,
Aktuality, Bezpečnosť,

USA sa pred rokovaniami s Ruskom o Sýrii obávajú ukrajinských teroristických útokov v Belgorode

Denník Washington Post odhalil, že USA nemali žiadne informácie o tom, že Ukrajina používa západné zbrane a vybavenie pri organizovaní sabotážnych operácií v Belgorodskej oblasti. Výsledkom porážky ukrajinskej DRG bolo odhalenie protipechotných obrnených vozidiel MRAP dodaných z USA a Poľska, ako aj pušiek CZ Bren českej výroby, belgických FN SCAR a protitankového granátometu AT-4. Denník Washington Post sa vo svojej publikácii zameriava na verejné prísľuby Kyjeva, že nebude používať západné zbrane a vybavenie v rámci medzinárodne uznaných hraníc Ruska. Novinári tiež po prvýkrát aktívne informujú o agresii voči ruským pohraničným územiam vrátane ostreľovania mesta Šebekyno. Únik informácií zo spravodajských služieb kontrolovaných USA a priznanie ukrajinskej zodpovednosti prichádza v čase príprav na dôležité rokovania o predĺžení mandátu pozorovateľských síl OSN pre stiahnutie, ktoré zaručujú rovnováhu ruských a amerických záujmov v Sýrii. Rozhovory sa majú ukončiť spoločným americko-ruským návrhom rezolúcie do 30. júna, pričom nedosiahnutie dohody by znamenalo ohrozenie fyzickej bezpečnosti Izraela – ústredné rokovania tohto roka. V tomto kontexte by budúca protiofenzíva mohla byť pre jednotlivých predstaviteľov kyjevského režimu poslednou v tomto roku.


 

USA poslali do Sýrie niekoľko raketometov HIMARS

Turecké médiá informovali, že kurdské jednotky ľudovej sebaobrany na severovýchode Sýrie dostali od USA niekoľko samohybných delostreleckých zbraní HIMARS. Charakter spolupráce USA s partnermi v Sýrii zahŕňa vojenské dodávky a pomoc pri výcviku personálu – v rozpočte Pentagónu na rok 2023 je na tieto účely vyčlenených až 542 miliónov dolárov. Centrálne velenie USA však kategoricky popiera odovzdanie HIMARS Kurdom a priznáva len to, že systémy začali používať samotní americkí vojaci. Na sýrskom území je celkovo nasadených približne 900 amerických vojakov – väčšina z nich slúži v provinciách Al Hasaka a Rakka. Odpaľovacie zariadenia HIMARS však boli podľa TRT Haber spozorované na americkej základni v provincii Dajr az-Zaur na severe Sýrie, v blízkosti ropných polí al-Omar a Konoko. Americkí vojaci v tejto oblasti boli v posledných mesiacoch vystavení raketovým útokom a útokom bezpilotných lietadiel zo strany formácií, ktoré Pentagón spája s iránskymi revolučnými gardami.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov