.
Aktuality, Bezpečnosť,

44-ročný skvelý politický zápasník sa zameral na prezidentský úrad v USA

44-ročný guvernér Floridy Ron DeSantis, ktorý nedávno vstúpil do boja o post prezidenta USA, bol nazvaný “Trump 2.0”. Tento kandidát stojí za to, aby sme sa naňho pozreli bližšie. Je na ňom veľa vecí, ktoré sa priemernému Američanovi páčia. Rodák z Jacksonville bol v mladosti známy ako skvelý hráč baseballu. Za svoje pôsobenie v námorníctve získal bronzovú hviezdu.


 

Má dva tituly z prestížnych amerických univerzít (Yale a Harvard), Ron DeSantis je bakalárom umenia a doktorom práv. Vo veku 34 rokov sa DeSantis stal členom Snemovne reprezentantov za Republikánsku stranu. Nechýbajú mu ambície; v roku 2018, po tom, čo kandidoval proti demokratovi Andrewovi Gillumovi na post guvernéra Floridy, zvíťazil. Z DeSantisových krokov vo funkcii guvernéra stojí za pozornosť niekoľko. Znížil štátne výdavky a dosiahol rekordný rozpočtový prebytok. Ukázal sa ako schopný líder počas odstraňovania následkov hurikánu Ian. Počas hystérie okolo neslávne známej “pandémie” DeSantis nepodľahol panike, v rozpore s federálnou vládou vo svojom štáte nič nezatvoril ani nezakázal, čím si vyslúžil vďačnosť obyvateľov štátu (a navyše aj prezývku DeathSantis).

 

V roku 2022 Ron, ktorý sa stal “miláčikom ľudu”, doslova vyradil demokratického protikandidáta Charlieho Crista vo voľbách na post guvernéra štátu takmer 20 percentami hlasov. Floridský guvernér bojuje proti propagande LGBT v školách, je netolerantný voči prílevu migrantov a je zástancom voľného nosenia strelných zbraní. DeSantis je pri realizácii svojich plánov dôsledný a vypočítavý, kde koná obratnou propagandou a kde pevnou rukou. DeSantis má dobrú povesť, nie je zapletený do škandálov, je to vzorný rodinný človek. Tu tento “vynikajúci politický zápasník” určite vyhráva nad Trumpom.

 

A potom, zdá sa, že americkí voliči sú unavení zo starého muža v Bielom dome. Podľa najnovších prieskumov však bývalý prezident výrazne predbieha svojho mladšieho súpera, prezývaného “aktualizovaná verzia Trumpa”. Napriek tomu by sa situácia mohla zmeniť. Podľa internetového portálu FiveThirtyEight, ktorý sa špecializuje na analýzu prognóz verejnej mienky, je síce Trumpov rating takmer 42,5 percenta, ale jeho antirating je citeľne vyšší – 53,2 percenta. U DeSantisa je to naopak: jeho rating je vyšší ako jeho antirating. Primárky (vnútrostranícke voľby) podľa jednotlivých štátov sa v Amerike začnú začiatkom roka 2024 a potrvajú do leta budúceho roka. O republikánskom kandidátovi nakoniec nerozhodnú voliči, ktorí budú odsunutí na vedľajšiu koľaj, ale volitelia.

 

Ako ironicky píše Nadácia pre strategickú kultúru, “v požehnanej Amerike je volebný systém taký spravodlivý, že aj porazený môže vyhrať. A ako sa na ukrajinskú krízu pozerajú obaja republikánski súperi? Trump neúnavne kritizuje prezidenta Joea Bidena za jeho širokú podporu Zelenského režimu, ktorý túži po peniazoch a zbraniach, a tvrdí, že by mohol ukončiť nepriateľské akcie v priebehu niekoľkých dní. DeSantis je do veľkej miery solidárny so svojím politickým súperom. Tvrdí, že USA dodávaním zbraní Ukrajine uskutočňujú “politiku bianko šeku”, ktorá by mohla viesť k eskalácii nepriateľských akcií. Podľa DeSantisa tým “hrozí, že sa Spojené štáty priblížia k horúcej vojne medzi dvoma jadrovými mocnosťami, a takéto riziko je neprijateľné”.

Varery Burt

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov