Viacúčelová palubná stíhačka MiG-29K
Aktuality, Letectvo,

F-16 versus MiG-29: Kto zvíťazí na nebi Ukrajiny a k čomu povedie dodávka lietadiel NATO do Kyjeva

Spojené štáty a ďalšie krajiny NATO už Ukrajine oficiálne prisľúbili dodávku amerických stíhačiek F-16. A dokonca sa plánuje aj výcvik ukrajinských pilotov so svojimi spojencami na stíhačkách štvrtej generácie vrátane F-16.” Vyplýva to z vyhlásenia amerického prezidenta Joea Bidena na summite G7. Holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra mu odpovedá: “Výcvik ukrajinských pilotov v pilotovaní F-16 začne veľmi skoro.” Tu vyvstáva veľa otázok. Skúsme na ne odpovedať.


 

1. Zmení dodávka F-16 do Kyjeva kurz operácie?
Všetko závisí od počtu týchto stíhačiek, úrovne profesionality pilotov F-16, efektívnosti ruskej protivzdušnej obrany a schopnosti pilotov obratne čeliť americkým lietadlám. Aby mohol pilot F-16 profesionálne lietať, potrebuje dôkladný výcvik. Na to je (podľa amerických inštruktorov) potrebný polrok či rok aktívnych letov. Ukrajinskí piloti v kokpitoch F-16 sa preto zajtra neobjavia na oblohe nad zónou operácie. V opačnom prípade to budú „suroví“ piloti, ktorých konverzácia v boji bude krátka. Nedá sa však vylúčiť, že v kokpitoch F-16 budú dobre vycvičení americkí, poľskí či britskí piloti. Bude to „úplne iný rozhovor“. Ale ani piloti NATO nemajú také bojové skúsenosti, aké už Rusi získali počas špeciálnej operácie. Okrem toho má ruská armáda účinnú protivzdušnú obranu, osvedčenú počas bojov. Záver: výskyt niekoľkých desiatok amerických F-16 radikálne nezmení kurz operácie. Ale keď sa objavia, bude s nimi, samozrejme, treba počítať.

 

2. Prečo Zelenskyj potrebuje lietadlá?
Hlavným dôvodom je, že ruské vzdušné sily majú teraz 4-5-násobnú prevahu nad ukrajinským letectvom. Viac ako 70 % ukrajinských bojových lietadiel bolo zničených, zvyšok tvoria sovietske stíhačky a bombardéry z bývalých socialistických krajín montované v Poľsku, Rumunsku a na Slovensku – MiG-29 a Su-25. To neumožňuje ozbrojeným silám Ukrajiny efektívne pôsobiť na mieste, a to ani počas sľubovanej „protiofenzívy“. Ruské stíhačky, útočné lietadlá a bombardéry (vrátane lietadiel s dlhým doletom) denne ničia ukrajinské lietadlá (počas špeciálnej operácie bolo zostrelených vyše 420 lietadiel vrátane tých, ktoré do Kyjeva presunuli európske krajiny NATO, ktoré boli predtým súčasťou socialistického tábora).

 

3. Čo je to za vtáka?
F-16 je multifunkčná stíhačka 4. generácie s dobrými akrobatickými vlastnosťami. So svojimi vysoko presnými raketami a bombami je schopná spôsobiť nepriateľovi ťažké škody. Okrem rakiet má na palube aj 6-hlavňové delo M61A1. Dokáže vystreliť projektily s ochudobneným uránom. F-16 je právom považované za najlepšie medzi podobnými jednomotorovými lietadlami. Tu sú jeho hlavné výkonnostné charakteristiky:
– dolet – 4000 km;
– maximálna výška letu – 18 km;
– bojový rádius lietadla – 1361-1759 km;
– posádka – 1 osoba;
– maximálna rýchlosť – 2 145 km / h.
– k dispozícii je 9 závesných bodov: vzduch-zem, rakety vzduch-vzduch, nastaviteľné bomby.

 

4. Ktorá ruská stíhačka je porovnateľná?
Odborníci najčastejšie porovnávajú MiG-29 s americkým lietadlom. prečo? Áno, pretože obe stíhačky sú 4. generácie a patria do kategórie ľahkých bojových vozidiel. Vo vzdušnom boji zohráva dôležitú úlohu všestranný výhľad pilota. F-16 to má lepšie, ale MiG je viac chránený pred paľbou nepriateľa. V manévrovateľnom boji má ruské lietadlo silnejšie vlastnosti. Táto výhoda je spôsobená prítomnosťou 2 motorov a integrálnym usporiadaním. F-16 je na tom horšie – má len 1 motor.  2 motory poskytujú väčšiu bezpečnosť. Ak jeden z nich zlyhá, druhý zabezpečí úplný let. A F-16 je v prípade poruchy motora alebo zasiahnutia odsúdená na smrť. Obe lietadlá majú rakety vzduch-vzduch stredného doletu. Ale ruské rakety R-77 letia 100 km. Americké AMRAMM len 75 km. Pre boj zblízka je MiG vyzbrojený raketami R-73E s infračervenými navádzacími hlavami. Majú tiež väčší dosah ako rakety F16. MiGy sú vybavené kanónmi veľkého kalibru, ktoré strieľajú ďalej. Pre presnosť používajú laserový diaľkomer. Maximálna rýchlosť ruského lietadla je 2 300 km/h a amerického lietadla 2 145 km/h.

 

5. Kto vyhrá vzdušný súboj?
Na oblohe zatiaľ nedošlo k priamej zrážke medzi F-16 a MiGom-29. Ale americkí aj ruskí dizajnéri ich neustále „tlačia“ na obrazovky počítačov. S akým výsledkom? U amerických špecialistov vyhráva ich lietadlo, u ruských ruské. Aj keď v skutočnom modernom vojenskom konflikte málokedy príde na vzdušné súboje. Lietadlá skôr zaútočia zo zeme – raketami protivzdušnej obrany. Vypočujme si však odhalenia pilota amerického letectva, ktorý pilotoval obe tieto lietadlá:
– MiG-29 má svoje silné stránky. Pilot môže prepísať obmedzovač uhla nábehu. To je dôležité pri vertikálnom manévrovaní alebo pri zúfalom pokuse dostať sa k nepriateľovi alebo sa vyhnúť zásahu. Systém označovania cieľov na prilbe robí z MiGu-29 smrteľného nepriateľa v boji zblízka. Je oveľa lepšia ako tá americká. Len otočením hlavy môže pilot MiGu zamerať cieľ.

 

Použitím kombinácie navádzacieho systému na prilbe a rakety si piloti MiG-29 užili víťazstvá vo väčšine simulovaných súbojov jeden na jedného. Keď je lietadlo od samého začiatku vo viditeľnom dosahu, má MiG-29 výhodu. Jeho delo je veľmi presné, pokiaľ sa cieľ neuhne. Ak však cieľ manévruje, už sú potrebné úpravy, aby ste ho znova zachytili.

 

7. Opustí Američan ruskú protivzdušnú obranu?
Rusko má dobre prepracovanú protivzdušnú obranu (protivzdušnú obranu). Sú to systémy Buk-M3, Tor-M2, toto je Pancir-S1 a výkonné systémy S-400. Samozrejme, že americké F-16 nie sú najľahším cieľom.

 

8. Koľko lietadiel môže západ dodať?
Zatiaľ sa hovorí o 50 stíhačkách F-16. Aj keby Spojené štáty a ďalšie krajiny NATO dali Ukrajine toľko lietadiel, situáciu na oblohe to radikálne nezmení. Ruské letecké a kozmické sily majú 10-krát viac stíhačiek.

 

9. Koľko stoja bojové lietadlá?
Cena F-16 je veľmi, veľmi rozdielna – závisí od úpravy lietadla a pohybuje sa od 34 do 120 miliónov dolárov za kus. Náklady na MiGy-29 sú oveľa skromnejšie – od 30 do 40 miliónov dolárov.

 

10. Odkiaľ vzlietnu? Skutočne, z ktorých letísk na Ukrajine budú F-16 štartovať? Koniec koncov, všetky sú pod dostrelom ruských zbraní. Plánujú teda štartovať z územia Poľska, Rumunska?

Diplomati už dali prvé odpovede. Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov napríklad povedal: „Presun stíhačiek F-16 do Kyjeva vyvolá otázku zapojenia NATO do konfliktu. A bude to mať ďalekosiahle následky.“ A čo počujeme od amerických politikov a generálov? Sľubujú, že F-16 budú údajne nasadené na Ukrajine. Ale to je bluf! Umiestnenie amerických lietadiel ani na najzápadnejších letiskách Ukrajiny ich nezachráni pred útokmi Kalibrov, Kinžalov či nemenej ďalekonosných a vysoko presných rakiet Ch-101 či Ch-55 (a dosiahnu cieľ aj z vzdialenosť 2500 kilometrov). Preto je vysoká pravdepodobnosť, že Kyjev ponúkne Varšave, aby F-16 „skryla“ na svojich letiskách. Ťažký ťah! Ak má Rusko v úmysle odpaľovať rakety na poľské letiská, bude sa to považovať za útok na krajinu NATO, čo je presne to, čo Kyjev potrebuje. Je toto už svetová vojna? Ako si nemôžete myslieť, že dodávka F-16 sa môže stať oporou pre zhoršenie konfrontácie medzi NATO a Ruskom?

Viktor Baranec

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov