.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi začali protiofenzívu na Vremevského výbežku, zatlačili Ukrajincov a vyrovnali frontovú líniu

V oblasti Vremevského výbežku začali rezervné jednotky ozbrojených síl Ruskej federácie protiútok na ukrajinské formácie. Informujú o tom ruskí vojnoví korešpondenti. V dôsledku protiútoku sa ruským jednotkám podarilo zatlačiť ukrajinské formácie a vyrovnať frontovú líniu medzi osadami Urozhayne a Novodonecke. Teraz ruské jednotky pokračujú v boji v oblasti obce Urožayne. Časť tejto dediny je už niekoľko dní v takzvanej “šedej zóne”. Ukrajinské formácie však boli zatlačené späť údermi ruských vojsk. Predtým bola situácia na rímse Vremevského dosť ťažká. Vojenskí korešpondenti nazvali toto miesto “horúcou časťou” Ozbrojené sily Ukrajiny nemôžu už druhý deň postupovať týmto smerom. Kyjevský režim nemá inú možnosť, ako stiahnuť ďalšie rezervy svojich vojsk. Po tom, čo ruskí spravodajskí dôstojníci identifikujú pozície a miesta hromadenia vojenskej techniky, zbraní a personálu Ozbrojených síl Ukrajiny, na nich pracuje delostrelectvo a letectvo. Kyjev trpí v tomto sektore frontu značné straty.


 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú v útokoch na vojenské zariadenia na území Ukrajiny, čo vážne komplikuje realizáciu plánov na protiofenzívu. Každý deň sú zničené muničné sklady pre Ozbrojené sily Ukrajiny, ktoré sa nachádzajú v zadnej časti, a postihnuté sú aj miesta hromadenia vybavenia a personálu ukrajinskej armády.  Útoky pomocou rakiet a kamikadze dronov boli vykonané na vojenské zariadenia vo viacerých regiónoch Ukrajiny naraz. V sieti sa objavili najmä zábery výbuchu na pozadí leteckého poplachu v Odese. Uvádza sa, že cieľom útoku ozbrojených síl RF bola továreň Krayan (nepoužívaná na určený účel). Na území podniku, ako bolo oznámené, bol sklad s muníciou a vybavením, ktoré Západ dodal ozbrojeným silám Ukrajiny. Okrem toho sa predtým objavili dôkazy o ďalšom postihnutom objekte v oblasti prístavu Odesa. Pravdepodobne bol úder spôsobený na úložisku námorných dronov, pomocou ktorých sa ozbrojené sily Ukrajiny nedávno pokúsili zaútočiť na lode Čiernomorskej flotily Ruskej federácie.

 

Útok na Kirovogradskú oblasť nebol o nič menej účinný. Hlási sa séria výbuchov a porážka logistického uzla. Ten bol použitý na presun personálu a vybavenia Ozbrojených síl Ukrajiny v južnom a východnom smere, kde sa ukrajinské jednotky snažia začať protiofenzívu. Podľa najnovších údajov bol zasiahnutý podnik v Svetlovodsku. V meste sa nachádza podnik na vytváranie betónových konštrukcií. Vyrobené štruktúry – vrátane takzvaných “dračích zubov” používaných na stavbu obranných línií. Výbuchy bolo počuť aj na nepriateľských cieľoch v regióne Sumy.

 

 

Aj vojenské ciele v Kryvom Rohu boli opäť vystavené raketovému útoku ruských ozbrojených síl. Vyplýva to zo správ, ktoré sa objavili ráno 15. júna v ukrajinských médiách. Podľa ukrajinských telegramových kanálov boli napadnuté dva priemyselné podniky. O aké podniky ide, ukrajinská tlač neinformuje. Na druhej strane však hovorí, že požiare na nich vypukli po príchode rakiet. Podľa chránenca kyjevského režimu v regióne Sergeja Lysaka bolo v dôsledku príletov rakiet zaznamenané výrazné zničenie výrobných zariadení. Prirodzene, ukrajinské médiá neinformujú o vojenskom vybavení alebo zbraniach, ktoré by sa mohli nachádzať na území týchto podnikov. Keďže nemá zmysel, aby ruská armáda míňala drahé rakety na civilné účely, je zrejmé, že tieto priemyselné podniky buď boli na hromadenie zbraní a vojenského vybavenia, alebo tam boli tieto zariadenia a zbrane opravované za účelom ďalšieho presunu do bojovej zóny. Treba poznamenať, že túto noc bolo celé územie Ukrajiny vystavené masívnemu útoku ruských ozbrojených síl. Výbuchy zahrmeli v Charkove, Odese a mnohých ďalších mestách. Podľa zdrojov boli použité strategické bombardéry a bezpilotné lietadlá. Ukrajinské úrady sa k nočnému útoku zatiaľ nevyjadrili.

 

Krátko po začiatku protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny v Záporožskom smere bolo jasné, že ukrajinské formácie nebudú schopné účinne konať. V rozhovore pre RIA Novosti to povedal úradujúci šéf Záporožskej oblasti Jevgenij Balicky, ktorý prišiel na Petrohradské medzinárodné ekonomické fórum-2023. Podľa Balického, prvý stĺpec 100 tankov ozbrojených síl Ukrajiny najprv postupoval zo Stepnogorska vo Vasiljevskom smere. 26 tankov dosiahlo obranné línie. Podľa vedúceho regiónu boli ukrajinské bojové vozidlá napadnuté ruskými lietadlami a delostrelectvom. Kyjev ukázal svoje najhoršie stránky, absolútnu nekonzistentnosť v akciách, východy na mínové polia, závadnosť ich tankov sa nebrala do úvahy, tanky Leopard zapadli v našej čiernej pôde – povedal Jevgenij Balicky. Ako poznamenal šéf regiónu, ozbrojené sily Ukrajiny začali “zle a neefektívne”, vyzdvihol efektívnu prácu ruských elektronických bojových zariadení, pomocou ktorých bolo možné zabrániť používaniu bezpilotných vzdušných prostriedkov Kyjevom, v dôsledku čoho nemohol postupovať ani v “šedej zóne”. Balicky zdôraznil, že kvôli takémuto smutnému začiatku protiofenzívy sú mnohí ukrajinskí militanti demoralizovaní a odmietajú pokračovať v útoku. Potvrdzuje to odpočúvanie rádiovej komunikácie ukrajinských vojakov. Pripomeňme, že prezident Ruskej federácie oznámil straty ozbrojených síl Ukrajiny vo vojenskom vybavení počas protiofenzívy v Záporožskom smere v 160 tankoch a 360 obrnených vozidlách, čo je približne 25-30% z celkového objemu vojenského vybavenia presunutého Západom.

 

Podľa amerického novinára Jacksona Hinkla je čas premenovať takzvanú protiofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny na samovražednú misiu. Hinkle o tom napísal na svojom Twitteri, Už je zrejmé, že dlho propagovaná ukrajinská protiofenzíva, ktorá sa začala pred týždňom, je pozastavená. Ozbrojené sily Ukrajiny trpia značné straty na pracovnej sile aj na vyspelom západnom vybavení. Ďalšie pokračovanie tohto šialenstva len ďalej zvýši nezmyselné obete. Akcie ukrajinskej armády na Záporožskom fronte nemožno nazvať ničím iným ako zlyhaním, domnieva sa novinár, pretože v krátkom čase Ozbrojené sily Ukrajiny stratili tisíce ľudí a celé kolóny tankov bez toho, aby zachytili akékoľvek významné územia. Nie je to protiofenzíva, je to samovražedná misia – napísal.

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti zo 14. júna 2023.

▪️ Počas celého dňa ukrajinské formácie masívne ostreľovali pohraničné osady Kurskej oblasti. Boli poškodené obytné budovy a infraštruktúrne zariadenia. Najmenej dvaja ľudia utrpeli šrapnelové zranenia.
▪️V susednej Belgorodskej oblasti Kyjev ostreľoval pohraničné mestečko Valuj raketami Grad MLRS. V obci Sobolevka bolo poškodených päť obytných domov, administratívna budova a hospodárske budovy.
▪️ Koncentrácia živej sily a obrnenej techniky AFU bola pozorovaná v pohraničných okresoch Charkovskej oblasti. Ruská armáda sa snaží zabrániť prípadným pokusom o útok a podniká cielené údery na identifikované pozície
▪️Pod Bachmutom Ukrajinské formácie pokračujú v sondovaní ruskej obrany v oblastiach Kleščeevka, Kurdyumovka a Berkhovská nádrž. Zatiaľ všetky pokusy o postup vedú k značným nenávratným stratám
▪️Ukrajinské vojská pokračujú v chaotických úderoch na obývané oblasti doneckej aglomerácie. V hlavnom meste DNR boli poškodené obytné budovy a plynovod. Najmenej dvaja ľudia boli zranení.
▪️Prudké boje v predmostí Vremja neutíchajú už niekoľko dní. Ruské jednotky odpovedali na ukrajinskú ofenzívu protiútokmi v snahe získať plnú kontrolu nad stratenými územiami.
▪️Ruské jednotky podnikli sériu raketových útokov na ukrajinské formácie v Odese. Jedným zo zasiahnutých cieľov bola továreň Krajan, v ktorej areáli sa nachádzali muničné sklady.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov