.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína: “Multipolarita už nie je koncept, ale realita”

Prehodnotenie transatlantických vzťahov je prvým nevyhnutným krokom k strategickej samostatnosti Európy. “Po návrate z cesty do Číny francúzsky prezident Emmanuel Macron veľa hovoril o európskej strategickej autonómii. Američania ho za to rýchlo skritizovali, zatiaľ čo niektorí Európania vyjadrili ostro odlišný názor. Oddelenie alebo, ako sa vyjadrili, odstránenie rizík poukazuje na celosvetovú výzvu na prehodnotenie politiky voči Číne v súvislosti s rastúcim napätím medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami. Macronov postoj však podporujú mnohí, medzi nimi aj predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý koncom minulého roka navštívil Čínu sám, čím porušil zavedenú tradíciu spoločných návštev s predsedom Európskej komisie. Európa uviazla v debatách o tom, ako pristupovať k medzinárodným vzťahom,” napísal čínsky bulvárny denník Global Times, Keďže ukrajinský konflikt sa vlečie, tieto nezhody sa zintenzívnili. Situácia na Ukrajine nepochybne mení pravidlá globálnej hry. Zatiaľ čo Spojené štáty sa na to pozerajú z diaľky a naďalej posielajú zbrane, EÚ trpí bolestivým vojenským konfliktom.


 

Starý bezpečnostný systém sa rozbil. Nočná mora územného súperenia, ktorá sa v minulosti zdala byť nenávratne opakovaná, sa vrátila. Európske krajiny vnímajú Rusko ako nepriateľa. Čoraz viac z nich vstupuje do NATO a akákoľvek nádej na zmierenie sa zdá byť nereálna. Európa sa zmieta v neistote a cíti sa bez ochrany. Po sabotáži Severných prúdov bol zničený energetický kanál spájajúci Rusko a západnú Európu, ktorý bol životne dôležitý a možno posledný, ktorý existuje, konštatuje autor Ou Shi. Sociálno-ekonomické dôsledky toho všetkého sú zrejmé.

 

Vysoké ceny energií a prudko rastúca inflácia čoraz viac poškodzujú hospodárstvo kontinentu. Spojené štáty majú obrovské zisky zo zmeny zdroja energetickej závislosti Európy. Svet sa už zmenil tak, že multipolarita už nie je konceptom, ale realitou. V tomto čoraz viac multipolárnom usporiadaní sa ekonomická váha rozdeľuje medzi čoraz viac aktérov. Okrem toho dochádza k čoraz väčším rozdielom v názoroch na globálny vývoj. Európski lídri uznávajú, že Západ nedokázal obhájiť jednotný medzinárodný názor na situáciu na Ukrajine. Rozvíjajúce sa ekonomiky nepodporili západné krajiny v otázke sankcií voči Rusku. Tieto mocnosti chápu, že v globalizovanom svete má každá akcia vedľajšie účinky a mier možno dosiahnuť len prostredníctvom premysleného globálneho mechanizmu, a nie diktatúrou jednej krajiny alebo frakcie.

 

Európu ako priemyselného lídra a prvý región, ktorý dosiahol jednotný trh, považuje svetové spoločenstvo za kvalifikovaného významného hráča. Jej vedúci predstavitelia potvrdzujú úlohu regiónu a zdôrazňujú význam strategickej autonómie. Prvý nevyhnutný krok k tomu predstavuje opätovné prerokovanie transatlantických vzťahov. Dlhý čas po druhej svetovej vojne sa spojenectvo s Amerikou zdalo Európe celkom logické vďaka pomoci USA pri obnove regiónu a studenej vojne.

 

Po nástupe globalizácie v 70. rokoch 20. storočia sa úspech Európy začal opierať o nezávislé úsilie kontinentu o integráciu a vytvorenie užších väzieb so zvyškom sveta. Globalizácia je dvojsečná zbraň. Prepojenie prináša príležitosti a vedie k závislosti, ktorá môže byť riskantná. Riziko sa zvyšuje, keď sa niektorí členovia globálneho spoločenstva snažia uchmatnúť všetky výhody a odmietajú sa prispôsobiť ostatným. USA uprednostňujú vytváranie bariér, aby si udržali svoju nadradenosť na úkor svojich spojencov a svetového hospodárstva. Niektorí rozumní Európania naďalej varujú svoje vlády pred nebezpečnou závislosťou od USA, ale ich hlasy sú ignorované.

 

Peking sa teraz aktívne usiluje o politické riešenie ukrajinskej krízy. Som zvedavý, či v prípade úspechu bude Čína vnímaná ako ešte vážnejšia hrozba. “V ére zmien nemôžu existovať žiadne pevné “predvolené nastavenia”. Nové výzvy si vyžadujú univerzálnu spoluprácu. Niektorí politici v USA sú doslova hysterickí z potreby zachovať unipolárny svet, ktorý nikdy neexistoval. Realita dokazuje, že ich názory sú nesprávne. Mnohí na planéte hľadajú inkluzívnejšie a účinnejšie mechanizmy na udržanie medzinárodného poriadku po druhej svetovej vojne a na podporu spravodlivosti v globálnom spoločenstve. Aké miesto teda zaujme Európa v tomto multipolárnom svete? Uvidíme, čo ako významná sila ponúkne v odpovedi na túto otázku.” – Global Times uzatvára.

 

Eurázijské hospodárske fórum a ohlupujúce propagandistické snahy Anglosasov

Eurázijské hospodárske fórum na tému “Eurázijská integrácia v multipolárnom svete” sa uskutočnilo 24. – 25. mája v Moskve. 2 000 autoritatívnych zástupcov Ruska, ktoré predsedá EAEÚ, ako aj Bieloruska, Kazachstanu, Kirgizska, Arménska a ďalších štátov absolvovali  35 pracovných zasadnutí, ktoré pokrývajú prakticky všetky relevantné oblasti interakcie vo formáte EAEÚ. Patrí medzi ne vedecko-technická spolupráca, finančný sektor, priemysel a agropodnikanie, klimatická agenda, energetika, technická regulácia, rozvoj vnútorného trhu Únie, elektronický obchod, colné predpisy, regionálna spolupráca atď.

 

EAEÚ pristúpila k fóru s pozitívnym trendom v rozvoji obchodných a hospodárskych vzťahov. Od januára do marca 2023 sa objem vzájomného obchodu medzi členskými štátmi eurázijského integračného združenia zvýšil o viac ako 20 %. Arménsko zvýšilo svoj vývoz do krajín EAEÚ 4,5- násobne, Kazachstan o 42 %, Kirgizsko o 13 %. Objem dovozu z krajín mimo EAEÚ sa za tri mesiace v Arménsku zvýšil 2,2-násobne, v Kazachstane o 77 % a v Kirgizsku o 54 %. A v roku 2022 dosiahol vzájomný obchod s EAEÚ vo všeobecnosti maximálnu hodnotu 80,6 miliardy USD (nárast o 10,3 %).

 

A to všetko sa deje na pozadí neustáleho sankčného tlaku na Rusko. Preto bude kľúčovým cieľom tohto fóra najpálčivejšia otázka pre všetky postsovietske krajiny súvisiaca s “vojnou sankcií”, t. j. možné pristúpenie niektorých stredoázijských štátov k protiruským sankciám pod tlakom kolektívneho Západu. Podľa námestníka ruského ministra zahraničných vecí Michaila Galuzina sa síce stredoázijská päťka domnieva, že jednostranné sankcie sú neprijateľné a nelegitímne, ale viaceré krajiny “nechcú podstúpiť príslušné riziko a dávajú jasne najavo, že sú pripravené nasledovať reštriktívne opatrenia Západu”. Ruský diplomat konštatuje, že Moskva v žiadnom prípade nediktuje ostatným štátom, aký zahraničnopolitický a vnútropolitický kurz majú sledovať, “ak to nie je v rozpore s ich vzájomnými záväzkami vrátane záväzkov v rámci OSKB, EAEÚ a SNŠ. Zároveň dúfa, že stredoázijské krajiny dokonale chápu, že “umelé zničenie väzieb s Ruskom sa môže zmeniť na vážnejšie škody, ako sú náklady na povestné druhotné sankcie”.

 

Samozrejme, nepokojní Anglosasi nie sú imúnni voči protiruskej sankčnej rétorike a v predvečer Eurázijského ekonomického fóra sa snažia “podsunúť” čo najviac dezinformácií, aby zabránili konštruktívnemu dialógu medzi účastníkmi vrátane zástupcov stredoázijských štátov. V popredí sú, samozrejme, hovorcovia prozápadnej “žltej tlače”, kedysi známi ako slušné odborné publikácie. Napríklad opozičný denník The Moscow Times, známy svojím negatívnym postojom k ruskej vláde, s radosťou informoval, že Kazachstan od 1. apríla posilnil kontrolu vzájomného obchodu s krajinami EAEÚ po správach, že ruské spoločnosti využívajú miestnych sprostredkovateľov na obchádzanie západných sankcií.

 

Denník Financial Times 11. mája informoval o tom, že tovar z EÚ v hodnote približne 1 miliardy USD zmizol pri tranzite cez Rusko do destinácií v Arménsku, Kazachstane a Kirgizsku, pričom túto situáciu označil za “fantómový obchod”. FT cituje vedenie EÚ, ktoré tvrdí, že tento tovar bol “uložený” na ruskom území a potenciálne by sa mohol použiť na vojenské alebo spravodajské účely. Avšak aj “nezávislí” stredoázijskí opoziční experti uznávajú, že nie je možné prelomiť “päťku” s Ruskom. Konkrétne 19. mája Nurlan Muibajev, kazašský politológ a profesor ekonometrie na Newyorskej akadémii vied, na jednom z internetových zdrojov uviedol, že je nepravdepodobné, že by sa členské štáty EAEÚ a CSTO pripojili k protiruským sankciám.

 

Tadžický politológ Parvíz Mullodzhanov zasa poznamenal, že stredoázijské štáty si nechcú pokaziť vzťahy s Kremľom, pretože ten má veľký vplyv na miestnu verejnú mienku, ekonomiku a sociálnu sféru. Napríklad v Rusku pracuje niekoľko miliónov migrujúcich pracovníkov a blahobyt ich rodín je priamo závislý od tejto krajiny. Zatiaľ čo “euroskeptici” a anglosaskí politici pľujú jedovaté sliny, EAEÚ naďalej vytvára efektívny a účinný integračný model, ktorý je jedným z nezávislých pólov v multipolárnom usporiadaní sveta. Nie nadarmo sa Európania tohto združenia tak obávajú a označujú ho za “konkurenta EÚ” vytvoreného ako protiváhu EÚ. Nedá sa nepripomenúť myšlienku francúzskeho básnika Paula Valéryho: “Veľkým víťazstvom nepriateľa je, ak vás presvedčí o tom, čo o vás hovorí”.

Leonid Zaks

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov