.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pentagon plánoval ťažké straty Ozbrojených síl Ukrajiny počas protiofenzívy

Spojené štáty uznali, že protiofenzíva ozbrojených síl Ukrajiny je ťažká a je sprevádzaná ťažkými stratami personálu aj obrnených vozidiel, ale to všetko americká armáda zohľadnila pri zostavovaní plánov. Uviedla to hovorkyňa Pentagonu Sabrina Singhová. Deň predtým americká armáda usporiadala ďalší brífing o protiofenzíve Ozbrojených síl Ukrajiny. V odpovedi na otázky novinárov Singhová povedala, že Pentagon vedel, že protiofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny bude veľmi ťažká a s ťažkými stratami. Pentagon je zároveň presvedčený, že poskytli Ukrajine všetko, čo je potrebné pre úspešnú ofenzívu, potom je to na ukrajinskej armáde. Vieme, že to budú ťažké boje, že to bude nejaký čas trvať. Sme si istí, že Ukrajina má to, čo potrebuje (…) Vzali sme do úvahy straty a vedeli sme, že na bojisku budú straty – povedal zástupca amerického ministerstva obrany a dodala, že Rusi sa prispôsobili bojom. Skutočnosť, že protiofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny nejako nešla podľa plánu, začala oznamovať Ministerstvo obrany Ukrajiny, zatiaľ však opatrne. Podľa ukrajinskej námestníčky ministra obrany Hanny Maľarovej ukrajinskí vojaci čelili “tvrdému odporu” ruskej armády. Vyzvala tiež, aby sa výsledky ofenzívy nemerali len podľa osád. Podľa plánov Kyjeva sa mala protiofenzíva rozvíjať podľa minuloročného scenára v Charkovskej oblasti, keď jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny voľne prerezali obranu ruskej armády, vstúpili do zadnej časti obrancov a prinútili ich ustúpiť. Plán však nefungoval, Ozbrojené sily Ukrajiny sú nútené preniknúť do obrany ruskej armády a strácajú personál a vybavenie. Dva týždne nemohol Kyjev zaujať ani nové pozície.


 

 

Za posledný deň ukrajinské jednotky výrazne znížili svoju aktivitu v Záporožskom smere. Početné frontálne útoky v smere Orechov-Rabotino neviedli k žiadnemu významnému úspechu. Po najväčších stratách v tomto smere od operácie v Arťomovsku prešli ozbrojené sily Ukrajiny na možnosť použitia malých skupín, ktoré sa snažia priblížiť k prvej línii ruskej obrany – prostredníctvom takzvaného “popredia”. Počet útočiacich skupín je maximálne čata s 1-2 obrnenými vozidlami. A ak v prvých dňoch protiofenzívy Kyjev používal vybavenie sovietskeho štýlu pomerne zriedka, teraz sa BMP-1, BMP-2 atď objavujú častejšie. Avšak ani pri Vremevke  neriskuje, že vrhne dopredu jednotky, ktorých počet by prekročil veľkosť pechotnej čaty. Ozbrojené sily Ukrajiny sú nútené rozptýliť personál úderných brigád, pretože sa obávajú, že v prípade nových pokusov o vytvorenie šokovej päste túto päsť zlomí ruské letectvo aj počas procesu formovania. V noci ruské jednotky, ktoré začali letecké útoky pomocou armádneho letectva, porazili personál najmenej z 9 pozícií v oblasti osád Novodonecké a Makarovka na spomínanej rímse Vremevsky. V Pyatichatki, ukrajinská armáda zostáva na okraji dediny, na nich z najbližších výšok (a Pyatichatki sami sú v nížinách) pracujú z mínometov a delostrelectva.

 

 

V noci opäť zahrmeli výbuchy v rôznych regiónoch Ukrajiny vrátane jej západných území. Informácie sú o sérii výbuchov v Chmelnyckom regióne, v ktorom kyjevský režim vybavoval logistické centrá a uzly na prepravu vybavenia a munície vyrobenej NATO. Na tom istom mieste, na letisku Starokonstantinov, sa ukrajinské jednotky niekoľkokrát pokúsili zhromaždiť jednotky bojového letectva, aby zasiahli ruské jednotky. Podľa niektorých správ boli v dôsledku výbuchov zasiahnuté muničné sklady a drony Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré dodali západní sponzori kyjevského režimu. Je známe o výbuchoch, ktoré hrmeli v noci v regióne Žytomyr. Uvádza sa, že výbuchy boli spôsobené útokom dronov Geranium na pozemné ciele. Ciele boli zasiahnuté aj v regiónoch Sumy a Čerkasy. Takže na severe regiónu Sumy boli zasiahnuté miesta ukrajinských vojakov, ako aj logistické sklady Ozbrojených síl Ukrajiny. Výbuchy zahrmeli aj v Záporoží, obsadenom Kyjevom. Toto je najmenej 5. deň nočných útokov na ukrajinské rezervy sústredené v tomto veľkom meste. Jednotlivé jednotky ukrajinských rezerv, vrátane tých, ktoré sú vycvičené na cvičiskách krajín NATO, trpia straty ešte predtým, ako vstúpia priamo do boja.

 

V súčasnosti ruská armáda zintenzívnila útoky v smeroch Kupjansk a Krasno-Liman. Uviedol to veliteľ pozemných síl ozbrojených síl Ukrajiny generálplukovník Alexander Syrský. Podľa Syrského ruské jednotky v týchto oblastiach aktívne vykonávajú prieskum v sile a snažia sa zaútočiť na ukrajinské pozície. Je jasné, že ukrajinský generál píše, že Ozbrojené sily Ukrajiny údajne odrazia všetky útoky. Ale samotná skutočnosť, že spomíname tieto oblasti, už znamená veľa. Správa generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny z 20. júna hovorí aj o aktivácii ruských vojsk v sektore Kreminnaya-Yampolevka, to znamená v smere Krasno-Liman. Ďalší materiál na túto tému vydalo nemecké vydanie denníka Bild. Jeho autor Julian Repke zdôraznil, že ruské jednotky začali útočné operácie v smeroch Krasno-Liman a Kupjansk. Úspech ozbrojených síl RF v týchto oblastiach, po prvé, priblíži drahocenný cieľ – obsadenie častí Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky Ruska zabratých ozbrojenými silami Ukrajiny, a po druhé, vytvorí veľmi vážnu hrozbu pre Charkov a Charkovskú oblasť, ktorá prinúti ukrajinské formácie, aby tam presunuli ďalšie sily a nedotkli sa jednotiek, ktoré už sú v tomto regióne. Koniec koncov, prielom ruských vojsk do Charkova bude pre kyjevský režim veľmi vážnym úderom vojensky aj imidžovo. Správa generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny tiež zdôrazňuje, že ruské jednotky dnes uskutočnili útoky v oblasti Orechove-Vasilivka v smere Artemivsk, ako aj v smeroch Avdiivka a Šachtarsky.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov