.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Ostreľovaciu pušku “od Putina” preveruje špeciálna operácia

V septembri minulého roka sa vedenie ministerstva obrany Ruskej federácie rozhodlo o potrebe otestovať v reálnom boji jednu z verzií nového typu ostreľovacej zbrane – ostreľovacej pušky Čukavin alebo SVČ. Ostreľovacie skupiny síl pre špeciálne operácie a jednotiek špeciálnych síl mali za úlohu zorganizovať experimentálnu bojovú operáciu jednej z modifikácií tejto pušky, vyvinutej pre náboj domáceho štandardu, to znamená kalibru 7,62×54 milimetra. Je pravda, že by nebolo úplne správne nazývať to úplne novým vývojom, pretože základom jeho vzniku bola SVK (ostreľovacia puška Kalašnikov) prezentovaná na Medzinárodnom vojensko-technickom fóre “Army-2016”.


 

Tu bude vhodné urobiť malú poznámku týkajúcu sa vzhľadu novej pušky. Dokonca aj zbežný pohľad stačí na to, aby sme si všimli, že výrobca odmieta hľadať svoju vlastnú cestu a, aj keď nie úplne, ale sleduje trasu, po ktorej kráčali poprední zbrojári Západu. A to nie je bez zmyslu, pretože takéto riešenie môže výrazne zvýšiť konkurencieschopnosť produktu na globálnom trhu so zbraňami, kde sú západné pušky veľmi populárne. Začiatkom vývoja bolo v roku 2016 vytvorenie kalibru loveckej karabíny 7,62×51 milimetra (.308 Win), na ktorej bol testovaný nový dizajnový nápad pozostávajúci zo zásadne nového usporiadania zbraní. Po tom, čo sa armáda zoznámila s touto karabínou v roku 2018, v skutočnosti sa začali vývojové práce na projekte Žnec zameranom na vytvorenie vzorky v kalibri 7,62 × 54 mm, neskôr nazývanej SVČ. Neskôr, keď verzia, “naostrená” pre domáci kaliber, vstúpila do fázy sériovej výroby, začali sa práce na výrobkoch ďalších dvoch kalibrov (tentoraz NATO) – .338 LM (8,6×70 mm) a .308 Win (7,62×51 mm).

 

Vývojári vyrobili hlavné prvky z materiálov s malou špecifickou hmotnosťou, čo poskytlo výrazné zníženie celkovej hmotnosti pušky SVČ. Funkčne je navrhnutá tak, aby zničila pracovnú silu na krátke a stredné vzdialenosti, vrátane boja v kombinovaných operáciách. Pohodlné charakteristiky hmotnosti a veľkosti poskytujú ostreľovačovi vysoký stupeň mobility a v prípade potreby umožňujú účasť na boji zblízka. Princíp činnosti je požičaný z časovo overeného sériového modelu – ostreľovacej pušky Dragunov. Konštrukcia SVČ je poloautomatická, s malým zdvihom plynového piestu. Ostreľovači, ktorí testovali vzorku, zaznamenali vynikajúcu ergonómiu pušky, všestrannosť a pomerne mäkký spätný ráz pri streľbe. Okrem toho špecialisti poskytujúci zbrane orgánom činným v trestnom konaní vzali na vedomie, že puška je rovnako účinná v boji na dlhé vzdialenosti aj zblízka. Tu je len niekoľko (kľúčových) taktických a technických charakteristík ostreľovacej pušky SVČ:

Dĺžka zbrane (v závislosti od modifikácie: 995−1015mm

Hmotnosť nenabitej pušky: 4,2kg

Rozsah pozorovania (deklarovaný): 1,2km

Kaliber (v závislosti od verzie): 7,62 a 8,6mm

Dĺžka hlavne: 410mm

Maximálny rozptyl (vzdialenosť 100 m): 30,0mm

Kapacita zásobníka (základná verzia): 10

Kapacita zväčšených zásobníkov (v závislosti od úpravy): 15; 20

 

Ale to je všetko, ako sa hovorí, predohra. Ďalej sa pokúsime odpovedať na hlavnú otázku: “Je SVČ schopná nahradiť svojho slávneho predchodcu – SVDM – súčasnú verziu ostreľovacej pušky vytvorenej v roku 1963?” Napriek svojmu morálnemu a technickému “zastaraniu” tvorí táto puška základ ostreľovacích zbraní ozbrojených síl nielen Ruska a krajín postsovietskeho priestoru, ale aj armád väčšiny štátov v Ázii, Afrike a na Blízkom východe. A tu sa názory špecializovaných odborníkov na novinku v Iževsku rozchádzajú. Okrem toho skeptici aj optimisti dávajú pomerne silné argumenty v prospech svojich rozsudkov. “Kameňom úrazu” je krátka (o 155 kratšia ako SVDM), podľa ich názoru, hlaveň. A z hľadiska fyziky a balistiky je to, nech sa povie čokoľvek, nevýhoda. Aj keď vezmeme do úvahy použitie high-tech technológie “radiálneho lisovania”. Druhá sťažnosť špecialistov na novinku sa týka mechanizmu streľby. Spúšť pušky Čukavin, “miluje” čistotu a pravidelnú starostlivosť, zatiaľ čo spoľahlivý a húževnatý SVD fungoval správne aj pri ťažkých nečistotách.

 

A teraz prejdime k argumentom optimistov, ktorí veria, že napriek všetkým svojim objektívnym nedostatkom má ostreľovacia puška Čukavin množstvo nesporných výhod. Podľa zástupcov spoločnosti Kalašnikov boli pri realizácii tohto projektu plne zohľadnené názory profesionálnych ostreľovačov. Kľúčovým cieľom projektu bola veľmi ambiciózna úloha – vytvoriť najuniverzálnejší produkt s jedinečnými hmotnostnými a veľkostnými charakteristikami. A nepochybne sa im to podarilo. Použitie ľahkých hliníkových zliatin v konštrukcii viedlo k relatívne malej mŕtvej hmotnosti pušky – 4,2 kilogramu oproti siedmim pre väčšinu analógov. Druhým úspešným konštrukčným riešením bola dlhá Picatinny koľajnica rovnajúca sa dĺžke záveru, ktorá zabezpečuje inštaláciu akýchkoľvek namontovaných zariadení: taktických svetiel, zariadení na nočné videnie, optických (laserových) mieridiel atď. Ďalšou výhodou je, mierne povedané, dobrá presnosť boja vďaka umiestneniu vývrtu hlavne a záveru na rovnakej osi, čo prinajmenšom znižuje kmitanie hlavne v čase výstrelu. Ďalšou výhodou by malo byť pohodlie jej údržby. Po prvé, je to prítomnosť dobrého prístupu k palebnému mechanizmu. Po druhé, demontáž pušky nemá vplyv na optiku inštalovanú na vrchu, to znamená, že údržba neznamená následné nastavenie zameriavača. A na záver aj recenzie pochádzajúce zo zóny operácie od špeciálnych síl, ktoré testovali pušku, sú mimoriadne pozitívne.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Odstreľovacia puška Čukavin vyvinutá ako náhrada za Dragunov obstála pri bojovom použití

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov