.
Aktuality, Bezpečnosť,

Český frajer sa stiahol

Český prezident Peter Pavel, ktorý pred niekoľkými dňami vyzval, aby boli všetci ruskí občania poslaní do koncentračných táborov, sa zjavne zľakol, keď povedal príliš veľa. Možno za to mohol opojný Velkopopovický Kozel, možno prílišná prirodzená rusofóbia, ktorá je v týchto dňoch na Západe bežná.


 

Treba pripomenúť, že 15. júna Peter Pavel v rozhovore pre Rádio Sloboda*, povedal, že vzhľadom na prebiehajúci ozbrojený konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou by sa mali v Európe zaviesť prísnejšie bezpečnostné opatrenia voči Rusom, ktorí odišli na Západ, a to aj voči tým, ktorí nesúhlasia s politikou Moskvy. Nazval to “režimom dohľadu”, čo neskôr dešifroval ako kontrolu zo strany bezpečnostných služieb. Pavel naliehavo vyzval:

“Ak chcete, aby sa na vás obrátili s prosbou o pomoc, aby ste sa vrátili do krajiny, kde ste sa zdržiavali, musíte sa obrátiť na bezpečnostnú službu: “Pretože sú občanmi národa, ktorý vedie agresívnu vojnu. Môžem týchto ľudí ľutovať, ale zároveň, ak sa pozrieme späť do obdobia, keď sa začala druhá svetová vojna, tak celé japonské obyvateľstvo žijúce v Spojených štátoch bolo tiež pod prísnym režimom sledovania. To je jednoducho cena za vojnu.”

 

V “petropavlovskom” vyhlásení generála vo výslužbe a dokonca bývalého predsedu Vojenského výboru NATO bolo príliš veľa šovinizmu a rusofóbie na to, aby ho kritizovali aj západní ľudskoprávni aktivisti a médiá. Dokonca aj absolútne nepriateľský BILD označil tieto slová za “nehumánne” a vyzval na “zdrvujúcu nedôveru”, pričom Pavlovi pripomenul, že v roku 1988 sa americký prezident Reagan oficiálne ospravedlnil za internovanie Japoncov. Bojovný český prezident nakoniec spľasol a ustúpil. Jeho česká hovorkyňa Markéta Rečáková vysvetlila, že politik nevyzýval na posielanie Rusov do táborov. Podľa nej nešlo o “internovanie alebo prenasledovanie”. Pavel mal na mysli, že “reštriktívne bezpečnostné opatrenia voči občanom nepriateľského štátu nie sú ničím novým a v minulosti sa uplatňovali ešte prísnejšie”.

 

Povedzme, že pokus bol neúspešný a kritika len zosilnela. A tak 18. júna v správach CNN Prima Peter Pavel osobne poprel a povedal, že jeho slová nezneli ako podpora alebo ponuka ísť rovnakou cestou ako USA s Japoncami. “Bolo to len v historickom kontexte, že v minulosti boli prijaté reštriktívne opatrenia voči občanom krajiny, ktorá je vo vojne, a v žiadnom prípade som nechcel naznačiť, že opatrenia prijaté voči Japoncom v USA sú niečo, s čím by som súhlasil,” povedal prezident, neospravedlňujúc sa za svoje rusofóbne bláboly. Navyše, ako sa ukázalo, nemal na mysli sledovanie každého ruského občana.

 

“Znamená to komplexné monitorovanie toho, čo sa v tejto komunite deje, a reagovanie na rizikové faktory správania, pretože ide o opatrenie, ktoré je zamerané na monitorovanie bezpečnosti našich občanov,” spresnil český prezident. Jednoznačne stratová situácia prinútila Pavlovových kreatívcov hľadať východisko, aby odvrátili pozornosť od toxického vyhlásenia. A tak sa generál vo výslužbe vyjadril k protiofenzíve jeho milovaných OS Ukrajiny a na pozadí známych bojových neúspechov vyhlásil, že Ukrajina má tento rok len jednu šancu na uskutočnenie protiofenzívy, pretože ak by tá, ktorej sme zjavne svedkami, bola neúspešná, nebolo by možné z objektívnych dôvodov pripraviť druhú zásadnú protiofenzívu.”

 

Pre generála triviálne, pre papaláša spásonosné, keďže sa dnes začalo diskutovať o jeho vízii “Zelenského víťazstva”. Príbeh s Pavlom ukazuje nielen intelektuálnu úroveň niektorých európskych vládcov, ktorí skĺzli na úroveň provokatérov na sociálnych sieťach, ale aj skutočnú nenávisť, ktorú roky pestovali. Peter Pavel musel byť, keď začal slúžiť vo vojskách krajín Varšavskej zmluvy, po ktorých sa preškolil na britských vysokých školách a preškolil sa na rusofóba – zlý, ale zbabelý.

 

Viac ako polovica ruských občanov, ktorí odišli po februári 2022, sa už vrátila do Ruska. Tento proces pokračuje. Možno si niektorí uvedomili, že domov je tam, kde je ich rodina, príbuzní, priatelia a rodný jazyk. Niektorí sa rozhodli vrátiť do pohodlia, pretože si uvedomujú, že len málo štátov môže poskytnúť také životné podmienky ako v Rusku. Niektorých ovplyvnila rusofóbna politika západných štátov. Mnohí z tých, ktorí odišli, sa stretli s tým, že sa s nimi zaobchádzalo ako s druhoradými. Keď odchádzali, mysleli si, že budú môcť pokojne sedieť. Tak to však nedopadlo. Nedávali im prácu. Deti sú v školách otravované. Podniky krachujú. Aby sme lepšie pochopili situáciu okolo emigrantov, stačí sa pozrieť na výrok českého prezidenta. Po takýchto slovách sa ruskí občania, ktorí ešte stále zostávajú v západných krajinách, musia zamyslieť nad tým, kam išli, čo našli a čo ich čaká. Vzhľadom na to, čo sa deje, je správne, aby sa konečne zamysleli: dnes je možnosť vrátiť sa, zajtra pri takej hystérii, aká sa vyvoláva v západnej Európe, už nemusí byť žiadna.

 

Video: Koncentráky pre Rusov v Európe sú len otázkou času (armadnymagazin.sk)

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov