.
Aktuality, Bezpečnosť,

Lajčák ide riešiť situáciu v Kosove a Metohiji

Srbi sa dnes opäť zhromažďujú pred budovami miestnej samosprávy v severnom Kime, kde nemôžu pracovať, pretože budovy obsadili “špeciálne jednotky kosovskej polície”. KFOR je stále v bezprostrednej blízkosti obecnej budovy a na všetkých prístupoch do Zvecanu. Viac ako 160 intelektuálov z celého Kosova a Metohije sa obrátilo na medzinárodné spoločenstvo s výzvou, aby urýchlene konalo a zastavilo ďalšiu eskaláciu násilia a vytvorilo podmienky pre mier. V záujme upokojenia situácie EÚ a USA žiadajú Prištinu o nové voľby, o účasť Srbov a o vytvorenie Zväzu srbských obcí. Biely dom tiež vyzval Belehrad, aby stiahol vojenské sily umiestnené v blízkosti administratívnej línie a znížil úroveň bojovej pohotovosti, a Prištinu, aby umožnila novozvoleným predsedom obcí vykonávať svoje povinnosti z alternatívnych miest a stiahla policajné sily z obecných budov. Srbi sú proti: ľudia naďalej požadujú, aby “starostovia” a “špeciálne jednotky” opustili sever Kosova; KFOR môže zostať, ale nie v obecných budovách. Dnes navštívi Prištinu osobitný vyslanec Európskej únie pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslav Lajčák a osobitný vyslanec USA pre západný Balkán Gabriel Escobar. Zatiaľ nie je známe, či po návšteve Prištiny pôjdu aj do severného Kosova a Metohije.


 

Prezident Republiky srbskej Milorad Dodik vyhlásil, že žiadny veľvyslanec, vrátane amerického, nemá právo meniť ústavu Bosny a Hercegoviny, t. j. Daytonskú dohodu, len Republika Srbská a Federácia Bosny a Hercegoviny.   Dodik povedal, že americký veľvyslanec v Bosne a Hercegovine Michael Murphy je “panovačný, arogantný a nerešpektuje fakty”. 💬 “Tvrdí, že Daytonská dohoda nie je konečná, že je základom a že použili silu, pretože nedokázali presvedčiť strany v BiH, aby sa dohodli. Chváli sa, že použili silu a nátlak, aby našli riešenie, ktoré im vyhovuje,” povedal Dodik. Zdôraznil, že Murphy prišiel do BiH, “aby túto metodiku vrátil na scénu”. 💬 “Absolútne sa mýli. Keď niečo povie, tak povie, že Republika Srbská vraj niečomu nerozumie. Veľmi dobre chápeme, že Daytonská dohoda bola podpísaná a že USA, Rusko, Nemecko, EÚ, Francúzsko a Spojené kráľovstvo sú garantmi a svedkami tejto dohody a nemajú žiadnu moc, pokiaľ ide o jej zmeny. Existuje ústavná pozícia, ktorá spočíva v tom, že strany – Republika Srbská a BiH sa môžu dohodnúť na určitých veciach a zmenách v ústave, nie USA alebo nejaký veľvyslanec.” Skrátka a dobre, Západ bude spokojný len s odstránením Republiky Srbskej a úplnou vládou Sarajeva. Na druhej strane Srbov uspokojí len rozpad BiH, ku ktorému rýchlo smeruje. Zostáva len čakať, kým Chorváti budú požadovať svoju samostatnosť.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov