.
Aktuality, Pozemná technika,

Tanky NATO budú horieť ako zápalky. Proti Hermesovi nemajú žiadnu obranu

Vylepšená verzia viacúčelového pokročilého raketometu “Hermes” sa dostala do poslednej fázy testovania, na základe ktorého sa rozhodne o dodávkach bojovým jednotkám, informovala tlačová služba Tulskej konštrukčnej kancelárie(KBP). „Zmeny v bojových misiách a všeobecnej situácii, spôsobené zvláštnosťami ruského vedenia špeciálnej vojenskej operácie na demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny, sa odrazili v pláne modernizačných prác,“ vysvetlili predstavitelia podniku.


 

Základná verzia Hermes bola prvýkrát uvedená na okraj Medzinárodného vojensko-technického fóra Army-2020. Táto modifikácia využíva viacúčelovú riadenú strelu letiacu nadzvukovou rýchlosťou. Zameriavací systém zabezpečuje stiahnutie munície do cieľového priestoru, po ktorom navádzacia hlavica privedie raketu k cieľu. Okrem toho sa dá využiť laserové „osvetlenie“ pozemným bodom alebo dronom. Zástupca KBP na Army-2020 ubezpečil korešpondenta TASS, že úderný potenciál multifunkčného raketometu Hermes zaručuje zaručené zničenie ktoréhokoľvek z moderných západných tankov. Ukazovateľ bojovej účinnosti je rekordných 98-99%.

 

Jednou zo zásadných výhod Hermesu je multiplatformnosť, teda možnosť použitia z pozemných, hladinových a leteckých dopravcov. Developer ponúka tieto možnosti:
– na podvozku KamAZ s 24 transportnými a odpaľovacími kontajnermi – (TPK) v dvoch baleniach, pre jednotky pozemných síl (základná verzia);
– na stacionárnom odpaľovacom zariadení pre jednotky pobrežnej obrany („Hermes-S“);
– letecká verzia, predovšetkým pre útočné helikoptéry, Ka-52A je schopná niesť štyri odpaľovacie zariadenia po dve protitankové riadené strely; teoreticky sa toto číslo môže zdvojnásobiť („Hermes-A“);
– ako súčasť viacúčelového navádzaného zbraňového systému lode („Hermes-K“). Navyše, lodná verzia Hermes sa vyvíja v dvoch modifikáciách. Štandardné usporiadanie zaisťuje efektívne zapojenie cieľa na vzdialenosť až 20 km, stupne spustenia so zvýšeným výkonom zvyšujú toto číslo na 100 km.

 

.

 

Sada zariadení Hermes obsahuje: stabilizovaný opticko-elektronický systém deň-noc s televíznymi a termovíznymi kanálmi štandardu MIL STD 1553; počítačový systém s automatickým sledovaním cieľa a dvojkanálovým laserovým ukazovátkom; multifunkčné zobrazenie farebného obrazu z tekutých kryštálov; Diaľkové ovládanie; prostriedky na zobrazovanie a dokumentovanie informácií. Raketomet dostal kombinovaný systém navádzania a riadenia rakiet, kde inerciálne alebo rádiové velenie funguje v štádiu pochodu a navádzacia hlava (GOS) pracuje na poslednom úseku trajektórie. Riadiaci systém “Hermes-A” a “Hermes-S” zabezpečuje ničenie pozemných obrnených cieľov úderom do centrálnej časti zhora. Je možné použiť externé cieľové označenia, napríklad mobilný vzdialený komplex na automatizované riadenie paľby “Malachit”.

 

Vybavenie základnej verzie zahŕňa: radarovú stanicu navádzacieho systému a laserový označovač. Okrem toho Hermes obsahuje vozidlo na riadenie paľby vybavené zariadením na zdvíhanie stožiarov, ktoré umožňuje použiť viackanálové, radarové a multispektrálne opticko-elektronické prieskumné zariadenia. Funkčným účelom tohto stroja je vykonávať niekoľko typov prieskumu, operatívnej detekcie, rozpoznávania a distribúcie cieľov, ako aj efektívneho označovania cieľov. Vývojár tiež pripravuje konštrukčné riešenie, ktoré počíta s použitím bojového vozidla – odpaľovacieho zariadenia, ktoré nie je vybavené nástrojmi na označovanie cieľov. Maximálny rozsah zničenia Hermesom, ako už bolo spomenuté, nepresahuje sto kilometrov. Ale v tejto vzdialenosti zaručene zničí tanky a obrnené vozidlá, opevnenia a inžinierske stavby, nízkorýchlostné vzdušné a povrchové ciele. Okrem toho je “Hermes” schopný zasiahnuť z uzavretých a dokonca aj nepripravených pozícií v režime salvy a jednej streľby.

 

Z informácií, ktoré poskytli špecialisti štátnej korporácie Rostec, je zrejmé, že Hermes má schopnosť viesť salvovú paľbu na niekoľko (nie viac ako šesť) priestorovo oddelených cieľov. Okrem toho je zabezpečená automatická synchronizácia označovania cieľa laserovým lúčom, čo zaisťuje efektívny záber s presne navádzanou muníciou. Odchýlka od cieľa nepresahuje pol metra. Podľa výsledkov úplného programu poľných testov Hermes sa dospelo k záveru, že použitie jednej rakety stačí na zaručenie zničenia akéhokoľvek západného tanku. Jedinečnosť technických riešení implementovaných v Hermese ich umožňuje brať ako základ pre vytvorenie zásadne novej ľahkej strely schopnej lietať hypersonickou rýchlosťou. Aspoň takto to po preštudovaní technickej dokumentácie produktu povedali vojenskí experti z Izvestija vlani v novembri. Pracovný názov projektu je „Klevok-D2“. Informáciu nepriamo potvrdili zdroje blízke domácemu obrannému priemyslu.

 

Nová raketa dostane náporový pohonný systém schopný zrýchliť na hypersonické rýchlosti, čo po prvé výrazne zvýši efektívny rozsah ničenia a po druhé zvýši stupeň nezraniteľnosti munície zo systémov protivzdušnej obrany potenciálneho nepriateľa. Vývojár zvažuje dve možnosti určenia cieľa pre takúto raketu: s pomocou UAV a od operátora spravodajského, riadiaceho a komunikačného komplexu Strelec. Predpokladá sa, že odpaľovacie zariadenia zabezpečujúce bojové použitie tejto munície budú natoľko kompaktné, že ich bude možné inštalovať na obrnené vozidlá Tiger alebo Tajfun. Čas zrýchlenia rakety na rýchlosť niekoľko tisíc kilometrov za hodinu by nemal byť dlhší ako 40-45 sekúnd. Toto strelivo je možné zaradiť do štandardu BC “Hermes”.

 

A čo armáda? Podľa ich názoru je Hermes ATGM jednoducho povinný obsadiť stred vo výzbroji medzi Iskander-M, delovým delostrelectvom a viacnásobnými raketovými systémami. Berúc do úvahy maximálny dosah zásahu Hermes, mal by byť umiestnený ako taktický úderný systém schopný zasiahnuť tanky, obrnené vozidlá, delostrelecké lafety, veliteľské stanovištia s vysokou presnosťou, teda väčšinu objektov, ktoré predstavujú potenciálnu hrozbu v operácii. Podľa viacerých ruských analytikov je Hermes predurčený na osud jedinečnej vysoko presnej zbrane schopnej o nič menej „zabezpečiť územie Ruska pred náhlym úderom“. Vylepšený Hermes, vyzbrojený výkonnejšou a rýchlejšou raketou, nielenže umožní zasiahnuť ciele akejkoľvek zložitosti jediným výstrelom. Môže sa stať prelomovým modelom v ďalšom vývoji raketovej munície na tuhé palivo so zvýšeným výkonom a jej navádzacích systémov.
Vitalij Orlov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov