálneho oddelenia z Ľudového komisariátu vnútra do Ľudového komisariátu obrany a námorníctva ZSSR v súvislosti s oddelením Ľudového komisariátu štátnej bezpečnosti (NKGB). Boli vytvorené tretie riaditeľstvá v NKPO a NKMF, ako aj 3. oddelenie NKVD. Následne spolu s Hlavným riaditeľstvom kontrarozviedky NKVD vytvorili NKVD a námorníctvo vlastné oddelenia Smerš – Riaditeľstvo kontrarozviedky námorníctva a Oddelenie kontrarozviedky NKVD. So začiatkom Veľkej vlasteneckej vojny prinútili porážky Červenej armády Štátny výbor obrany zamerať svoju vojenskú kontrarozviednu činnosť predovšetkým na predchádzanie panike. Preto sa tretie riaditeľstvá transformovali na špeciálne oddelenia, ktoré mali dvojitú podriadenosť: NKVD aj vojenskému veleniu. Okrem toho boli špeciálne útvary podriadené komisárom, a nie veliteľom jednotiek. To, naopak, vytváralo prekážky pri zavádzaní vlády jedného muža. Kontrarozviedka bola riadená Riaditeľstvom špeciálnych oddelení NKVD, ktoré viedol V. S. Abakumov.

 

Na jar 1943 sa situácia na frontoch zmenila. Po Stalingrade bolo jasné, že Tretia ríša sa dlho neudrží. Sovietske velenie plánovalo rýchlu rozsiahlu ofenzívu Červenej armády pozdĺž celej frontovej línie a oslobodenie okupovaných území. Zároveň však bolo zrejmé, že nepriateľ sa ich pokúsi zaplaviť svojimi agentmi. V dôsledku toho bolo potrebné pripraviť rozsiahle kontroly obyvateľstva. Z politického hľadiska bolo vytvorenie Smeršu spôsobené snahou komisára obrany a najvyššieho veliteľa Stalina osobne kontrolovať situáciu na fronte. Bez toho, aby sa spoliehal na spravodajské analýzy L. P. Beriju, ktorý mal okrem vedenia NKVD na starosti aj dohľad nad strategickými odvetviami vojenského priemyslu.

 

5. Smerš riadil vojenské operácie vo vlastnom záujme – lož

Ovplyvňovať mienku však SMERŠ mohol. Od februára 1944 tak Smerš niekoľkokrát podával predsedovi GKO Stalinovi správy o situácii na západnom fronte. V dôsledku toho GKO vyslala komisiu, ktorej vyšetrovanie o niekoľko mesiacov neskôr vyústilo do odvolania V. D. Sokolovského z funkcie veliteľa frontu, pričom ostatní generáli boli prísne napomínaní.

 

6. Dôstojníci SMERŠ mali právo strieľať vojakov Červenej armády a akýchkoľvek iných podozrivých bez súdu – lož

Existuje názor, že Smerš je priamo spojený s jednotkami, ktoré boli umiestnené za hlavnými jednotkami. V skutočnosti boli tieto jednotky podriadené politickým podriadeným a vytvorené z radových vojakov. V októbri 1944 boli zrušené pre nedostatočné využitie. Smerš mal svoje vlastné oddiely: jednotky kontroly tylu. Boli pomerne málo početné – na jeden pluk pripadali 3 – 4 muži. Nepôsobili však na fronte, ale v blízkom tyle. Služby kontroly tylu Smerš aktívne využíval najmä na vyhľadávanie agentov nepriateľskej rozviedky. Na rozdiel od oddielov, ktoré sa objavili po rozkaze č. 227, boli príslušníci Smerš zbavení práva vykonávať akékoľvek mimosúdne popravy. Každá takáto poprava znamenala prinajmenšom vyšetrovacie a operatívne opatrenia zo strany vyšších orgánov.

 

7. Príslušníci Smerš sa venovali výlučne tylovým prácam – lož

Na rozdiel od liberálno-disidentských ohováraní dôstojníci Smerš v žiadnom prípade neboli “tí”, ktorí by sa spolu so svojimi táborovými a poľnými ženami z radov poriadkových jednotiek zaoberali opilstvom niekde hlboko v tyle. Z približne 12 000 mužov, ktorí zahynuli počas vojny, sa len štyria stali Hrdinami Sovietskeho zväzu. Všetci boli ocenení posmrtne. A to nie za operačnú prácu alebo iné zásluhy, ale preto, že dokázali nahradiť padlého veliteľa v akcii.

 

8. Smerš organizoval vyhladzovacie tábory – lož

Kontrolné a filtračné tábory (PFL) síce existovali, ale neboli to “tábory smrti”, na rozdiel od nemeckých táborov pre sovietskych vojnových zajatcov. PFL, zriadené na kontrolu zajatcov Červenej armády, ktorých zajali Nemci, však neboli plne podriadené Smeršu. Na jednej strane PFL patrili pod NKVD, na druhej strane pod Smerš. Rozpory medzi štruktúrami spočívali v tom, že Smerš chcel čo najskôr skontrolovať a naverbovať personál, ktorý potreboval vo vnútri tábora. Zatiaľ čo samotný tábor sa z pohľadu nadriadených zaujímal o svoju hospodársku funkciu a snažil sa vyšetrovaných udržať v tábore čo najdlhšie.

 

9. Smerš pozostával výlučne z pracovníkov NKGB, NKVD, VOCHR a Gulagu – lož

Vedúce kádre Smerš boli z NKGB/NKVD. Bývalí radoví dôstojníci NKVD, Gulagu, VOCHR (vnútorné vojská NKVD) boli v Smerši prítomní len ako pomocný personál tranzitno-filtračných táborov. Zároveň operatívcov pracujúcich “v teréne” (ako kapitán Alechin zo slávneho románu “V auguste 1944”) tvorili väčšinou vyznamenaní veteráni, ktorí prešli špeciálnymi výcvikovými školami.

 

10. Smerš vyprovokoval nepriateľa k brutálnemu zaobchádzaniu so sovietskymi prebehlíkmi – pravda

Smerš skutočne vykonával tento druh operácií. Ich cieľom bolo zabrániť samovražde, dezercii a hromadnému odovzdávaniu sovietskych vojakov do nepriateľského zajatia, najmä z kontingentu naverbovaného v Pobaltí, na západnej Ukrajine a v Bielorusku. Dialo sa to nasledovne: pripravovala sa malá skupina dobrovoľníkov, ktorú často tvorili infiltrátori, údajne s úmyslom prebehnúť na stranu nepriateľa. Po potlačení ostražitosti Nemcov sa jednotka priblížila k zákopom a hádzala granáty na nepriateľa, pričom sa často zapojila do boja zblízka. Potom sa pod krytím guľometnej, mínometnej a delostreleckej paľby oddiel vracal späť. Po takýchto operáciách, ktoré boli v dôsledku pripravenosti jednotiek a náhlosti akcie celkom nekrvavé, bol nepriateľ rehabilitovaný. Operácie sa stali takými účinnými, že Nemci prestali brať zajaté skupiny vojakov. V letákoch už nevyzývali na prechod z Červenej armády v skupinách ako predtým, ale len po jednom. S letákmi však musela bojovať aj posádka Smeršu. Informátori Smeršu podávali správy o prítomnosti nemeckých letákov, ktoré vojaci a nižší velitelia prenášali cez frontovú líniu. Pre posádku Smeršu to bolo znamenie prípravy na prebehnutie k nepriateľovi. Pri vyšetrovaní sa však ukázalo, že nešlo o nič trestné. Uchovávanie letákov bolo dôsledkom nedostatku fajčiarskeho papiera, ktorý mali vojaci k dispozícii. Postoj vojakov k smeršovcom, ktorí mali podozrenie zo zrady vlasti, sa však nezlepšoval. 11. Smeršui sa podarilo zabezpečiť úspech obrannej fázy bitky pri Kursku – pravda Informácie od zahraničných spravodajských služieb a agentov Smeršu skutočne umožnili určiť plány nepriateľa v okolí Kurského oblúka. Okrem toho práca Smeršu viedla k tomu, že velenie Wehrmachtu dlho nemalo informácie o vytvorení ďalšieho, Stepného frontu za oblasťami zodpovednosti Voronežského a Stredného frontu, ktorý zastavil nemecký útok a vytvoril podmienky na ich porážku.

 

12. Existuje relatívne málo spoľahlivých memoárov o Smerš – pravda

Bohužiaľ, skutočne existuje len málo memoárov o činnosti Smerš. A tie, samozrejme, kvôli potrebe štátneho tajomstva neodhaľujú podrobnosti o operatívnej práci tejto špeciálnej služby. Napriek tomu si treba všimnúť niekoľko prác, ktoré skutočne môžu byť pre našich čitateľov zaujímavé. Medzi nimi sú spomienky O. G. Ivanovského, jedného z účastníkov projektovania Gagarinovho štartu do vesmíru; A. K. Ziberova. V SMERŠ-i slúžil aj známy spisovateľ F. A. Abramov, “chlapec z vidieka”. Pravda, vo svojich knihách sa o tom nikdy nezmienil.

 

13. Neexistujú žiadne objektívne vedecké práce o Smerši – lož.

Žiaľ, historicky podložených prác o SMERŠ, založených nielen na spomienkach bývalých zamestnancov, ale aj na archívnych dokumentoch, je naozaj veľmi málo. K najspoľahlivejším výskumom na túto tému možno zaradiť iba práce Alexandra Ždanoviča. Pri príprave tohto článku autor aktívne využil jeho práce, venované Smeršu v knihách alebo častiach kníh: Zdanovič A.A – Smerš. Stalinov hlavný tromf – Moskva: Konceptuál, 2019. – 396 s.; Veľká vlastenecká vojna 1941 – 1945. V 12 zväzkoch. Т. 6. Tajná vojna. Rozviedka a kontrarozviedka vo Veľkej vlasteneckej vojne. – Moskva: Kučkovo pole, 2013. – 864 s., 26 l. il. 14. Film “August ’44” a kniha “Moment pravdy” sú nedôveryhodné. – lož Pokiaľ ide o knihu Vladimíra Bogomolova, treba ešte uviesť, že autor aj jeho poradcovia v knihe (Vladimír Vasilievič Karpov, dôstojník prieskumu a známy spisovateľ) neslúžili v Smerši. Boli to prieskumníci. Mohli sa však zúčastňovať a s najväčšou pravdepodobnosťou sa aj zúčastňovali na kontrarozviednych operáciách. Preto rozhodne nie je možné považovať knihu za nedôveryhodnú. Navyše je to pravdepodobne jediné beletristické dielo o Smerši, ktoré má najbližšie k realite. Svedčia o tom niektoré detaily, ktoré sú podložené memoármi aj archívnymi dokumentmi. Napríklad v románe spomínané falošné služobné preukazy sovietskych vojakov boli skutočne šité sponkami z “nerezového” drôtu. Na druhej strane skutočné sovietske služobné preukazy boli vybavené železnými sponami, ktoré čoskoro zanechali hrdzavé stopy. To bola jedna zo stôp, ktorá pomohla odhaliť nepriateľských diverzantov.

 

Viktor Semjonovič Abakumov

 

15. Viktor Semjonovič Abakumov bol maniak a sadista, ktorý osobne mučil vyšetrované osoby – lož.

Tento mýtus začala šíriť “chruščovovská” propaganda. Neexistujú žiadne dôveryhodné zdroje o tom, že Abakumov osobne mučil zajatcov. Naopak, zo spomienok kolegov možno nadobudnúť dojem, že bývalý šéf Smeršu nepoužíval mučenie ako metódu vyšetrovania a k vyšetrovaným osobám bol mierne zdvorilý. Avšak v čase, keď bol šéfom NKGB, jeho oddelenie iniciovalo procesy v “Leningradskom prípade” a v prípade “židovského antifašistického výboru”. Preto popierať úlohu Viktora Semjonoviča v týchto represiách je tiež nezmyselné. Je pozoruhodné, že Abakumov bol odsúdený “chruščovovským” tribunálom za vlastizradu, sabotáž, páchanie teroristických činov a účasť na kontrarevolučnej činnosti. V roku 1994, za protisovietskych čias Jeľcina, bol však tento rozsudok zrušený a prekvalifikovaný pod článok “Vojenské a úradné zločiny” (25 rokov odňatia slobody). Takže Abakumov sa napokon sotva dopustil tých zločinov, z ktorých ho Chruščov obvinil, a v skutočnosti išlo len o politickú pomstu – Abakumovovi aj orgánom štátnej bezpečnosti. Dnes pri hodnotení úlohy Smeršu skúšame starú košeľu na novom tele. S vtedajšími brutálnymi, hoci účinnými metódami je dnes ťažké súhlasiť. Je však užitočné pripomenúť si históriu jednej z najúčinnejších služieb našej vlasti.

Alexander Pronin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov