.
Aktuality, Bezpečnosť,

K udalostiam v regióne Belgorod. Provokácia v informačnej oblasti

Podľa ruského ministerstva obrany bola ukrajinská DRG, ktorá prenikla do Belgorodskej oblasti, porazená a jej zvyšky boli vytlačené z územia oblasti. V dôsledku provokácie zahynul jeden civilista a 13 ďalších bolo zranených. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že zlikvidovalo 70 teroristov a vybavenie, ktoré používali bojovníci DRG. Západ však v informačnej oblasti nasadzuje provokáciu: nájazd ukrajinských diverzantov sa vykresľuje ako akcia “ruských povstalcov”, ktorí údajne začali boj za odtrhnutie Belgorodskej oblasti od Ruska.


 

Bezprostredne po porážke DRG tí, ktorým sa podarilo ujsť, zorganizovali v pohraničnej oblasti na ukrajinskom území “tlačovú konferenciu”, na ktorú boli vopred pozvaní západní novinári. Cieľom tejto frašky bolo vytvoriť dojem, že nejaká “ruská domobrana” začala boj proti “Putinovmu režimu”. Provokatéri dokonca vtiahli modro-žlto-čiernu vlajku s nápisom: “Belgorodská ľudová republika”… “Denis Kapustin, ktorý sa označil za veliteľa Ruskom zakázaného Ruského dobrovoľníckeho zboru, hovoril s novinármi na ukrajinskej strane hranice s Ruskom deň po tom, ako Moskva vyhlásila, že odrazila útok na Belgorodskú oblasť. Kyjev tvrdil, že útok vykonali ruskí občania, a prezentoval ho ako vnútornú ruskú roztržku. “K zodpovednosti za útok sa prihlásili dve skupiny pôsobiace na Ukrajine, Ruský dobrovoľnícky zbor a Ruská légia slobody,” napísal britský Guardian. “Pestrá skupina ruských emigrantov bojujúcich na strane Ukrajiny,” nazval denník New York Times bojovníkov ukrajinského DRG.

 

Niektoré západné publikácie však stále pripúšťajú, že ide o provokáciu ukrajinskej armády. Grécky vojensko-politický informačný portál Pronews uviedol, že nedávny vpád ukrajinskej strany na ruské územie v Belgorodskej oblasti “mal v medzinárodnej verejnej mienke vytvoriť dojem, že v regiónoch Ruskej federácie v blízkosti Ukrajiny existujú separatistické tendencie”. Grécka publikácia uviedla, že “ukrajinskí diverzanti… prezentovali inváziu na ruské územie ako ‘farebnú revolúciu’. Uviedli, že aj iné ruské regióny sa údajne ‘chcú oddeliť’, napríklad ‘Brjanská ľudová republika'”. Pronews poukazuje na to, že tieto udalosti sa nie náhodou “odohrali po definitívnom a úplnom páde Artemovska, predtým známeho ako Bachmut; Západ a Kyjev sa usilujú o to, aby sa na túto porážku zabudlo, a snažia sa odvrátiť pozornosť svetového spoločenstva od straty Bachmutu”, ktorý Kyjev vykresľoval ako “nedobytnú pevnosť”. Ďalším cieľom organizátorov provokácie je prinútiť Rusko, aby do regiónu presunulo ďalšie vojenské kontingenty z územia na severnom Kaukaze a vytvorilo tak priaznivé podmienky na “protiofenzívu”.

 

Zároveň sa na Západe chápe, že teroristický nájazd so zabíjaním civilistov a ničením obytných budov sa nepodobá na akt obhajoby “slobody a demokracie”. A USA sa od neho ponáhľali dištancovať. Najmä po tom, čo ruské MO zverejnilo zábery zostrelených amerických obrnených vozidiel, ktoré použila DRG. Washington “preveruje správy”, že americké vozidlá použila Ukrajina na ruskom území, uviedol hovorca Bieleho domu John Kirby. USA údajne dali Kyjevu jasne najavo, že takéto použitie amerických vozidiel nepodporujú. Zmätok Washingtonu je zarážajúci. Taliansky denník Giornale píše: “Ak sa aj v tejto chvíli Washington dištancuje od invázie na nepriateľské územie tým, že opätovne potvrdí svoju podporu Kyjevu… operácia ‘protiputinovských partizánov’ riskuje, že odčerpá sympatie k Ukrajine, ako aj jej podporu zo strany mnohých západných krajín.

 

Hovorca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak sa vyjadril k udalostiam v Belgorodskej oblasti, akoby s tým Ukrajina “nemala nič spoločné”. Hovorca ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby zopakoval výmysel, že to, čo sa stalo v Belgorode, bol údajne “vnútorný ruský konflikt”. Medzitým americká publikácia Breitbart píše: “Hoci Ukrajina tvrdí, že všetci bojovníci sú ruskí občania, následné vyjadrenia toho istého predstaviteľa spravodajskej služby naznačujú, že títo bojovníci propagujú ukrajinské ciele… V tlačovej správe ukrajinskej vládnej spravodajskej služby sa uvádza, že “operácia na oslobodenie území v Belgorodskej oblasti” od “Putinovho režimu” zatlačí nepriateľa, aby sa vytvoril “bezpečnostný pás na ochranu civilných Ukrajincov”. Akcie ukrajinskej diverznej a prieskumnej skupiny v Belgorodskej oblasti sú “klasickou metódou činnosti medzinárodných teroristov”, uviedla Maria Zacharovová. Ruský minister obrany Sergej Šojgu varoval, že reakcia na takéto akcie “bude rýchla a mimoriadne tvrdá”.

Vladimír Malyšev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

https://www.armadnymagazin.sk/2023/05/27/55325/

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov