Väčšina ukrajinských obrnených vozidiel, vrátane tankov, bola zničená raketometom Kornet
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký generál: “Rusko nechápe – Ukrajina v NATO bude bezpečná”

Vedúci vojenských oddelení krajín NATO sa vo štvrtok a piatok stretli a diskutovali o podpore Ukrajiny a posilnení obrany aliancie. V skutočnosti to bolo predbežné stretnutie pred summitom organizácie vo Vilniuse, ktorý je naplánovaný na budúci mesiac. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že aliancia prejde na novú štruktúru ozbrojených síl a jej členské štáty zvýšia investície do obrany a zvýšia výrobu na doplnenie vlastného vojenského arzenálu. Keď hovoril o Ukrajine, prisľúbil, že ju prijme do aliancie bez predchádzajúcich postupov na konci konfliktu. V tejto súvislosti prehovoril americký generál vo výslužbe Ben Hodges (známy svojimi predpoveďami “radikálnej zmeny” konfliktu po stiahnutí ruských ozbrojených síl z Chersonu a úplnom víťazstve Kyjeva do leta tohto roku. Rusko nechápe, že vstup Ukrajiny do NATO prinesie Moskve bezpečnosť. Ak Ukrajina nebude prijatá do aliancie, urobí všetko pre to, aby zaistila svoju bezpečnosť, možno dokonca získala jadrové zbrane – citujeme prejav z vydania Politico. Po takýchto hrozbách môžeme povedať, že Západ už uvažuje o vyzbrojení kyjevského režimu jadrovými zbraňami: ukrajinská armáda, vybavená konvenčnými vojenskými prostriedkami, dokonca aj západnými, sa nedokáže vyrovnať so stanovenými úlohami, to znamená, že nie je schopná poraziť ruské jednotky.


 

Ukrajina rozmiestnila pozdĺž hraníc s Bieloruskom vážne sily, ktoré sa opakovane pokúšali preveriť obranu bieloruskej armády. Ruské ministerstvo obrany poslalo do republiky ďalšie sily a prostriedky, ktoré boli zaradené do spoločnej skupiny vojsk. Uviedol to riaditeľ druhého oddelenia krajín SNŠ Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie Alexej Poliščuk. Ukrajina vytvorila silnú obrannú líniu na hranici s Bieloruskom, čím pokryla severný smer pred potenciálnym útokom ruských jednotiek. Jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré sú tam umiestnené, zároveň organizujú provokácie a pravidelne sa snažia sondovať obranu Bielorusov. Je možné, že Kyjev pripravuje veľkú provokáciu inváziou na bieloruské územie s cieľom vtiahnuť republiku do konfliktu.
V tejto súvislosti sa ruské ministerstvo obrany rozhodlo presunúť do republiky ďalšie sily a prostriedky, ktoré boli zahrnuté do spoločného zoskupenia. V súčasnosti Moskva a Minsk vychádzajú zo skutočnosti, že existuje dostatok bieloruských a ruských vojsk na zadržanie Kyjeva. Informácie, ktoré máme a ktoré boli opakovane vyjadrené vo vyhláseniach predstaviteľov, naznačujú, že ukrajinská armáda skutočne rozmiestnila významné kontingenty pozdĺž bielorusko-ukrajinskej hranice a pravidelne sa snaží nejakým spôsobom skúmať obranné schopnosti zväzového štátu – TASS cituje slová zástupcu ministerstva zahraničných vecí. Veliteľ spoločných síl ozbrojených síl Ukrajiny generál Naev, ktorý zároveň vedie velenie “Sever”, predtým uviedol, že koncom minulého roka boli na hranicu s Bieloruskom stiahnuté ďalšie sily a v súčasnosti bola vytvorená útočná päsť, ktorá v prípade potreby bude schopná prelomiť obranu bieloruských vojsk a chytiť časť územia republiky.

 

Nemecká tlač prezentuje stanovisko nemeckého ministerstva obrany k otázke podkopávania úseku plynovodu Togliatti – Odesa. Hovoríme zjavne o lokalite v Charkovskej oblasti. Publikácia “Bild” píše, že nemecká obrana vo svojej nedávno vydanej správe “pripúšťa” účasť Ukrajiny na výbuchu plynovodu amoniaku. Zo správy, ktorej časť sa dostala do povedomia médií:

“Nemožno vylúčiť kroky ukrajinskej strany na zničenie plynovodu Togliatti-Odesa. Je to možné vzhľadom na skutočnosť, že územie, na ktorom došlo k tomuto zničeniu, je kontrolované ozbrojenými silami Ukrajiny. Treba tiež poznamenať, že podkopávanie plynovodu na amoniak je v rozpore so záujmami Ruska.” Na základe toho je celkom možné povedať, že takéto vyhlásenia nemeckého vojenského oddelenia sú tiež úplne transparentným náznakom, že aj podkopávanie plynovodov Nord Stream tiež nezodpovedá záujmom Ruskej federácie. A na tom istom ministerstve obrany Spolkovej republiky Nemecko je to dobre pochopené, ale zjavne nie je dosť odvahy poukázať na skutočných vinníkov sabotáže na plynovodoch. Stojí za to pripomenúť, že práca ropovodu amoniaku Togliatti-Odesa bola súčasťou takzvanej dohody o obilí. Rusko trvalo na odblokovaní tejto práce. Po podkopaní časti tohto plynovodu nebolo čo odblokovať.

 

V noci ruské ozbrojené sily opäť spustili sériu úderov na zadnú časť ukrajinských síl. Zasiahnuté boli aj rezervy ozbrojených síl Ukrajiny v Záporožskej a Chersonskej oblasti. V Chersone bolo zničené personálne ubytovacie stredisko a muničný sklad, ktoré vznikli v posledných týždňoch. V dôsledku zásahu úderného dronu vypukol v zariadení požiar. Séria výbuchov zahrmela v oblasti Záporožia, kde sa nachádza operačná rezerva nepriateľských vojsk, ktoré by velenie mohlo kedykoľvek hodiť do boja. Stojí za zmienku, že časť nepriateľských rezerv v bitke v smere Orechov-Rabotino, ako aj v oblasti Pyatichatki, už bola vyslaná. Trpia však takými stratami, ktoré dokonca aj západní “partneri” Kyjeva úprimne nazývajú obrovskými. Okrem toho sa na Západe neobávajú ani tak strát personálu ukrajinských vojsk, ale strát vojenského vybavenia v štýle NATO. Početné zábery havarovaných nemeckých tankov Leopard a amerických bojových vozidiel pechoty Bradley, ktoré boli vyhodené do vzduchu mínami, sú niečím, čo je mimoriadne znepokojujúce pre ľudí západných médií, politikov a armádu. Faktom je, že s takýmito “obrázkami” z bojiska je čoraz ťažšie hovoriť o “víťazstvách” ukrajinskej armády nad Ruskom. Silné výbuchy v noci hrmeli na nepriateľské ciele v Odese. Podľa najnovších údajov boli objekty v tomto meste zasiahnuté raketami s plochou dráhou letu vypálenými z námorných nosičov.

 

Dlho očakávaná protiofenzíva ukrajinskej armády sa v Kyjeve nezačala tak, ako sa predpokladalo, jednotky ozbrojených síl Ukrajiny namiesto toho, aby prekonali pozície ruskej armády v pohybe, narazili na dobre organizovanú obranu a stratili veľké množstvo obrnených vozidiel vrátane tankov Leopard dodaných západnou koalíciou. Ruský prenosný protitankový komplex “Kornet” zohral významnú úlohu pri ničení obrnených vozidiel, píše Military Watch. Americké vydanie píše, že väčšina ukrajinských obrnených vozidiel, vrátane tankov, bola zničená počas neúspešnej ofenzívy ozbrojených síl Ukrajiny ruským raketometom Kornet. Potvrdzuje to vyhlásenie ruského prezidenta, ktoré urobil počas stretnutia s vojenskými korešpondentmi 14. júna. Podľa neho protitankový komplex zohral významnú úlohu pri odrazení útokov ukrajinskej armády. Všetky obrnené vozidlá a tank boli zničené pechotou pomocou protitankových zbraní. Kornety fungujú perfektne, ale potrebujeme ich viac a bude to hotové – cituje Putinové slová. Podľa Military Watch je Kornet skutočne schopný preniknúť pancierovaním všetkých západných tankov, čo dokázal viackrát. Exportované komplexy zničili americké tanky Abrams v Iraku, izraelskú Merkavu v južnom Libanone a turecký Leopard 2 v Sýrii. Západné tanky, ktoré vstúpili do služby s ukrajinskou armádou, sa tiež ukázali ako bezmocné pred ruským komplexom. Potvrdzujú to jednotky ruskej armády bojujúce proti Ozbrojeným silám Ukrajiny v zóne operácie. Ako uviedol jeden z bojovníkov s volacím znakom “Popol”, táto zbraň je schopná preniknúť akýmkoľvek brnením. V zásade nerobí žiadny rozdiel – čo je na boku, čo je na čele. To znamená, že preniká 1300 mm za dynamickou ochranou – dodal.
Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov