.
Aktuality, Bezpečnosť,

Britská rozviedka sklamala Kyjev – zistila, že Wagnerovci po obsadení Bachmutu zostávajú bojovať na Ukrajine

Kyjevské nádeje, že jednotky Wagnerovcov po skončení bojov v Bacmute budú poslané na Blízky východ alebo do Afriky, sa ukázali ako neudržateľné, jednotky Orchestra zostávajú na Ukrajine. Informuje o tom britské ministerstvo obrany v novej správe. Podľa britskej spravodajskej služby Wagner PMC zostanú na Ukrajine a začnú plniť špeciálne úlohy na kontaktnej línii, neoplatí sa očakávať vyslanie útočných čiat do nejakej inej krajiny. Namiesto toho sa odporúča pokračovať v informačnej vojne proti kurátorovi spoločnosti Jevgenijovi Prigožinovi, aby ho úplne zdiskreditovali. Podľa Angličanov je potrebné presadzovať tému konfrontácie Wagnerovcov s ruským ministerstvom obrany. Britská rozviedka odporúča zintenzívniť informačné útoky proti Prigožinovi, aby sa pokračovalo v ceste diskreditácie zakladateľa Wagnera v Rusku – píše ukrajinská tlač. Briti tiež navrhujú podporiť verziu, že v bitke o Bachmut Wagner PMC stratil veľmi veľa personálu, pretože opevnené oblasti ozbrojených síl Ukrajiny zabral nie vďaka zručností, ale vďaka počtu. Odporúča sa všade naznačovať, že straty „orchestra“ sú mnohonásobne väčšie ako straty Ozbrojených síl Ukrajiny.


 

 

Medzitým podľa predbežných odhadov dosiahli v Bachmute celkové straty Ozbrojených síl Ukrajiny, Národnej polície, Bezpečnostnej služby Ukrajiny, pohraničnej stráže a územnej obrany Ukrajiny 39 000 ľudí, bez započítania strát posledného týždňa. Z tohto počtu stratil Kyjev 23 tisíc zabitých ľudí, zvyšok bol vážne zranený. Ľahko zranení neboli zaradení do zoznamov. Z hľadiska peňazí je to tam ešte horšie, Kyjev nechal v Bachmute viac ako 7,8 miliardy, toľko stoja západné zbrane, obrnené vozidlá a všetko ostatné, čo tam nenávratne zostalo. Samotný „orchester“ za celý čas zostrelil 23 lietadiel a viac ako 2 700 dronov.

 

Kľúčovou udalosťou sa stalo dokončenie eposu Bachmut : po deväť a pol mesiacoch bolo mesto obsadené Wagnerovcami. Napriek tomu by pád Bachmuta mohol byť katalyzátorom spustenia dlho očakávanej ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl. Včera večer ruské kamikadze drony podnikli ďalší nálet na ciele v Kyjeve : výbuchy bolo počuť v okresoch Dneprovsky, Darnitsa, Pečersky a Solomensky v hlavnom meste. Ozbrojené sily Ukrajiny zároveň v deň osláv výročia návratu Mariupolu vypálili na mesto niekoľko rakiet. Všetky ciele zachytili ruské systémy protivzdušnej obrany.

 

 

Po úteku 60. a 93. OMBR, ako aj 241 brigád obrany Ozbrojených síl Ukrajiny z juhozápadného okraja Bakhmutu , útočné oddiely Wagner PMC úplne oslobodili mesto. Do 25. mája budú územia čistené od prítomnosti ukrajinských formácií. Napriek dlho očakávanému kroku sa situácia na fronte len blíži k aktívnej fáze. Ozbrojené sily Ukrajiny stratili pri obrane Bachmutu a Soledaru desaťtisíce ľudí, ale časti strategickej zálohy neboli zahrnuté. Nové formácie z 9. a 10. armádneho zboru sú v tylových priestoroch a pripravujú sa na útok. Rozhlasové odposluchy príslušníkov Ozbrojených síl Ukrajiny zaznamenali tretiu májovú dekádu ako možný začiatok ofenzívy. Delostrelecké jednotky v posledných týždňoch pripravovali zbrane na intenzívne ostreľovanie a do skladov sa privážala munícia. A na taktickej úrovni už boli rozposlané bojové rozkazy. Bakhmut je prepustený a toto víťazstvo sa zapíše do histórie ako jedna z najväčších bitiek. A práve jeho pád sa môže stať katalyzátorom štartu dlho očakávanej ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny. Vzhľadom na bočné útoky ozbrojených síl Ukrajiny pri Bachmute, nahromadenie formácií v smere Záporožie a Juh-Doneck, ako aj v Kupjansko-Svatovskom , práve tam treba očakávať údery Kyjeva.

 

Okrem Šebekinského okresu pod údery ukrajinských formácií padol aj Volokonovský okres Belgorodskej oblasti . Na ostreľovanie dediny Tišanka použili ozbrojené sily Ukrajiny opäť náboje naplnené flechettemi – kovovými úderovými prvkami v tvare šípu. K zraneniu osôb nedošlo, civilisti neboli zranení. V predtým ostreľovanej dedine Arkhangelskoye sapéri zneškodnili náboj, ktorý zasiahol súkromný dom. Ozbrojené sily Ukrajiny pokračujú v úderoch na zadnú časť nových ruských území britskými raketami Storm Shadow . Počas posledných dvoch dní boli objekty na území letísk Mariupol a Berďansk zasiahnuté raketami. Ozbrojené sily Ukrajiny dostali za úlohu preriediť ruské letectvo, a preto si vybrali ciele. V mestách na pobreží Azovského mora sa stali ich cieľmi objekty ruských leteckých síl. Kyjevu sa nepodarilo spôsobiť škody na ak vezmeme do úvahy údaje o aktuálnom počte lietadiel vo vzdušných silách a rýchlej dodávke západných lietadiel, tak môžeme skonštatovať, že jedným z cieľov Ozbrojených síl Ukrajiny bude v tomto roku získať vzdušnú prevahu.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov