.
Aktuality, Bezpečnosť,

O Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre

V dňoch 14. – 17. júna sa v Petrohrade konalo 26. Petrohradské medzinárodné ekonomické fórum SPIEF 2023, ktoré je jedným z najväčších a najvýznamnejších podnikateľských podujatí na svete. SPIEF sa koná od roku 1997 a od roku 2006 sa koná pod záštitou a za priamej účasti prezidenta Ruskej federácie. V priebehu rokov sa fórum stalo poprednou svetovou platformou na nadväzovanie kontaktov medzi podnikateľskými komunitami a na diskusiu o kľúčových hospodárskych otázkach, ktorým čelí Rusko, rozvíjajúce sa trhy a celý svet.


 

Na SPIEF sa stretávajú svetoví lídri, ministri financií, generálni riaditelia ruských a zahraničných spoločností, finančníci a akademici, aby diskutovali o hospodárskych otázkach, ktorým čelí Rusko, rozvíjajúce sa trhy a celý svet. Celkovo sa na SPIEF 2023 zúčastnilo viac ako 17 tisíc ľudí zo 130 krajín a území. Medzi zahraničnými hosťami boli prezident Spojených arabských emirátov Mohammed bin Zayed Al Nahyan, alžírsky prezident Abdelmajid Tebboun, arménsky prezident Vahagn Chačatrian a juhoosetský prezident Alan Gagloev, kubánsky premiér Manuel Marrero Cruz, kirgizský premiér Sadyr Zhaparov, maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó, venezuelský minister ropného priemyslu Pedro Tellechea a ďalší, Abdullah Bin Touk Al Murri, minister hospodárstva Spojených arabských emirátov, Kan Zaw, minister investícií a vonkajších ekonomických vzťahov Mjanmarska, Zhang Hanhui, čínsky veľvyslanec v Moskve a Zhou Liqun, predseda Zväzu čínskych podnikateľov v Rusku.

 

Na stretnutí sa zúčastnil aj prezident Ruskej federácie V.V. Putin zaslal účastníkom, organizátorom a hosťom SPIEF 2023 blahoprajný telegram, v ktorom konštatoval aktuálnosť programu fóra a vyzval jeho účastníkov, aby sa zamerali na dosiahnutie technologickej a finančnej suverenity, zníženie nerovnosti a chudoby. Medzi priority fóra ruský prezident zaradil stimuláciu trhu práce: “… tu je potrebné úzke, partnerstvo medzi štátom a podnikateľskou sférou, aby sa zaviedli technológie “štíhlej výroby” a modernizovali podniky. A, samozrejme, musíme doladiť systém vzdelávania a rekvalifikácie pracovníkov, zlepšiť národné služby zamestnanosti… Som presvedčený, že fórum bude aj naďalej prispievať k riešeniu globálnych ekonomických problémov, slúžiť ako príklad konštruktívneho a plodného dialógu”.

 

Za 25 rokov si Petrohradské fórum získalo status poprednej svetovej platformy na diskusiu o kľúčových otázkach globálnej ekonomiky a výmenu osvedčených postupov v oblasti udržateľného rozvoja. Platforma fóra tradične slúži na posilnenie existujúcich hospodárskych a sociálno-kultúrnych väzieb s cieľom riešiť výzvy globálnej hospodárskej agendy, pričom zohľadňuje priority každého účastníka. Rovnaké vzťahy založené na vzájomnej pomoci a rešpektovaní suverénnych záujmov druhej strany podporujú vzájomnú integráciu osvedčených postupov a technológií pri budovaní nezávislých hospodárskych systémov.

 

Každý rok sa jednému zo spriatelených štátov udeľuje čestný štatút hosťujúcej krajiny. V roku 2023 sa takouto krajinou stali Spojené arabské emiráty (SAE). Tento rok sa SPIEF 2023 konal v rámci ruského predsedníctva v orgánoch EAEÚ pod heslom “Suverénny rozvoj je základom spravodlivého sveta. Zjednoťme svoje úsilie v záujme budúcich generácií”. Účastníci SPIEF 2023 označili suverenitu krajín za základ budovania spravodlivého sveta. Ďalšou dôležitou témou bol horizont rozvoja do roku 2040 a miesto Ruska na mape sveta. Na plenárnom zasadnutí 16. júna už tradične vystúpil prezident Ruskej federácie Vladimir V. Putin.

 

Putin vystúpil na plenárnom zasadnutí fóra 16. júna. Vo svojom príhovore k účastníkom podrobne zhodnotil ekonomickú situáciu v Rusku v uplynulom roku a stanovil smerovanie do budúcnosti, pričom zdôraznil rozvoj ponukovej ekonomiky. Osobitne uviedol, že “… od 1. januára 2023 sa minimálna mzda zvýšila o 6,3 % – na 16 242 rubľov mesačne. Od 1. januára 2024 dôjde k ďalšej valorizácii o 18,5 %. Celkové zvýšenie minimálnej mzdy bude mať pozitívny vplyv na príjmy takmer piatich miliónov ľudí. A do roku 2030 by sa mala minimálna mzda v nominálnom vyjadrení minimálne zdvojnásobiť, čo bude ďalším stimulom pre rast miezd v celej krajine… Hospodárska stratégia, ktorú zvolili úrady a podniky v podmienkach sankcií, sa ukázala ako správna a priniesla dobré výsledky. Nezamestnanosť dosahuje 3,3 %. Ešte nikdy nebola taká nízka.

 

Minulý rok sa 1,7 milióna ľudí dostalo pod hranicu chudoby a miera chudoby bola 9,8 %. Očakáva sa, že rast ruského HDP v tomto roku dosiahne približne 1,5 – 2 %. Príjmy z predaja ropy a zemného plynu vzrástli v období od januára do mája o 9,1 %. V máji to bolo plus 28,5 %. Rozpočtové príjmy, ktoré nesúvisia s ropným a plynárenským sektorom, medzitým získavajú na dynamike. Rusko sa postupne začína odpútavať od ropy a plynu…”. Svoj prejav na plenárnom zasadnutí fóra ruský prezident uzavrel týmito slovami: “…Rusko má dnes nabitý a veľmi ambiciózny hospodársky program. Ťažkosti a problémy, ktorým čelíme, sú pre nás všetkých podnetom na zvýšenie tempa a kvality zmien, na dosiahnutie väčšieho pokroku pri zlepšovaní kvality života, blahobytu a prosperity našich občanov.

 

Niet pochýb o tom, že budeme posilňovať našu suverenitu vo všetkých oblastiach. V tejto práci sme otvorení rovnocennému partnerstvu so všetkými krajinami – so všetkými, ktoré si rovnako ako Rusko cenia svoje národné záujmy a sú pripravené rozhodovať o svojej budúcnosti…”. Hlavný podnikateľský program SPIEF-2023 bol rozdelený do piatich tematických blokov: Svetové hospodárstvo v období globálneho zlomu; Ruské hospodárstvo: od adaptácie k rastu; Budovanie suverenity nad technológiami; Záchrana ľudí a kvalita života: najvyššia priorita; Trh práce: riešenie nových výziev. Venovali sa globálnym procesom prebiehajúcim vo svete, ktoré vedú k formovaniu zásadne nového multipolárneho ekonomického modelu a poskytujú príležitosti na rovnocenný a konštruktívny dialóg so všetkými zainteresovanými stranami usilujúcimi sa o udržateľný rozvoj.

 

Každé zasadnutie bolo podľa zamerania odpoveďou na otázku, aké miesto zaujme Rusko v tomto novom svete. Naša krajina už ukázala, že je pripravená brániť svoje záujmy a bezpečnosť. Teraz musíme obnoviť hospodárstvo. Nie je to jednoduchý proces, ale takto sa formujú mocenské centrá. Popri fóre sa uskutočnilo aj šesť bilaterálnych obchodných dialógov so zahraničnými partnermi: “Rusko – India”, “Rusko – Čína”, “EAEU – ASEAN”, “Rusko – Latinská Amerika”, “Rusko – Spojené arabské emiráty” a “Rusko – Kirgizsko”. Okrem hlavného podnikateľského programu sa na SPIEF tradične konalo aj regionálne konzultačné fórum Business 20 (B20), ekonomické fórum mladých, fórum malých a stredných podnikov, fórum o drogovej bezpečnosti, fórum kreatívneho podnikania, program SPIEF.Junior a podnikateľské raňajky Sberbank a farmaceutických spoločností.

 

V deň otvorenia fóra, 14. júna, sa zaviedol nový formát dialógu medzi ruskými a zahraničnými podnikmi – Deň medzinárodnej spolupráce MSP. Dôraz sa kládol na dostupnosť účasti pre podniky a jedinečnosť programu, ktorý zahsňal bilaterálne obchodné a neformálne podujatia a prezentácie investičného, technologického a priemyselného potenciálu partnerských krajín. Celkovo sa v rámci fóra uskutočnilo viac ako 150 zasadnutí, obchodných stretnutí a diskusií, na ktorých vystúpilo viac ako tisíc rečníkov a moderátorov. Osobitnou črtou podujatia je jeho praktické zameranie. V rámci SPIEF-2023 bolo podpísaných niekoľko stoviek investičných dohôd a zmlúv v hodnote viac ako 6 biliónov RUB, čo je najväčší počet v histórii fóra.

Vladimír Čuškin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov