.
Aktuality, Bezpečnosť,

Blackrock sa chystá pohltiť Ukrajinu. Invázia globálneho finančného kapitálu

O tom, ako zahraničný kapitál obsadzuje Ukrajinu, sme písali opakovane, dávno pred začiatkom operácie. Po 24. februári 2022 USA a ich spojenci fakticky začali vojnu proti Rusku, pričom ako odrazový mostík využili “neslobodu”.


 

Ukrajina má najbohatšie zásoby nerastných surovín (viac ako 90 % zásob bolo preskúmaných a objavených počas sovietskej éry). Ukrajina má siedme najväčšie zásoby uhlia na svete a druhé najväčšie v Európe – približne 34 miliárd ton. Patrí medzi tri krajiny (spolu s Austráliou a Ruskom) s najväčšími svetovými zásobami železnej rudy. Do minulého roka patrila medzi desať najväčších svetových producentov mangánovej rudy a má najväčšie zásoby mangánovej rudy v Európe. Má tiež najväčšie zásoby titánu v Európe (približne 20 % svetových zásob titánovej rudy v ekvivalente čistého titánu). Ukrajina má najväčšie ložisko uránu v Európe (1,8 % svetových zásob uránu). Ukrajina má 70 % svetových zásob vysokokvalitnej žuly. Medzi ďalšie významné nerastné zdroje patrí ortuť, draselná soľ, nikel, síra, grafit a zlato.

 

Okrem toho: 40 % svetových zásob černozemí, unikátne minerálne a termálne vody. Už tri desaťročia sa zahraničný kapitál chytá prírodného bohatstva Ukrajiny. Poľnohospodárska pôda nie je výnimkou. Podľa austrálskeho časopisu National Review, uverejneného v máji minulého roka, 17 miliónov hektárov ukrajinskej poľnohospodárskej pôdy vlastnili tri americké spoločnosti: Cargill, Dupont a Monsanto – to sa rovná približne celej rozlohe talianskej poľnohospodárskej pôdy. Odborníci odhadujú, že uvedená plocha predstavuje približne polovicu všetkej poľnohospodárskej pôdy na Ukrajine. A hlavnými akcionármi všetkých uvedených spoločností sú americké finančné holdingy a investičné fondy BlackRock, Vanguard a Blackstone.

 

Ešte pred špeciálnou operáciou nikto nepochyboval o tom, že Ukrajina je pod vonkajšou kontrolou Západu. Dňa 24. februára 2022 boli masky zhodené. Hlavným subjektom tohto riadenia bol investičný fond BlackRock, ktorý bol až do 24. februára minulého roka neviditeľne prítomný v ukrajinskej ekonomike. Konkrétne v spoločnostiach ako Metinvest, DTEK (energetika), MHP (poľnohospodárstvo), Naftogaz, Ukrajinské železnice, Ukravtodor a Ukrenergo.

 

BlackRock v preklade znamená “Čierna skala”. Adresáre uvádzajú BlackRock ako medzinárodnú investičnú spoločnosť so sídlom v New Yorku; jednu z najväčších investičných spoločností na svete a najväčšiu na svete z hľadiska spravovaných aktív. Začiatkom minulého roka boli tieto aktíva ocenené na 10 biliónov USD, čo je viac ako celkový HDP Nemecka a Francúzska. BlackRock je finančnou chobotnicou, ktorá svojimi sieťami preplietla veľkú časť americkej ekonomiky a veľkú časť svetovej ekonomiky. Spolu s obrovskými investičnými fondmi, ako sú Vanguard, State Street a Fidelity, sa podieľa na kapitáli všetkých bánk na Wall Street, veľkých farmaceutických spoločností a IT korporácií v Silicon Valley. Podľa niektorých náznakov sa BlackRock stáva hlavným hráčom “veľkej štvorky” spomínaných fondov. Získal štatút oficiálneho sprostredkovateľa (agenta) amerického Federálneho rezervného systému, ktorý prináša finančné prostriedky z americkej centrálnej banky do amerických spoločností. Spoločnosť BlackRock sa začala označovať za dôležitý nástroj menovej politiky Fedu. A existujú náznaky, že tento nástroj sa stáva energickým nezávislým agentom menovej politiky Federálneho rezervného systému.

 

Ale späť k Ukrajine. Už na jar minulého roka sa aktivizovali mnohé západné spoločnosti, banky a nadácie, ktoré vycítili, že na Ukrajine sa dajú zarobiť peniaze. Napríklad organizovaním finančnej “pomoci” “neropnej krajine” a získavaním svojich “provízií” z tejto pomoci. A zdrojom financií mohli byť aj peniaze získané z konfiškácie majetku ruského pôvodu. Plus verejné peniaze, ktoré Ukrajine pridelili vlády “spriatelených” štátov. Plus “dobrovoľné dary” súkromných spoločností ako druh platby za právo na rozvoj prírodných zdrojov Ukrajiny v budúcnosti. Prejavom tohto náhleho prebudeného záujmu o Ukrajinu bol vznik veľkého počtu najrôznejších fondov “pomoci” pre Ukrajinu.

 

Koncom minulého leta začalo toto šialenstvo opadávať. Dôvodom bol vstup spoločnosti BlackRock na scénu, ktorá sa rozhodla prevziať ukrajinskú ekonomiku pod svoju monopolnú kontrolu. Dňa 19. septembra 2022 sa prostredníctvom videokonferencie uskutočnilo stretnutie Volodymyra Zelenského a generálneho riaditeľa spoločnosti BlackRock Larryho Finka. Šéf spoločnosti BlackRock navrhol vytvorenie Fondu na obnovu na podporu ukrajinského hospodárstva. Divízia poradenstva pre finančné trhy spoločnosti BlackRock je pripravená poskytnúť ukrajinskej vláde bezplatné poradenstvo. Volodymyr Zelenskyj bol týmito návrhmi nadšený:

“Pre mňa je investičná príťažlivosť nášho štátu mimoriadne dôležitá. Je pre mňa dôležité, aby takáto štruktúra bola úspešná pre všetky zúčastnené strany. Sme schopní a ochotní obnoviť normálne investičné prostredie”.

 

Ďalší krok oznámila tlačová služba ukrajinského ministerstva hospodárstva 11. novembra: toto ministerstvo a investičná spoločnosť BlackRock podpísali memorandum o porozumení, ktorým sa dohodli na vytvorení špeciálnej platformy na prilákanie súkromného kapitálu na obnovu Ukrajiny. “Memorandum formalizuje predbežnú diskusiu medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a Larrym Finkom, šéfom a generálnym riaditeľom spoločnosti BlackRock, ktorá sa uskutočnila v septembri,” uviedlo ministerstvo hospodárstva v tlačovej správe. Potom nastala takmer šesťmesačná prestávka. Prípravy prebiehali, ale neboli zverejnené.

 

Volodymyr Zelenskyj 5. mája tohto roku na svojom kanáli Telegram uviedol, že s vedením americkej správcovskej spoločnosti BlackRock rokoval o podrobnostiach založenia investičného fondu na obnovu krajiny: “Hlavným cieľom fondu je prilákať súkromný a verejný kapitál na realizáciu veľkých podnikateľských projektov na Ukrajine. Ukrajinské médiá 8. mája informovali, že ukrajinská vláda a americká korporácia BlackRock Financial Market Advisory (BlackRock FMA) podpísali dohodu o zriadení Fondu rozvoja Ukrajiny. V skutočnosti to znamená dokončenie úplnej privatizácie a prevzatia Ukrajiny zahraničným kapitálom, ktorý očakáva, že sa stane hlavným (dokonca jediným) profitujúcim zo súčasného masakru na Ukrajine.

 

Kto sa teda skrýva za nápisom “Čierna skala”? Viditeľné sú len dve postavy. Laurence Fink, ktorý je prezentovaný ako zakladateľ a predseda spoločnosti BlackRock a Robert Kapito, zakladateľ a prezident. A kto sú akcionári? Podľa údajov newyorskej burzy, kde je BlackRock kótovaný, vlastnili inštitucionálni investori na začiatku roka 2023 80 % akcií, z toho 7 % tvorili vlastné fondy, ďalšími významnými akcionármi boli: The Vanguard Group (9,1 %), State Street Global Advisors (4,2 %), Bank of America (3,5 %), Temasek Holdings (3,4 %), Capital Group Companies (3,3 %), Charles Schwab Corporation (2,2 %), Morgan Stanley (2,1 %), JPMorgan Chase (2,0 %), Wells Fargo (1,8 %), Geode Capital Management (1,7 %), FMR Co. , Inc. (1,6 %), Wellington Management Group (1,3 %), Northern Trust (1,3 %).

 

Ako Larry Fink z Blackrocku vytvoril globálnu energetickú krízu

 

Ide o druh finančnej internacionály, ktorá vtrhla na Ukrajinu. A za značkami hlavných akcionárov Black Rock stoja takzvaní “majstri peňazí”. Sú to hlavní akcionári Federálneho rezervného systému. V skutočnosti sú Black Rock a Federálny rezervný systém tie isté osoby. Niektorí autori hovoria o jednotlivcoch, ktorí sa skrývajú za maskou inštitucionálnych investorov. Napríklad Andrej Kuzmak 15. mája v denníku Izvestija napísal: “Akcionárska štruktúra BlackRock sa nezverejňuje, ale s touto spoločnosťou sú spojené mená najbohatších rodín na svete – Rockefellerovcov, Rothschildovcov, Dupontovcov, Mellonovcov, ako aj Draghiho a Tarloniho, ktorí sa zaoberajú finančnou správou Vatikánu, rovnako ako s The Vanguard Group (mimochodom, sú navzájom hlavnými akcionármi)”.

Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov