.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusku hrozí čierna známka FATF. Pridá sa ku Kimovi?

Nepriatelia Ruska sa domnievajú, že sankčná vojna proti krajine by sa nemala obmedzovať na trestné opatrenia jednotlivých štátov, ale je potrebné medzinárodné úsilie. Samozrejme, ideálne by bolo, keby sa rozhodnutie o sankciách voči Rusku prijalo na úrovni Bezpečnostnej rady OSN, ale to sa nedeje a pravdepodobne ani diať nebude. Proti krajine sa snažia niečo podniknúť prostredníctvom organizácií, ako sú MMF, Svetová banka a WTO. Napríklad vylúčiť Rusko z týchto organizácií alebo pozastaviť jeho členstvo. Ani tam však nie je veľmi úspešné.


 

Existuje aj taká medzinárodná organizácia ako FATF (Financial Action Task Force), Finančná akčná skupina pre pranie špinavých peňazí. Bola založená v roku 1989 z iniciatívy skupiny G7. V októbri 2001 FATF rozšírila svoj mandát o boj proti financovaniu terorizmu a od februára 2012 aj o problematiku prevencie financovania šírenia zbraní hromadného ničenia. FATF má v súčasnosti 37 členských štátov a 2 medzinárodné združenia. FATF má aj 24 pozorovateľov. Pridruženými členmi FATF je 9 regionálnych skupín na spôsob FATF. Celkovo táto globálna sieť zahŕňa viac ako 200 štátov a území.

 

Boli vypracované tzv. medzinárodné štandardy boja proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu (ďalej len “odporúčania FATF”), ktoré sa majú zapracovať do vnútroštátnych právnych predpisov. “Odporúčania FATF sa pravidelne revidujú, aby zahŕňali čo najširšiu škálu opatrení na boj proti novým výzvam a hrozbám. Ruská federácia sa stala členom FATF v roku 2003. Rusko zriadilo inštitúciu s názvom Rosfinmonitoring (Federálna služba finančného monitoringu), ktorá zabezpečuje, aby krajina implementovala odporúčania FATF. Po začatí SVO Ukrajina požadovala, aby bolo Rusko z FATF vylúčené. Organizácia v lete 2022 zbavila Rusko vedúcich a poradných funkcií, jeho účasť na projektoch bola pozastavená, ale Rusko zostalo členom FATF. Vo februári však bolo kvôli rezolúcii Valného zhromaždenia OSN, ktorá požadovala, aby Rusko “úplne a bezpodmienečne stiahlo všetky svoje ozbrojené sily z územia Ukrajiny”, členstvo Ruska v organizácii stále pozastavené.

 

Predseda FATF Raja Kumar (India) poznamenal, že “je to po prvýkrát, čo bolo členovi FATF pozastavené členstvo, Rusko bolo z organizácie fakticky vylúčené”. Ukrajina však vyzvala organizáciu, aby Rusko tiež zaradila na svoju čiernu listinu a dala mu tak “čierny punc”. Na čiernej listine FATF sú teraz tri krajiny: Severná Kórea, Irán a Mjanmarsko. Zaradenie Ruska na tento zoznam by znamenalo veľmi vysoký stupeň izolácie jeho hospodárstva. Zablokovaný by bol nielen cezhraničný obchod, hospodárske a finančné transakcie spoločností a bánk, ale dokonca aj domáce platby by boli prísne obmedzené. Mimochodom, Rusko už na čiernej listine FATF bolo v roku 2000. Po tom, ako Moskva prijala špeciálnu legislatívu “proti praniu špinavých peňazí”, implementovala veľké množstvo nariadení a pravidiel FATF do činnosti bánk a orgánov činných v trestnom konaní a zriadila Rosfinmonitoring, bola z čiernej listiny vyňatá a o rok neskôr sa stala členom FATF.

 

Okrem toho má FATF šedý zoznam “jurisdikcií pod zvýšeným dohľadom” – krajín, ktoré dostatočne nedodržiavajú pravidlá skupiny. Na okraj zasadnutia sa diskutuje o možnosti zaradenia Ruska na šedý zoznam. Tento zoznam je oveľa širší ako čierny zoznam. Patrí naň Gibraltár, Jordánsko, Kajmanské ostrovy, Nigéria, Panama, Filipíny, Južná Afrika, Sýria, Turecko, Spojené arabské emiráty a ďalšie (spolu 23 jurisdikcií). Účasť mnohých z nich na sivom zozname im v skutočnosti nebráni v medzinárodnom podnikaní. Odborníci tvrdia, že zaradenie Ruska na sivý zoznam bude mať len malý účinok, pretože niekoľko tisíc sankcií uvalených na Rusko po 24. februári 2022 je svojím účinkom celkom porovnateľné so zaobchádzaním s krajinami uvedenými na sivom zozname. Väčšina krajín si neželá možnosť zaradenia na čierny zoznam, pretože Rusko považujú za dôležitého obchodného a hospodárskeho partnera a nechcú oň prísť. A šedý zoznam by mohol byť kompromisnou možnosťou.

 

Medzi krajiny, ktoré jednoznačne nechcú Rusko na čiernej listine, patria India a Čína. Tie môžu podporiť možnosť šedej listiny. Agentúra Bloomberg vo svojom vydaní z 23. mája Russia Pushes India for Help to Avert Global Financial Isolation (Rusko žiada Indiu o pomoc pri odvrátení globálnej finančnej izolácie) tvrdí, že Moskva aktívne rokuje so svojimi hlavnými obchodnými a hospodárskymi partnermi (najmä s Indiou) a nalieha na nich, aby sa zdržali rozhodnutia o zaradení Ruska na čiernu listinu. Pozorovatelia poukazujú na to, že za posledný rok došlo k veľmi výrazným posunom v činnosti FATF. Do centra pozornosti sa dostala “ruská otázka”. V dôsledku toho členské krajiny začali zabúdať na hlavné úlohy skupiny – boj proti praniu špinavých peňazí, financovaniu terorizmu a šíreniu zbraní hromadného ničenia. Všetky uvedené hrozby začali narastať.

 

Rozhodnutie FATF pozastaviť členstvo Ruska v organizácii je neopodstatnené a je v rozpore s cieľmi organizácie, uviedol Rosfinmonitoring. Šéf tejto agentúry Jurij Čichančin v časopise National Interest načrtol svoj postoj k tomuto rozhodnutiu:

“Zavedením jednostranných protiruských obmedzení sa situácia v oblasti globálnej finančnej bezpečnosti začala objektívne zhoršovať. Pozornosť špeciálnych agentúr, ktoré majú za peniaze daňových poplatníkov bojovať proti zločinu, sa presmerovala na hľadanie ruských aktív s cieľom ich následného nezákonného zablokovania. Výsledkom je, že závažné cezhraničné trestné činy zostávajú nevyšetrené.

 

Andrej Klišas, šéf ústavného výboru Rady federácie, poznamenal, že pozastavenie členstva Ruska vo FATF prospieva západným krajinám, predovšetkým Spojeným štátom:

“NATO už dlho využíva teroristov na celom svete na realizáciu svojich geopolitických cieľov a oslabenie kontroly financovania terorizmu nahráva americkým plánom.” Veľvyslanec v USA Anatolij Antonov sa domnieva, že to “v skutočnosti vedie k erózii globálnej architektúry boja proti praniu špinavých peňazí”. Plenárne zasadnutia FATF sa konajú trikrát ročne. Najbližšie sa uskutoční v júni. Takmer určite bude hlavným bodom programu “ruská otázka”.

Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov