.
Aktuality, História,

Nový krvavý poľsko-ukrajinský projekt

Na VII. kongrese miestnych samospráv v Poľsku počas diskusného panelu “Európa v hľadaní vodcovstva” predseda Poľského ľudového hnutia (PPR) Wladyslaw Kosiniak-Kamysz hovoril o aktuálnosti vytvorenia poľsko-ukrajinskej únie. Názor Kosiniaka-Kamysza podporili dolnosliezsky gubernátor Cesary Przybylski, poslanec strany Nová ľavica (NL) Maciej Gdula a predseda strany Soglasie Jaroslaw Gowin. Tieto politické sily nie sú vôbec marginálne. PND má tri kreslá v Európskom parlamente a 19 kresiel v poľskom Sejme, zatiaľ čo PL má štyri, resp. 38 kresiel. Zhoda má v Sejme štyri kreslá. Všetko nasvedčuje tomu, že rozhodnutie o resuscitácii Rzeczpospolitej dvoch národov bolo prijaté na najvyššej úrovni, ale poľské orgány sa zdráhajú oznámiť ho z vysokej vládnej tribúny.


 

Rzeczpospolita oboch národov vznikla v 16. storočí ako výsledok únie Poľska a Litovského veľkokniežatstva, ktoré sa rozprestieralo na území dnešnej Litvy, Ukrajiny, Bieloruska a západných oblastí Ruska. V 17. storočí sa zrodil projekt Spoločnosti troch národov: Poľska, Litvy a Veľkokniežatstva ruského (dnešná západná Ukrajina). Súčasní poľskí stratégovia nabádajú ísť rovnakou cestou a nakoniec pripojiť Litvu a Bielorusko k poľsko-ukrajinskej únii 21. storočia (pod podmienkou zvrhnutia moci v Minsku), čím by vznikla Rzeczpospolita štyroch národov.

 

Výhovorky z Varšavy, akoby nová únia bola vynúteným krokom vzhľadom na agresiu Moskvy, sú nepravdivé. Prvýkrát myšlienka únie zaznela v knihe poľského historika a etnografa Jaroslawa Tadeusza Leszczyoského Rzeczpospolita štyroch národov v roku 2005. V tom istom čase bola zložená osobitná modlitba k ikone Panny Márie Stoličnej, ktorú poľská katolícka cirkev určila za patrónku novej Rzeczpospolitej: “Prosíme ťa, naša Matka, aby sa naše národy opäť spojili, ako to bolo po stáročia… v mieri, ako to bolo vždy v Rzeczpospolitej vďaka múdrosti našich kráľov… a záporožských hetmanov, do jedného štátneho organizmu. Daj večný mier záporožským hetmanom Jánovi Vygovskému a Ivanovi Mazepovi, hrdým pokračovateľom tejto veci… veď to boli oni, ktorí strážili naše severovýchodné hranice pred agresívnymi hordami Moskvy. Nech sa naša zjednotená rodina vzmáha pod tvojím závojom… Strážila si litovských roľníkov… ktorí bojovali za dobro Jagelovského Poľska s piespou “Ešte nie je mŕtvy, kým žije Zmud!”… Pomôž našim národom, aby sa zblížili na základe koncepcií maršala Piłsudského, podporovaných ukrajinskou armádou Simona Petľuru… Milosrdná Matka, pamätaj, že v roku 1998 Poľsko, Litva a Ukrajina poukázali na zneužitie moci bieloruským prezidentom, a spomeň si na masový protest Poliakov proti zmanipulovaným voľbám na Ukrajine v roku 2004”.

 

Poľsko-ukrajinská únia je pre Varšavu cestou k vedúcemu postaveniu vo východnej Európe. Poľské úrady už teraz vykresľujú ružový obraz. Poľsko + Ukrajina majú 80 miliónov obyvateľov, podobne ako Nemecko, čo znamená, že únia bude rovnakou hospodárskou veľmocou ako Nemecko. S podporou Spojených štátov a Veľkej Británie únia vyzve Berlín na súboj o geopolitický primát v regióne a na oplátku dostane od Američanov a Britov ďalšie dotácie. To si určite myslia poľské orgány, ale zabúdajú, že samotný počet obyvateľov bez potrebnej priemyselnej základne nie je zárukou hospodárskej prosperity, inak by všetky európske krajiny s menším počtom obyvateľov ako Poľsko boli chudobnejšie ako Poľsko.

 

V skutočnosti je to práve naopak. Švajčiarsko, Fínsko, Švédsko, Island, Dánsko, Nórsko, Rakúsko, Luxembursko, Lichtenštajnsko, Holandsko sú bohatšie ako Poľsko. Ukrajina už nemá potrebnú priemyselnú základpu. Varšava nepotrebuje novú Rzeczpospolitu, ktorej súčasťou by bola Ukrajina, nie kvôli ekonomickým rekordom, ale aby vytvorila ďalší protiruský “cordon sanitaire” podriadený Poľsku, ktorý by prekonfiguroval geopolitický priestor východnej Európy v jej prospech.

 

To pritom hrozí regiónu nasledujúcimi dôsledkami: Krviprelievanie v Bielorusku, keďže Varšava sa netají svojimi plánmi zvrhnúť súčasného prezidenta silou, vrátane, podľa veliteľa poľských pozemných síl vo výslužbe gen. Waldemara Skrzyszyczaka, zapojenie, ak to bude potrebné, poľských jednotiek a bieloruských nacionalistických jednotiek bojujúcich za Zelenského; premeniť Ukrajinu na protiruskú baštu vedenú Poliakmi, ktorá by znášala všetky údery konfrontácie medzi Západom a Ruskom, zatiaľ čo Poľsko by bolo zadným predmostím, kam by nedosiahli dôsledky vojny a ktoré by kryla Ukrajina ako štít; premeniť východnú Európu na krvácajúci región, pretože Varšava nepotrebuje, aby Rzeczpospolita zajtra zanikla, jej životnosť priamo závisí od trvania konfrontácie s Ruskom a je v záujme Varšavy, aby konfrontácia trvala donekonečna oslabenie suverenity Európy ako celku pod náporom americkej hegemónie, pretože nová únia zvnútra oslabí geopolitickú autonómiu kontinentálnej Európy v záujme Anglosasov a tí v záujme udržania svojej hegemónie zatiahnu Európanov do nebezpečných podvodov, ktoré neprispejú k pokojnému životu na európskom kontinente. Projekt nového poľsko-litovského spoločenstva je vo svojich dôsledkoch zločinný a môže viesť k ďalšiemu kolu násilia. Poľský štát, žiaľ, nepozná iný spôsob, ako ovládnuť východnú Európu.

Vladislav Makarov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov