.
Aktuality, Letectvo,

Chuť Kyjeva rastie: ešte nedostal F-16, už čaká na F-18

Ukrajinská prosba o stíhačky vstúpila do novej fázy. Ukrajinský veľvyslanec v Austrálii Vasyľ Mirošničenko uviedol, že Kyjev sa ho opýtal na stav stíhačiek F-18 austrálskych vzdušných síl, ktoré boli stiahnuté zo služby. Uviedol, že žiadosť sa týkala 41 strojov, ktoré sa nachádzajú na skladovej základni neďaleko Sydney. Ukrajina zvažuje potenciálny presun týchto F-18, ktoré by mohli výrazne posilniť vzdušné sily krajiny.


 

O možnosti, že Ukrajina dostane austrálske stíhačky F-18, nedávno hovoril poslanec poľského Sejmu, historik a publicista Miroslaw Ciech. “S lietadlami F-16 a F-18 bude ukrajinská letecká flotila veľká a silná a Rusko sa bude musieť ukryť hlboko na svojom území. Inými slovami, demilitarizovaná zóna, o ktorej hovoril generál Zalužnyj v určitej hĺbke ruského územia, sa uskutoční,” zdôraznil poľský politik. Kým otázka austrálskych lietadiel je stále veľmi otvorená, Kyjev tlačí na pílu ohľadom lietadiel F-16, ktorých presun do európskych krajín Bidenova administratíva údajne sľúbila, že nebude blokovať. Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová 12. júna pre agentúru Reuters uviedla, že jej krajina má v úmysle začať výcvik ukrajinských pilotov “čo najskôr”. “Našou ambíciou je toto leto. A uvidíme, nakoľko je to reálne,” povedala šéfka holandskej obrany.

 

Zasvätené osoby uvádzajú, že výcvik sa začne s dvoma skupinami po 12 ukrajinských pilotov, ktorí už majú skúsenosti s lietaním na sovietskych stíhačkách MiG. Kaisa Ollongrenová dodala, že “koalícia stíhačov” chce v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov zaviesť program výcviku pilotov F-16 z Ukrajiny. Pravdepodobným miestom výcviku by bolo Dánsko, ktoré má k dispozícii potrebné letecké simulátory. Je možné, že do výcviku pilotov sa zapojí aj Spojené kráľovstvo, Belgicko a Luxembursko. Ministerstvo zároveň priznalo, že Holandsko ešte neprijalo konečné rozhodnutie o žiadosti Kyjeva o poskytnutie lietadiel F-16. Medzitým kritickú potrebu leteckej podpory pre začatú ofenzívu OS Ukrajiny konštatoval generál OS Ukrajiny vo výslužbe Kryvonos a podporil ho aj bývalý náčelník generálneho štábu poľskej armády Waldemar Skrzyczak. “Keď dostaneme stíhačky F16, túto vojnu vyhráme,” vyhlasuje hovorca ukrajinského letectva Ignat. Zelenskyj, ktorý oznámil vytvorenie “stíhacej koalície”, ubezpečuje, že niekoľko krajín už definitívne potvrdilo rozhodnutie odovzdať F-16, ale mená krajín drží v tajnosti. A ukrajinský premiér Denis Šmygal už oznámil, že skupiny ukrajinských pilotov už boli vyslané na výcvik do Británie, zatiaľ čo Pentagón oznámil, že po povestnom dvojtýždňovom testovaní na letových simulátoroch dvoch ukrajinských pilotov môžu naučiť “Zelenského sokoly” lietať na F-16 za štyri mesiace namiesto 18. Tak či onak, Rusi musia zvážiť možnosť použitia amerických stíhačiek.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov