.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Test karabíny UTAS

Tureckí výrobcovia zbraní, zvyčajne spájaní s výrobou brokovníc s nízkou cenou, vstupujú na populárny a plodný trh PCC s karabínou UTAS UT912, ktorá je zaujímavá z viacerých stránok. Tureckých výrobcov zbraní si zvyčajne spájame s brokovnicami s nízkou cenou ale nie s dlhými puškami. Toto je prvý prekvapivý aspekt UTAS UT912, tureckého výrobcu PCC podľa vzoru AR15 .


 

Druhý prekvapivý aspekt UT912 je okamžite viditeľný, akonáhle otvoríte kartónovú škatuľu. Namiesto ďalšieho kartónu dostanete dobre vyrobené polymérové ​​puzdro s predrezanou penou na uloženie zbrane, návod na použitie, dva zásobníky, priestor pre schránku na muníciu a optický zameriavač. Tretím aspektom je samotný návod na použitie, dobre napísaný, veľmi jasný a dobre spracovaný.

 

UT912 je vybavený polymérovým puzdrom s predrezanou penou na krátke alebo dlhé zásobníky, škatuľkou nábojov a optickými mieridlami

 

Manipulácia so zbraňou prináša ďalšie prekvapenie. Bez toho, aby ste vedeli, že je to turecký výrobok máte pocit, že je zbraň vyrobená v USA alebo Nemecku. Prípadne v inej krajine s  vyspelou zbrojárskou výrobou.

 

Povrchová úprava je veľmi dobrá, s čistými, úhľadnými laserovými leptanými značkami. Západka má veľký, ľahko ovládateľný jazýček

 

Povrchová úprava je vynikajúca. Pekne opracované povrchy sú bez známok po nástrojoch. Čiernenie je hlboké a homogénne. Ba čo viac, dobrá povrchová úprava nie je len na vonkajšej strane, vnútorná časť UT912 má tiež veľmi dobrú povrchovú úpravu. Značenie je tiež vysoko kvalitné, vtlačené do materiálu hlbokým, čistým laserovým leptaním. Predpažbie ako aj pažba má na spodnej strane tiež uchytenie pre pripevnenie dvojbodového alebo jednobodového popruhu.Ovládanie je štandardné ako u AR-15, len pre pravú ruku. Západka zásobníka aj uvoľňovač záveru majú široké, ľahko ovládateľné úchyty. Západka zásobníka je dobre chránená.

 

Picatinny koľajnica pokračuje na indexovanom predpažbí.

 

Ale dosť k výzoru a technickému spracovaniu. Pozrieme sa ako strieľa. UT912 je dobre vyvážená, aj keď je o niečo ťažšia, než by sa dalo očakávať od 12 palcovej karabíny. Picatinny koľajnice na predpažbí ponúkajú množstvo doplnkových možností, ale pridávajú dosť hmoty na prednej časti zbrane. Rovnako ako väčšina náprotivkov aj UT912 používa štandardné zásobníky Glock ale dva turecké zásobníky sú súčasťou výbavy zbrane.

UT912 – Závorový mechanizmus
Povrchová úprava UT912 je veľmi dobrá zvnútra aj zvonka
Predpažbie je opatrené Picatinny koľajničkami.
Pažba zbrane s možnosťou uchytenia popruhu
Rozšírená šachta zásobníka uľahčuje rýchlu výmenu zásobníka
UT912 je veľmi kompaktná, presná a strieľa jednoducho a zábavne

Zásobníky fungujú dobre, ako zásobníky turecké tak aj zásobníky Glock. Mechanizmus spätného rázu UT912 so svojimi ťažkými vratnými pružinami sa príliš nelíši od spätného rázu karabíny v kalibri 223. a je celkom stabilný. Presnosť je veľmi dobrá: 10 výstrelov na 25 metrov zoskupených do veľkosti zovretej päste. Test prenášania medzi terčami tiež priniesol veľmi dobré výsledky, samozrejme v závislosti od zručnosti strelca. Rýchla streľba na vzdialenosť 15 metrov mala neočakávane veľmi dobrý sústrel ako už bolo spomenuté. Bez ohľadu na systém eliminácie spätného rázu, dobrá povrchová úprava záveru zbrane a rovnováha medzi hmotnosťou hlavne a silou vratnej pružiny umožňujú zbrani pohyb s veľmi pravidelným rytmom. S trochou znalosti malej karabíny stačí zamerať sa na prvý výstrel a všetky ostatné ho budú nasledovať na rovnakom mieste.

10 rán v rýchlom slede na 15 metrov.
10 výstrelov na 25 metrov
8 výstrelov v rýchlom slede na 10 metrov s prenášaním medzi terčami s jednou chybou spôsobenou strelcom.

Životnosť hlavne výrobca uvádza vo výške minimálne 20 000 výstrelov a životnosť dielov minimálne 15 000 výstrelov. UT912 je podľa strelcov, ktorí ju testovali kvalitne spracovaná karabína aj cena je výrazne vyššia ako by sme očakávali od tureckej strelnej zbrane. Napriek tomu prichádza UTAS UT912 na trh za nižšiu cenu. než väčšina ostatných PCC na báze AR15 a ponúka množstvo funkcií, vynikajúcu presnosť a skvelú streľbu.

Ondrej Antolík

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov