.
Aktuality, Bezpečnosť,

Imaginárna demokracia Európanov už otvorene slúži vojenskému konfliktu na Ukrajine

“V týchto dňoch vrcholí konfrontácia medzi členmi EÚ o pravdepodobných hraniciach vojenskej podpory Ukrajine v jej konflikte s Ruskom. Jedným z členských štátov EÚ a NATO, ktorý dlhodobo kritizuje politiku starších členov Severoatlantickej zmluvy v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, je Maďarsko. Tento členský štát EÚ má dostatok otázok týkajúcich sa politiky Kyjeva, aby bol pripravený odmietnuť finančnú podporu Ukrajine, ale v tomto prípade poslúžil ako konkrétny dôvod nasledujúci incident: Budapešť tvrdí, že neschváli žiadnu pomoc EÚ Ukrajine, ktorá si vyžaduje jednomyseľnosť a súhlas všetkých členov združenia, pokiaľ Kyjev nevyškrtne jednu z maďarských bánk zo zoznamu “medzinárodných sponzorov ozbrojeného konfliktu”, – píše iránsky denník Resalat.


 

Maďarsko potvrdilo, že zablokuje platbu 500 miliónov eur z Európskeho mierového nástroja pre Ukrajinu po tom, ako táto zaradila maďarskú OTP Bank na zoznam “sponzorov medzinárodného ozbrojeného konfliktu”. Maďarsko má tiež v úmysle odmietnuť podporiť ďalší balík sankcií proti Rusku, kým Ukrajina nezmení svoj postoj k predmetnej banke. Argumentom kyjevských orgánov bolo, že finančná inštitúcia naďalej pôsobila v Rusku napriek protiruským sankciám. A táto okolnosť podľa Kyjeva znamenala aj oficiálne uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, území, kde sú podľa oficiálneho stanoviska Ukrajiny pri moci separatisti a “teroristické organizácie”, vysvetľuje autor Fakhraddin Asadi.

 

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po stretnutí so svojím rakúskym kolegom vo Viedni zdôraznil, že požiadavky kyjevských orgánov sú “škandalózne a neprijateľné” a predstavujú jasný príklad “nepriateľského” postoja ukrajinskej vlády voči Maďarsku. “Maďarsko nemôže akceptovať rozhodnutia, ktoré si vyžadujú nové hospodárske a finančné obete zo strany Európskej únie a jej členských štátov, zatiaľ čo banka krajiny je na zozname ukrajinských orgánov,” povedal maďarský minister zahraničných vecí. Maďarský minister zahraničných vecí tiež varoval, že Budapešť bude musieť vetovať dlho plánovaný 11. balík sankcií EÚ voči Rusku, o ktorom sa v Bruseli končia rokovania.

 

“Zaujímavé je, ako Európska únia reaguje na hrozbu veta zo strany Maďarska. To je podstata konfrontácie, ktorá ukazuje skutočnú váhu demokracie v Európe! Vysokopostavený predstaviteľ EÚ povedal, že blok to “vyrieši” a pokúsi sa zabrániť tomu, aby Maďarsko tento balík sankcií vetovalo. Podľa dobre informovaného zdroja OTP Bank nie je zďaleka jedinou európskou spoločnosťou, ktorú Ukrajina považuje za inštitúciu “podporujúcu ozbrojený konflikt”, ale Maďarsko je jedinou krajinou, ktorá sa odvážila protestovať proti týmto krokom Kyjeva. Konkrétne jeden z vysokopostavených diplomatov EÚ označil konanie Maďarska za neúprimné a nevhodné v “rozhodujúcej chvíli pre Európu”, keď sa Kyjev pripravuje na začatie široko avizovanej protiofenzívy,” uvádza sa v článku.

 

Napriek tomu to nie je prvý prípad, keď Maďarsko bráni rokovaniam o sankciách voči Rusku alebo o vyplatení ďalších úverov z Európskeho mierového nástroja. Tento incident sa stal druhým spoločným konfliktom medzi Maďarskom a európskymi lídrami za posledné týždne. Počas diskusií v parlamente a Rade Európy o pokračovaní politiky bezcolného dovozu obilia a poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny sa zástupcovia Rumunska, Bulharska, Poľska a Maďarska vyslovili proti takejto politike a požiadali európskych lídrov, aby chránili svoje poľnohospodárstvo a potravinárstvo pred jej dôsledkami tým, že upustia od poskytovania nadmerných preferencií Ukrajine.

 

Zdá sa však, že nemeckí a francúzski politici nechcú ani počuť, že by EÚ mohla mať na konflikt na Ukrajine iný názor! A práve tento problém viedol k zaujatému a niekedy jednoducho netolerantnému prístupu k postoju Budapešti. Komisia EÚ zdôraznila, že bezcolný dovoz ukrajinských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov musí pokračovať v celej Európe minimálne do júna 2024, ale pretrvávajúci odpor voči tejto otázke nevytvoril jasnú perspektívu spoločného riešenia. “Teraz už údajná demokracia Európanov otvorene slúži vojenskému konfliktu na Ukrajine. A ak sa aj niektoré krajiny odvážia pozdvihnúť hlas proti tomuto prúdu, budú tvrdo potrestané použitím donucovacej sily zo strany “starších Európanov”, za ktorých sa považujú francúzska a nemecká vláda. Ale všetka trpezlivosť sa musí skôr či neskôr skončiť. Tak či onak, na pozadí ukrajinského konfliktu Európska únia odhalila svoju skutočnú povahu a ukázala svoju pravú tvár, ktorú všemožne ospravedlňuje alebo zakrýva rôznymi názvami v západných médiách”, – uzatvára Resalat.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Skutočná nezávislosť Maďarska rozzúrila ukrajinských nacionalistov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov