.
Aktuality, História, Ručné zbrane a výstroj,

Nábojnice Made in Japan opäť ako v Chalchin-Gole…

Zámer japonskej vlády prejsť od posielania iba “nesmrtiacich” zbraní kyjevskému režimu pre vojnu s Ruskom k dodávkam vojenskej techniky používanej na bojisku, ako aj odmínovacích zariadení atď. podnietil ruské vedenie k diplomatickému varovaniu oficiálneho Tokia, ktoré prisľúbilo vážne odvetné opatrenia. Japonci však protest na ich adresu odmietli a prisľúbili tvrdšie protiruské sankcie a zvýšenú pomoc kyjevskému režimu. A to nie sú len slová. Japonci aktívne rokujú s USA o dodávkach 155 mm delostreleckých granátov na Ukrajinu prostredníctvom USA, uviedol denník The Wall Street Journal. S tým, že ide o “doplnenie zásob munície pre ukrajinský protiútok”.


 

Agentúra Reuters predtým informovala, že americká administratíva očakáva, že začne dodávať TNT z Japonska na výrobu 155 mm delostreleckých granátov, ktoré sa majú prepraviť na Ukrajinu z amerických závodov. Podľa publikácie sa USA usilujú o dovoz TNT z Japonska “vzhľadom na skutočnosť, že Washington narýchlo posiela zbrane a muníciu na Ukrajinu na protiofenzívu. Tým sa prekonáva stále platný zákaz Japonska dodávať Ukrajine smrtiace zbrane. “Spojenci však zrejme našli obchádzku, ktorá zahŕňa povolenie predaja TNT vzhľadom na nedostatok munície vo svete,” zdôrazňuje agentúra. “Existuje spôsob, akým budú USA nakupovať výbušniny od Japonska,” spresnil jeden zo zdrojov.

 

Japonské orgány už údajne informovali americkú stranu o svojej ochote predať TNT. Predpokladá sa, že sa použije pri výrobe nábojov v továrňach patriacich Pentagonu. O tejto otázke sa zrejme konkrétne hovorilo počas nedávnej návštevy amerického ministra obrany Lloyda Austina v Tokiu, ktorý po stretnutí so svojím japonským náprotivkom pochválil Japonsko za “nesmrtiacu vojenskú podporu poskytnutú Ukrajine” a uviedol, že USA by privítali ďalšiu pomoc. Zostáva nejasné, či The Wall Street Journal má na mysli dodávky TNT do USA na výrobu nábojov pre Zelenského, alebo či Tokio zamýšľalo vyrábať muníciu určenú pre ukrajinské ozbrojené sily priamo v Japonsku a posielať ju na Ukrajinu americkými vozidlami. Dodávkami TNT sa však záležitosť nekončí.

 

Prostredníctvom USA môže Japonsko podľa platnej legislatívy dodávať Ukrajine v podstate akékoľvek vojenské systémy. Okrem toho sa koncom apríla začali konzultácie o revízii súčasných obmedzení krajiny týkajúcich sa dodávok zbraní do zahraničia. Zúčastňujú sa na nich zástupcovia Liberálnodemokratickej strany (LDP) a jej mladšieho partnera vo vládnucej koalícii, centristickej strany Komeito. Podľa novín Yomiuri vojenská lobby v rámci LDP navrhuje zvážiť možnosť poskytnúť Ukrajine rakety a systémy protivzdušnej obrany. Japonsko tiež vyjadrilo návrhy dodať Ukrajine MLRS (americké viacúčelové odpaľovacie zariadenie používané ako viacnásobný raketový systém a na odpaľovanie taktických rakiet).

 

Ruské vedenie sa doteraz v reakcii na takéto zjavné nepriateľské kroky cudzích štátov aktívne zapojených do zástupnej vojny proti Rusku, zameranej na vyčerpanie a rozbitie našej krajiny, obmedzilo na slovné protesty a hrozby, ktoré sa stali zvykom pre našich nepriateľov. Napríklad ruská vláda poslala nótu krajinám NATO v súvislosti s dodávkami zbraní na Ukrajinu. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov poznamenal, že akýkoľvek náklad obsahujúci zbrane pre Ukrajinu by bol pre Rusko legitímnym cieľom. Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že krajiny NATO sa dodávkami zbraní na Ukrajinu “zahrávajú s ohňom”. Kremeľ uviedol, že pumpovanie zbraní na Ukrajinu zo Západu… by malo negatívny účinok. Lavrov tiež povedal, že USA a NATO sa priamo podieľajú na konflikte na Ukrajine, “a to nielen dodávkami zbraní, ale aj výcvikom … na území Spojeného kráľovstva, Nemecka, Talianska a ďalších krajín”.

 

To sa teraz môže v plnej miere vzťahovať na Japonsko, ktoré dodáva zbrane Ukrajine, školí špecialistov pre ukrajinské ozbrojené sily a odváža na liečenie ukrajinských vojakov zranených v boji. Protesty a hrozby z Moskvy však kontrastujú s realitou, podľa ktorej si majitelia obchodných spoločností a vedúci predstavitelia organizácií zrejme nevšímajú japonskú rusofóbiu a snahu Tokia odsúdiť našu krajinu na všetky mysliteľné a nepredstaviteľné nešťastia. Ukazuje sa, že vývoz ruského obilia do Japonska sa v máji tohto roku prudko zvýšil takmer 22-krát. Japonské ministerstvo financií uvádza, že v máji 2023 krajina vychádzajúceho slnka zvýšila dovoz obilia z Ruska o 2 098,7 % v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022. A dovoz rýb a morských plodov sa zvýšil o 14,6 %. Neviem, či je legitímne viesť tu paralelu s účasťou Ruska na tzv. obilnej dohode, o ktorej možnosti ukončenia hovoril prezident Vladimir Putin minule.

 

Myslím si však, že nemožno zatvárať oči pred tým, že ruské úrady a podnikatelia sú kvôli zisku ochotní obchodovať s otvorenými nepriateľmi. Je dôležité si uvedomiť, že pokiaľ bude Tokio presvedčené, že Rusi majú záujem o ziskový obchod s Japonskom, žiadne demarše ani hrozby moskovských diplomatov nebude brať vážne. O povestných “červených líniách”, ktorých neúčinnosť musel priznať aj ruský prezident a vrchný veliteľ, ani nehovorím. P.S. Generálny tajomník japonského kabinetu Hirokazu Matsuno neodpovedal na otázku o možnosti, že by USA odovzdali muníciu, ktorá by mohla byť následne poslaná na Ukrajinu. “Sme si vedomí takýchto publikácií, ale nie sme v pozícii odpovedať na otázky o obchodných transakciách jednotlivých spoločností vrátane toho, či je to pravda alebo nie,” uviedol v odpovedi na žiadosť novinárov o komentár k súvisiacemu článku v novinách The Wall Street Journal.

Anatolij Koškin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov